Sneeuw in Belgie: wat kan je dit weekend doen?

Gepubliceerd op 13 januari 2017 door Isabelle
Sneeuw in Belgie: wat kan je dit weekend doen?

It’s a weekend to be jolly! Dit weekend ligt een groot deel van België onder een wit tapijt. Binnenblijven is geen optie, skiën, langlaufen, wild spotten of heerlijk welnessen wel! Ideeën en tips om er het weekend van je leven van te maken:

1/

  1. LANGLAUFEN

Workout-koude-tips-afvallen-calorieën-verbranden-vermageren-970x508

De mooiste manier om van het magische sneeuwlandschap te genieten, is en blijft natuurlijk langlaufen. De klassieke sport voert je in alle rust doorheen adembenemende landschappen én geeft je lichaam tegelijk een sterke training. De voordelen van sporten in de koude zijn talrijk en je zal er dagenlang deugd van hebben. Het leuke is bovendien dat iedereen zich aan de discipline kan wagen: je past het ritme gewoon aan je eigen niveau aan.

Waar? Het domein Botrange ligt op het hoogste punt van België en opent de deur naar het magisch mooie natuurreservaat van de Hoge Venen -Eiffel. Surf naar de site van Ski Botrange voor informatie over de pistes, materiaalverhuur en leuke wandelroutes, have fun!

2/

2. SKIËN

Ski Belgie oostkantons skipistes sneeuw

Verkies je adrenaline boven een serene workout? Je kan op verschillende plekken in de Belgische Oostkantons op de latten staan, het hoogst gelegen (630 meter) en meest bekende domein is Baraque de Fraiture. Hier kan je rekenen op 62 kilometer aan pistes voor ski en (bob)slee -op sommige locaties is een ritje met de sneeuwscooter zelfs mogelijk!

Val de Wanne, in de buurt van Stavelot, biedt je dan weer de langste skipiste van het land: je glijdt er 1200 meter lang zonder stopbordjes... Ook de Mont des Brumes dichtbij Francorchamps is een aanrader voor het betere glijwerk.

Op de site van de Belgische Oostkantons ontdek je nog meer adresjes en bekijk je live welke skipistes open zijn en welke activiteiten er mogelijk zijn.

3/

3. WILD SPOTTEN 

sneeuw belgie wild spotten ardennen tips

De winter is het ideale moment om groot wild te spotten in de Belgische wouden -ons land kent een niet onbescheiden populatie aan herten, everzwijnen en reeën. In de sneeuw kan je gemakkelijker voetsporen spotten en is de ervaring ook net dat tikkeltje magischer. Je kan daarvoor zelf de weidse natuur in trekken, of je kans wagen in speciale natuurdomeinen. Zo vind je in het voormalige jachtdomein Haus Ternell bij Eupen info over de fauna in ons landje én kan je vandaaruit verschillende spannende wandelingen maken -routes krijg je in het centrum zelf.

Voel je er niets voor om moederziel alleen de bossen in te trekken? Je kan ook altijd je heil zoeken bij dierenparken zoals het Wildpark van Han, waar ja naast het klassieke Belgische wild ook de Europese "big five" -de bruine beer, lynx, veelvraat, wolf en Europese bizon- kan bewonderen.

Ook over de grens vind je prachtige natuurdomeinen. In de Hoge Veluwe in Nederland, op amper drie uur rijden van Brussel, kan je prachtige winterwandelingen maken en maak je kans om edelherten, moeflons, vossen, wilde zwijnen en dassen tegen het lijf te lopen. Als je er toch heen trekt, moet je zeker ook van de gelegenheid gebruik maken om het prachtige Kröller-Möller kunstmuseum te bezoeken en door haar gigantische beeldentuin te wandelen of fietsen.

webimage-AB79A831-FDEB-4816-8AD0785B45D40008

4/

4. Allen naar Spa! 

Spa Thermen wellness ardennen sneeuw belgie

Een leuke daguitstap is er eentje naar Spa, architecturaal pareltje in de Ardennen én de stad die haar naam uitleende aan het hele concept van wellnessen. Sinds de 16de eeuw staat de plek al bekend om haar deugddoende thermische wateren en werd naar het einde van de 19de eeuw het pittoreske toevluchtsoord van Leopold II's vrouw, koningin Marie-Henriette. Het casino en uiteraard de spa lokten heel wat andere rijke toeristen. Resultaat: heel wat fotogenieke plekjes in Belle Epoque stijl -extra mooi onder een kraaknet sneeuwtapijt. Vandaag kuier je even door de stad en laat je je vervolgens uitgebreid verwennen in de wereldberoemde Thermes de Spa -vergeet zeker niet in het buitenzwembad te duiken en lekker extreem door de sneeuw te rollen in je badkostuum!

sneeuw belgie wild spotten ardennen tips