Op welke manier kan jij specifiek hulp bieden aan Syrië?

Geüpdatet op 22 april 2022 door Isabelle
Op welke manier kan jij specifiek hulp bieden aan Syrië?On 7 December 2016, A boy in Jibreen wears his new winter jacket and hat. The recent fighting in east Aleppo has displaced some 31,500 people since 24 November, an estimated half of them are children. Fleeing violence, some displaced families are taking refuge in a large warehouse in Jibreen. UNICEF is providing winter clothes, safe drinking water, healthcare, education and psychosocial support for these children who have lived through so much horror. Some 31,5000 people are reported to have been displaced from and within eastern Aleppo City since 24 November. Temperatures are dropping quickly and heavy rainfall has made conditions even worse over the past few days. UNICEF is providing blankets and winter clothing, as well as access to safe water, essential medical care, including vaccinations and psychosocial support for children who have lived through such horrors. In Jibreen, to the east of Aleppo City, children and their families displaced by recent fighting in eastern Aleppo take shelter in a large warehouse in an area under Government control. Some 8,000 people are sheltering there. In Hanano, in east Aleppo City was the first district to be retaken by Government forces on 27 November. People are now moving back to the area as the frontline of fighting has moved further away. This includes families returning to their homes, as well as displaced families from other areas of east Aleppo.

De schrijnende beelden en alarmerende nieuwsberichten uit Syrië laten niemand onberoerd en heel wat mensen willen in actie schieten. Enige vraag: hoe?

De initiatieven en goede bedoelingen zijn talrijk, maar het is belangrijk een efficiënte organisatie te steunen en goed te weten waarop je jouw specifieke hulp richt en waarin die geïnvesteerd wordt. We sommen enkele vzw's die ter plekke ijveren op, net als de specifieke acties die zij daar uitvoeren:

1/

SOS KINDERDORPEN: kinderopvang en onderwijs 

SOS kinderdorpen zet zich in om kwetsbare kinderen een thuis en veilige toekomst te geven, en dat al sinds 1965. Het allereerste kinderdorp werd in Oostenrijk uit de grond gestampt om oorlogswezen op te vangen, ondertussen is de organisatie wereldwijd actief in 134 landen. In Syrië ligt de nadruk op de opvang en begeleiding van ontheemde kinderen. SOS vangt in het westen, verdeeld over twee kinderdorpen, 150 kinderen op die hun thuis moesten ontvluchten en zo hun ouders of familie kwijt raakten. Overdag is er ook een kindvriendelijke ruimte, waar tot 2.500 mensen terecht kunnen. Daarnaast proberen de werknemers van de organisatie kinderen met hun ouders of andere familieleden te verenigden.

Wat je kan doen?

  • Met een gift van 23 euro bied je een kind 24 uur opvang en bescherming
  • Met een gift van 45 euro bied je een kind psychologische begeleiding bij het verwerken van trauma
  • Met een gift van 50 euro bied je een kind een maand lang drie maaltijden per dag

Een schenking maken kan hier. 

2/

WHITE HELMETS: reddingwerkers  

De White Helmets vormen een organisatie reddingswerkers die bij bombardementen -vaak zelfs terwijl die nog aan de gang zijn- zoveel mogelijk mensen vanonder het puin proberen halen. De leden werken in levensgevaarlijke omstandigheden en worden vaak zelf het slachtoffer van de zogenaamde barrel bombs. Die laatsten vormen nog steeds de grootste doodsoorzaak voor burgers in Syrië. Tot op heden werden al meer dan 79,000 levens gered, maar het gevaar is nog lang niet gaan liggen.

Wat kan je doen?

Je kan de petitie aan het adres van de VN Veiligheidsraad ondertekenen om een zogenaamde “no fly zone” boven getroffen gebieden af te dwingen.

Donaties zijn welkom om de families van gesneuvelde White Helmets bij te staan en het vernietigde materiaal voor reddingsoperaties te kunnen vervangen. 

