Dit moet je weten over debutantenbals

Gepubliceerd op 6 december 2016 door ELLE België
Dit moet je weten over debutantenbals

Wat is een debutantenbal en zijn ze nog wel van deze tijd? Een lief vind je tegenwoordig immers even snel via Tinder of een andere datingapp. 10 weetjes over het old skool aristocratische fenomeen. 

Dankzij foto's van het jaarlijkse debutantenbal vang je nog eens een glimp op van hoe het er vroeger in de hogere kringen aan toeging. Het is een vreemd, maar fascinerend concept dat ook vandaag nog tot de verbeelding spreekt. Dit dansfeest werd ooit in het leven geroepen om jonge meisjes van huwbare leeftijd aan het hof - en potentiële partners - te presenteren.

Sinds de Britse koningin Elizabeth de traditie in 1958  afgelastte, evolueerde het  debutantenbal naar een populair high society event. Onder de meisjes die debuteren, vind je hier en daar nog verre afstammelingen van de Franse Louis XIV of Britse Koningin Victoria, maar tegenwoordig betreft het voornamelijk rijke erfgenames.

Dit is wat je moet weten over debutanten bals:

#1 Ja! Ze bestaan nog. Vreemd, want we hebben toch Tinder om een partner te vinden?

#2 Debutantes moeten gesponsord worden door een gevestigd lid van de hogere klasse of goedgekeurd worden door het comité, om deel te mogen nemen aan het bal.

#3 In de eerste plaats is het een evenement om geschikte matches te vormen tussen huwbare dochters en zonen van invloedrijke families. Elke debutante wordt vergezeld van een cavalier.

#4 de debutante wordt door haar vader gepresenteerd.

#5 Vroeger droegen de debutantes een witte jurk die vaag aan een trouwkleed deed denken. In Groot-Brittannië is wit nog steeds de norm. In Parijs komen de exemplaren tegenwoordig recht uit de haute couture shows van topdesigners.

#6 In Groot-Brittannië luidt het debutanten bal het begin van 'the social season' in. De debutante mag alvast een reeks high tea parties, polo matches en de paardenraces van Royal Ascot in haar agenda zetten.

#7 In Brussel vindt nog jaarlijks 'Le bal des débutantes' plaats, maar Parijs blijft dé plek bij uitstek om te debuteren. Bekijk de beelden van deze editie op Vogue Paris.

#8 In Wenen vindt jaarlijks het Vienna Opera Ball plaats. Dit traditionele bal is een hele belevenis. Hier zijn het niet de debutantes die de show stelen, maar de organisator Richard Lugner. De miljonair nodigt elk jaar een bekende actrice of celeb uit als date, zo passeerden o.a. Paris Hilton, Dita Von Teese, Carmen Electra, Geri Halliwell en zelfs Kim Kardashian al de revue.

#9 De opbrengst van het bal gaat steeds naar een goed doel.

#10 De Belgische actrice, Céline Buckens, die je kon zien in Warhorse, debuteerde in Parijs.

#11 In de aflevering 'presenting Lorelai Gilmore neemt Rory deel aan een debutantenbal. Ook in de high society kringen van 'The O.C.' en 'Gossip Girl' mogen debutanten bals uiteraard niet ontbreken.

(stagiaire: Isabelle Leempoels)