Speelgoed uit de jaren 90 maakt comeback

Geüpdatet op 18 december 2020 door Laure Vandendaele
Speelgoed uit de jaren 90 maakt comeback

Tamagotchi

Feestjes waarop de dj foute maar uiterst dansbare hitjes uit de jaren ’90 uit de platenbak haalt zijn al jaren populair. Ook de modewereld is niet immuun voor de invloeden uit het laatste decennium van de 20ste eeuw. Ook  het speelgoed dat in de jaren 90 voor entertainment zorgde, maakt vandaag – veelal na een digitale make-over - een comeback.

TAMAGOTCHI

Tamagotchi
Wie de jaren ’90 op de schoolbanken doorbracht, hield vast een om aandacht biepend ei in het voorste zakje van de Kipling (of voor de early adopters Eastpak) rugzak verborgen. De Tamagotchi-hype waaide vanuit Japan en de Verenigde Staten over naar ons land en ook hier raakten scholieren in de ban van het virtuele kuiken dat met de hulp van drie knopjes gevoederd, gewassen en geëntertaind moest worden. Dat de Tamagotchi ooit op het scherm van een draagbare telefoon tot leven zou komen, klonk toen als pure science fiction maar binnenkort kunnen nostalgische twintigers de Tamagotchi L.i.f.e app met een paar glijbewegingen op hun smartphones downloaden.
Klik hier voor meer info

1/

FURBY

Furby 1998
Furby 1998
Furby 2013
Furby 2013

Nadat de volledige Tamagotchibevolking naar de virtuele eeuwige jachtvelden emigreerde, kwetterde Furby zich een weg naar de Vlaamse kinderkamers. De praatgrage robotknuffel veroverde de harten van de kinderen terwijl hij echte huisdieren en grootouders de stuipen op het lijf joeg.
Vijftien jaar later ligt Furby 2.0, die met ‘a mind of it’s own’, in de winkel. Furby praat nog steeds veel (eerst het moeilijk verstaanbare Furbish, naarmate je vriendschapsband met je Furby groeit, volgen meer en meer zinnetjes in het Nederlands), houdt ook in de 21ste eeuw van dansen en zingen en geneert zich niet om in het openbaar te boeren.
Hoewel de Furby er in 2013 niet heel erg anders uitziet dan het origineel uit 1998, zorgden de makers er wel voor dat ie mee ging met zijn tijd. En dat betekent dat je je Furby met een gratis te downloaden app kan bedienen. Zo voeder je je huisdier met lekkers uit het restaurant van de app, dansen jullie samen op vrolijke melodietjes, vertaal je zijn boodschappen van het Furbisch naar het Nederlands met het woordenboek en maak je een filmpje van jullie mooiste momenten samen.
Via de ingebouwde sensor communiceert de Furby met soortgenoten al verloopt dat contact niet altijd even vlot, want vergeet niet: deze Furby heeft 'a mind of it’s own'.

De nieuwe Furby is nu verkrijgbaar bij de betere speelgoedwinkel - 69,90 €

Klik hier voor de app

2/

BARBIE

Barbie anno 1993
Barbie anno 1993
Barbie2013
Barbie anno nu

Elk meisje met een beetje gevoel voor mode herinnert zich ongetwijfeld de niet te onderschatten voorbereidingen waarmee elke ‘met de Barbies spelen’ sessie van start ging. Iedere inwoonster van het droomhuis diende immers voor alle op voorhand uitgedachte verhaallijnen een gepaste outfit aan want in een zomerjurkje de berghut met ronddraaiend glitterraam betreden, is u eenmaal uitgesloten in de door vrouwen geregeerde mundo van Mattel.
Nadat de styling van Barbie (exemplaren 1 tem 5), Midge, Skipper en co erop zat, was de kans dat één van je speelpartners nog voor de eerste bitch fight in de roze camper had plaatsgevonden, er alweer de brui aan gaf, bijzonder groot. Een probleem dat de kinderen van vandaag waarschijnlijk niet eens meer kennen. Hun Barbiewereld neemt geen halve slaapkamer in beslag maar zit netjes opgeborgen in een computer, gameconsole, smartphone of tablet. Via verschillende gratis te downloaden apps stop je Barbie zo vaak je wilt in een nieuwe hippe outfit, pas je haar make-up en nagellak aan en experimenteer je met verschillende kapsels. En dat allemaal zonder het gevaar dat je vriendinnetje het kunstige kapsel van je lievelings Barbie naar de knoppen helpt wanneer je even niet kijkt. Waargebeurd.

Klik hier voor een overzicht van alle Barbie apps

3/

Toy Box van DISNEY INFINITY

toybox_imagelarge

Assepoester op het circuit in Bliksem McQueen of Belle die haar Beest in de steek laat en zich in een avontuur met Sulley uit Monsters Inc stort, dat kan in Disney Infinity, een nieuw spelplatform van Disney Interactive. In deze virtuele wereld is het voor het eerst mogelijk om personages uit verschillende Disney- en Pixar-films samen te laten spelen in een ‘Toy Box’, de virtuele tegenhanger van de bak waarin je vroeger al je poppen en actiefiguurtjes bij elkaar kegelde. Dit gloednieuwe speluniversum wordt in de zomer van 2013 gelanceerd op alle consoles en in de loop van het jaar in fasen op mobiele en onlinetoestellen. Iets om naar uit te kijken dus!

Verkrijgbaar vanaf augustus 2013