Hierdoor zal je nooit meer op dezelfde manier naar kerstfilms kijken

Gepubliceerd op 29 december 2016 door ELLE België
Hierdoor zal je nooit meer op dezelfde manier naar kerstfilms kijken

De body double van Home Alone's Macauly Culkin was een volwassen dwerg en kapitein Von Trapp beleefde naast de set een flirt met één van zijn TV-kinderen! Dit en 38 andere bloedstollende fun facts over je favoriete kerstfilms:

Lees ook: 15 niet te missen Kerstfilms

1/

kerst-kerstfilms-kerstmis-home-alone

Home Alone

#1. In 2014 liet Catherine O'Hara vallen dat Macaulay Culkin (de kleine Kevin) haar nog steeds 'mom' noemt.

#2. De stuntman van Macaulay Culkin was een hele kleine man van 30 jaar.

#3. Vanwege het gigantische succes van 'Home Alone', zag de uitdrukking 'to be home aloned' het licht in Hollywood. Een film is home aloned, wanneer hij leidt onder het succes van een andere film, die tegelijk in de zalen speelt.

#4. Je kan het huis van de McCallisters bezoeken op 671 Lincoln Avenue in Winnetka, Illinois, waar het een ware toeristische attractie is. De keuken, traphal en gelijkvloers van dit huis waren te zien in de blockbuster. De eigenaars verkochten hun villa na de film voor 1.585 miljoen (slik).

2/

Bridget Jones' Diary

kerst-kerstfilms-kerstmis-bridget-jones

#5. Dat Renée Zellweger 25kg bijkwam voor haar rol als Bridget Jones, wist je al. Bovendien ging ze een maand undercover bij een uitgeverij werken om zich in haar rol in te leven. Daar werd ze door haar gewichtstoename en Brits accent niet herkend, wel vonden haar collega's het vreemd dat ze een ingekaderde foto van Jim Carrey (haar toenmalige vriend) op haar bureau had staan.

#6. Rénee Zelwegger sprak ook tussen de opnames door met haar Brits accent. Hugh Grant ontdekte haar echte stem pas na de opnames.

#7. De Bridget Jones serie is de eerste filmtrilogie die uitsluitende door vrouwelijke regisseuses werd verfilmd.

#8. De scène waarin Hugh Grant en Colin Firth op de vuist gaan, was pure improvisatie tussen de acteurs.

#9. De Bridget Jones boeken zijn een moderne interpretatie van Jane Austen's 'Pride and Prejudice.' Colin Firth speelt zowel in de moderne als de traditionele variant (verfilming door BBC) de rol van Mr. Darcy, een karakter dat blijkbaar op zijn lijf geschreven staat.

#10. Volgens Helen Fielding, de auteur van de Bridget Jones serie, heeft Hugh Grant meer weg van Daniel Cleaver dan van eender welk ander personage dat hij ooit vertolkte …

#11. Patricia Arquette, Rosanna Arquette, Julie Benz, Juliette Binoche, Selma Blair, Cate Blanchett, Saffron Burrows, Helena Bonham Carter, Toni Collette, Cameron Diaz, Amanda Donohoe, Claire Forlani, Rachel Griffiths, Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Alex Kingston,Lucy Lawless, Sophie Marceau, Catherine McCormack, Janet McTeer, Emily Mortimer, Julia Ormond, Sally Phillips, Joely Richardson, Miranda Richardson, Nicollette Sheridan, Tilda Swinton, Kristin Scott Thomas, Emma Thompson, Emily Watson, Naomi Watts, Rachel Weisz, Olivia Williams, Kate Winslet en Catherine Zeta-Jones kwamen allemaal in aanmerking voor de rol van Bridget Jones

3/

Kerst-kerstfilms-kerstmis-the-sound-of-music

The Sound of Music

#12. Zeggen dat Christopher Plummer (a.k.a. Captain von Trapp) geen fan was van de film, zou een understatement zijn. De acteur haatte de prent zo hard dat hij er in interviews naar verwees als 'The Sound of Mucus' (of zelfs 'S&M.'). Naar eigen zeggen had niemand hem ingelicht over het muzikale karakter van het project en ontdekte hij pas tijdens zijn eerste dag op de set dat hij de komende draaiweken omringd door een horde zingende kinderen zou doorbrengen. Om zijn frustratie te verdringen, liet hij zich in Salzburg gaan in drank en eten. Hierdoor kwam hij zoveel bij dat zijn kostuums moesten worden aangepast.

#13. Met Julie Andrews samenwerken beschreef Plummer als 'elke dag met een grote Valentijnskaart op het hoofd geslagen worden.' Toch bleven de twee acteurs achteraf goede vrienden.

#14. Naar eigen zeggen was Christopher Plummer dronken tijdens het filmen van het muziekfestival.

#15. Julie Andrews leerde speciaal voor de film gitaar spelen.

#16. Mia Farrow deed auditie voor de rol van Liesl, maar zoals we weten ging die uiteindelijk naar Charmian Carr.

#17. De echte Von Trapp familie bestond uit tien kinderen, in de film werden het er zeven.

