Het meisje met de groene ogen is gearresteerd

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 door Elise
Het meisje met de groene ogen is gearresteerd© Steve McCurry

Zo'n dikke twintig jaar geleden verdronk haast iedereen zich in de diepgroene ogen van het meisje op de cover van National Geographic. De foto geshoot door Steve McCurry werd wereldberoemd en de Afghaanse Gula Sharbat ging vanaf dan door het leven als het 'meisje met de groene ogen'.

Terug in de tijd

In 1985 vluchtten de toen 12-jarige Gula en haar familie samen met duizenden andere Afghaanse gezinnen naar buurland Pakistan, toen hun thuisland ingenomen werd door de Sovjet-Unie. De doordringende blik van Gula - de Mona Lisa van de Afghaanse oorlog- werd in die tijd in een klik vastgelegd door Steve McCurry en de foto werd het symbool van het lijden van de Afghaanse bevolking.

Vandaag

Inmiddels is Gula 44 jaar oud. Ze werd afgelopen week in de Noord-Pakistaanse stad Peshawar opgepakt. Gula had volgens een agent een vervalste identiteitskaart op zak. Ze werd in Pakistan al langer geviseerd op verdenking van identiteitsfraude. Ze wilde hiermee voorkomen om naar Afghanistan te worden uitgezet. Gula kan veroordeeld worden tot zeven jaar celstraf en verplichte terugkeer naar Afghanistan.

Sinds vorig jaar voert Pakistan een streng beleid tegen Afghaanse vluchtelingen die mogelijk hun ID-kaart vervalsen om de Afghaanse nationaliteit te verkrijgen.

De groene ogen heeft ze nog steeds, al is haar blik een stuk waziger: