Daarom moet je je haar wassen met suiker

Geüpdatet op 19 juni 2019 door Isabelle
Daarom moet je je haar wassen met suiker

De term “suikerspinkapsel” krijgt plots een volledig nieuwe dimensie…

Opvallend zoete nieuwkomer in je badkamer: voortaan krijgt ook suiker een plaatsje op je doucherek. Volgens Francesca Fusco, dermatoloog bij het Amerikaanse Wexler Dermatology, kan je je lokken op een bijzonder eenvoudige en goedkope manier een gigantische boost geven door één eetlepel suiker aan je shampoo toe te voegen.

Waarom? Eigenlijk functioneert de suiker als scrub op je hoofdhuid en veel mensen vergeten het belang van een goed gehydrateerde, ademende en gereinigde huid. Het is zelfs één van de meest gemaakte, doch miskende beauytfout ooit: je denkt proper te zijn na een shampoobeurt, maar enkel je haren wassen zònder ook je scalp te verzorgen zorgt voor een verminderde haargroei, vette wortels, doffe lokken, heel wat akelige kwaaltjes zoals hoofdacne (!) en zelfs haaruitval. Vooral aanhangers van de no poo trend en fervente droogshampoo gebruikers verzamelen zonder het te beseffen een hardnekkige laag dode huidcellen en vuil op hun hoofdhuid. Je scalp verdient net zoveel aandacht als het fragiele vel van je gezicht: je gaat in principe nooit slapen zonder je gelaat te reinigen en wast het ook niet met poeder.

Alle voordelen van een zoete shampoobeurt op een rijtje:

1/

  • Besef je dat je waarschijnlijk met heel wat restjes haarlak, droogshampoo, luchtvervuiling en dode huidcellen op het hoofd rondloopt? Scrub ze weg en je zal merken dat je het tussen twee shampoobeurten veel langer zonder vette haarwortels volhoudt.
  • Overtollige huidcellen en vuiltjes verwijderen, zorgt voor een vlotter ademende huid en betere doorbloeding. Dit bevordert op zijn beurt de aanmaak en groei van nieuwe haren!
  • Het geeft je conditioner en haarmaskers ook de vrije loop: eindelijk kunnen ze echt inwerken op je haar én je huid, waardoor ze meteen een veel beter resultaat zullen opleveren.
  • Suiker mag dan wel een plakkerig goedje zijn, volgens Fusco blijft het niet hardnekkig in je haren achter en spoel je het gemakkelijk uit.

Sugar rush onder de douche dus, al zijn er een paar voorwaarden aan het gebruik verbonden -suiker kan immers een agressieve werking op je hoofdhuid hebben:

2/

  • Net als voor andere scrubs, geldt ook hier de “met mate” regel. Wie te vaak en te hard gaat schrobben, riskeert naast vuil ook de beschermende oliën die de huid van nature aanmaakt weg te halen. Fusco raadt dan ook aan het suikerbadje slechts één keer per week toe te passen.
  • Gebruik het in combinatie met een hydraterende shampoo en conditioner, net zoals je na een gezichtscrub ook verzorgende crème aanbrengt.
  • Pas deze truc alleen toe in combinatie met gezonde shampoo. Goedkope varianten met sulfaat zijn helemaal uit den boze! (Ontdek hier hoe je onbewust je lokken om zeep helpt met sulfaatshampoo.)