#18. De film won vijf oscars, waaronder Best Picture en Best Director. Dankzij het grote succes redde de film 20th Century Fox van het bankroet.

#19. Charmian Carr was 21 toen ze de rol van Liesl vertolkte, in haar biografie gaf ze toe dat ze een oogje had op de 35-jarige Christopher Plummer, die haar vader speelde. Plummer heeft ooit toegegeven dat het gevoel wederzijds was, maar dat er buiten wat geflirt niets is gebeurd.

liesl-captain-von-trapp-sound-of-music-edelweiss-fun-facts

4/

liesl-captain-von-trapp-sound-of-music-edelweiss-fun-facts-sissi

Sissi

#18. De Sissi-films behoren tot de best bekeken Duitstalige films. Er kwamen tot 25 miljoen mensen in de bioscoop naar kijken.

#19. De films betekende voor hoofdactrice Romy Schneider haar grote doorbraak, achteraf kostte het haar echter grote moeite om van het suikerzoete imago af te komen.

#20. Nadat Romy Schneider de Franse acteur Alain Delon ontmoette op de set van Christine, vluchtte ze met hem naar Parijs. De Duitstalige pers was furieus. De actrice verklaarde dat ze steeds omschreven werd als 'zo zoet, zo lieftallig, zo vriendelijk, …', maar dat ze zelf, een moderne, harde, volwassen vrouw wilde zijn: 'Ik moest wel weglopen.'

#21. Magda Schneider, die Sissi's moeder Ludovika vertolkt, is ook de echte moeder van de actrice. 

5/

kerst-kerstfilms-kerstmis-the-holiday

The Holiday

#22. Volgens Cameron Diaz was The Holiday fysiek de zwaarste film doe ze ooit opnam. Dit omdat haar personage Amanda constant aan het hollen is in de film - zelfs door de sneeuw op torenhoge stiletto's. Als je weet dat de gemiddelde scène een tiental keer moet worden ingeblikt voor het resultaat in orde is, besef je dat Diaz effectief heel wat kilometers heeft mogen verteren.

#23. The leden van de Britse Indie Rock band The Wombats gingen naar de film kijken met de verwachting dat het de nieuwe Bridget Jones zou zijn. Ze waren echter diep teleurgesteld in het resultaat en droegen hun song 'Kill the Director' aan de prent op...

#24. Kate Winslet en Rufus Sewell, de gluiperige Jasper in de film, hebben in het echte leven ooit nog een relatie gehad.

#25. De huisruilwebsite waarop Cameron en Kate elkaar ontmoeten, bestaat echt: homeexchange.com. Misschien interessant voor je volgende vakantieplannen?

#26. Rosehill Cottage bestaat jammer genoeg niet, maar werd in twee weken tijd door de producers opgebouwd.

6/

kerst-kerstfilms-kerstmis-love-actually

Love Actually

#27. Love Actually is één van de populairste kerstfilms, in 2004 was het de meest uitgeleende film in het Verenigd Koninkrijk.

#28. Het woord 'actually' komt 22 keer voor in de film.

#29. Emma Thomspon droeg een fat suit om er voor haar rol ronder uit te zien.

#30. Naar verluidt stuurde acteur Kris Marshall zijn loonbriefje terug voor de scène waarin hij door drie jonge Amerikaanse vrouwen wordt uitgekleed. Naar eigen zeggen zou hij dat ook gratis hebben gedaan, vandaar.

#31. Op het einde van de film geeft Olivia Olsen (als Joanna) co-star Thomas Brodie-Sangster een kus op de wang. Blijkbaar was het voor de jonge actrice de eerste kus zowel on- als offscreen. In de film is het Thomas die een oogje heeft op Olivia, achter de schermen waren de rollen echter omgekeerd.

#32. Liam Neeson was net voor de opnames gestopt met roken, vandaar de tandenstoker waarop hij in de film constant zit te kauwen. 

7/

kerst-kerstfilms-kerstmis-familie-elf

Elf

#33. Will Ferell veroorzaakte meer dan één verkeersongeluk, toen hij in zijn elfenkostuum door de Lincoln Tunnel in New York wandelde.

#34. De acteur kreeg 29 miljoen dollar aangeboden voor zijn rol in Elf 2, maar hij weigerde.

#35. De watjes die Buddy bij de dokter eet, waren gemaakt van suikerspin.

#36. Vanwege al de suikerrijke voeding die hij voor de camera moest verorberen, had Will Ferrell vaak last van hoofdpijn tijdens het filmen van Elf.

#37. De laatste shootdag zag er als volgt uit: Ferrell, de regisseur en een cameraman reden door New York reden en boden voorbijgangers lukraak geld aan om in de film te figureren. De scènes waarin Buddy in New York aankomt, zijn schoenen laat poetsen en tussen het verkeer beweegt, zijn op die manier opgenomen.

8/

kerst-kerstfilms-kerstmis-happy-christmas

Happy Christmas

#38. Alle dialogen in 'Happy Christmas' zijn volledig geïmproviseerd. Er was geen script voor de verfilming, enkel een vage uitlijning van hoe het plot in elkaar stak. So Lena Dunham ...

(stagiaire: Isabelle Leempoels)