3/

UNICEF: praktische noodhulp in belegerde gebieden

UNICEF zet zich op ontelbare manieren in voor het lot van kinderen wereldwijd, wat Syrië specifiek betreft, draait het vooral om opvang en bedeling van levensmiddelen. De organisatie heeft een registratiesysteem ontwikkeld waarmee het verloren kinderen aan hun ouders of naaste familie kan linken. Daarnaast zorgt het ook voor basismiddelen: vrachtwagens vol proper water worden naar de ergst getroffen gebieden gestuurd: dagelijks gaat dit om vijf miljoen liter, wat 300,000 mensen kan helpen. Hetzelfde geldt voor medicijnen, voedselpakketten, warme kledij (de Syrische winter is niet mild!) en psychologische bijstand.

Wat kan je doen?

  • Met een gift van €30 help je één eerstehulpkoffer waarmaken.
  • Met een gift van €40 help je een hygiëne kit voor twee gezinnen samenstellen, onder andere met zeep en een reservoir voor gezuiverd water.
  • Met een gift van €58 financier je 10,000 waterzuiveringstabletten, wat ongeveer 50,000 liter gezuiverd water oplevert.

Donaties kunnen hier.

4/

ARTSEN ZONDER GRENZEN: medische hulp in belegerde gebieden en vluchtelingenkampen  

Ook Artsen Zonder Grenzen behoeft geen introductie meer. De organisatie baat zes medische faciliteiten uit in het noorden van Syrië, steunt ziekenhuizen over het hele land en zet ook hulpposten op in de overbevolkte vluchtelingenkampen in directe buurlanden -zoals de beruchte “berm” aan de Jordaanse grens. Ondanks het feit dat ziekenhuizen bewust als doelwit worden uitgekozen en duizenden medische werkers gevlucht zijn, blijven honderden anderen ijveren in belegerde gebieden. Artsen Zonder Grenzen bevoorraadt ze met drinkwater, medisch materiaal en medicijnen.

Wat kan je doen?

Artsen Zonder Grenzen is momenteel bijzonder actief in Syrië, maar ijvert ook in andere, minder gedocumenteerde brandhaarden. De organisatie vraagt dan ook om niet specifiek één project te steunen, maar eerder een algemene gift te maken die vervolgens door experts over de verschillende acties wordt verdeeld. Op die manier was AZG bijvoorbeeld in staat om heel snel en efficiënt te reageren bij onverwachte rampen zoals aardbevingen of tsunami’s. Doneren kan via deze link. Wil je toch specifiek je steun op Syrië richten?  Stuur dan direct na je donatie een mail naar donations@newyork.msf.org met vermelding van naam, adres, het bedrag en kwestie, je donatienummer en het land dat je wil helpen.

5/

SOS SYRIAN CHILDREN: praktische noodhulp in belegerde gebieden en onderwijs in vluchtelingenkampen 

Deze organisatie wil tegemoetkomen aan de basisnoden van kinderen in gebieden als Aleppo en werkt daarvoor nauw samen met lokale  en betrouwbare partners die beter dan wie ook kunnen uitmaken welke fondsen in welke specifieke initiatieven moeten worden geïnvesteerd -of het nu over voedselpakketten, kledij of medicijnen gaat. SOS Syrian Children stuurt geld naar haar partners, die ter plekke hulp aankopen en uitdelen. Waarnemers houden tegelijk ook in de gaten dat alles wel degelijk correct verloopt.

Wat kan je doen?

Zoals gezegd hangt de manier waarop jouw donatie wordt geïnvesteerd af van de specifieke noden van het moment. Momenteel gaat het vooral om initiatieven in en rond Aleppo, en in vluchtelingenkampen in Turkije. Er wordt onderwijs geboden aan vluchtelingen en in belegerde gebieden draait het vooral rond praktische noodhulp. In de webshop van de organisatie krijg je een idee van wat je investering waard is, met €30 koop je bijvoorbeeld een voedselpakket voor één gezin.

EN OOK…

Nog andere initiatieven zoals Amnesty International en 11.11.11 kan je steunen via de Warmste Week van StuBru. Ontdek hier hoe dat kan en wat de verschillende organisaties aanbieden.