5 tips om last minute te blokken

Gepubliceerd op 3 juni 2016 door Elise
5 tips om last minute te blokken

Last minute studietips van een ervaringsdeskundige zonder dat er koffie of Redbull aan te pas komt. 

#1. Scannen

Je zit in tijdsnood en uitgebreid cursussen nalezen zit er helaas niet meer in. De oplossing? Ga in vogelvlucht door de bladzijden heen en pik er de hoofdontwerpen uit. Noteer de belangrijkste punten en termen (namen, jaartallen, formules) in een mindmap.

#2. Studeer 75% van het boek

Afgezien van je ouders, interesseert het niemand of je cum laude bent afgestudeerd. Vaak riskeren studenten uit tijdsgebrek om slechts de helft of drie vierde van het studieboek te blokken, om dan ruw geschat toch meer dan de helft van de punten te behalen. De laatste hoofdstukken kan je aan de hand van een samenvatting doornemen. (Dank cum laude-studenten voor jullie samenvattingen.)

1/

#3. Medecollega's

Een beetje gênant misschien, maar vraag info aan medestudenten die wél op tijd begonnen zijn. Welke teksten van de syllabus vond hij/zij een meerwaarde? Weet hij/zij of die ene samenvatting voldoende is? Welke hoofdstukken zijn het belangrijkst?

P.S. Vaak vinden je studiegenoten het niet zo erg om je even te helpen. Het kan zelfs misschien zelfs aanmoedigend voor hen ("Wow er zijn mensen die nòg later begonnen zijn).

ee1f61ca9604cafc392a60033b55ba7f

#4. Powerpoints

PowerPoints zijn heilig tijdens last minute examenpaniek. Sommige proffen zijn zeer slecht in het opmaken van de presentaties, maar meestal geven ze de essentie van de cursus weer. Als je echt te weinig tijd hebt vind je hier meestal in kernwoorden de basis van de te kennen leerstof. De prof behandelt in de PowerPoints ook meestal de casussen die hij of zij belangrijk vindt.

2/

#5. Verzin zelf examenvragen 

Denk na over de vragen de prof zou kunnen stellen (of bevraag je voorgangers). Werk de antwoorden uit als oefening. Zo kan je een beeld vormen van welke vragen je kan verwachten. 

4c5b70c52643b101ca1ad6a00b0c8af4