Dit zijn de 10 meest originele festivals ter wereld

Geüpdatet op 1 mei 2016 door ELLE België
Dit zijn de 10 meest originele festivals ter wereld

België is een topland als het op goede festivals aankomt, maar ook op andere plekken in de wereld kunnen ze stevige, dagenlange feestjes bouwen. Van het Golden Retriever Festival in Schotland tot het modderfestival in Zuid-Korea: dit zijn de 10 origineelste festijnen ter wereld.

#1: Yi Peng Lantern Festival (Thailand)

Marina Bay Countdown 2013

Wat is er speciaal aan het festival?

In november vinden er lantaarnfestivals plaats over heel Thailand. Eén van de mooiste vieringen gaat door in Chiang Mai en staat gekend als Yi Peng. De religieuze ceremonies zijn een eerbetoon aan Boeddha. Wanneer men de lantaarns loslaat in de lucht, doet iedereen een wens. Het hoogtepunt van het festival is wanneer de lantaarns worden losgelaten en ze langzaam veranderen tot kleine lichtpuntjes aan de hemel.

Er zijn twee ceremonies: de eerste is uitsluitend voor de locals en de tweede, die één week later plaatsvindt, is voor toeristen. Je betaalt 100 dollor (of €89) om te mogen deelnemen.

Voor wie?

Iedereen: zowel jong als oud kan genieten van dit adembenemende spektakel. Als Yi Peng nog niet op je bucketlist staat, moet je het er snel aan toevoegen!

Wanneer vindt het plaats?

De exacte datum is nog niet geweten en wordt pas een paar weken voor de ceremonie gecommuniceerd. Het staat wel vast dat het tussen 13 tot 15 november 2016 in Chiang Mai zal plaatsvinden.

1/

#2: Holi Color Festival (India)

Holi Color Festival

Wat is er speciaal aan het festival?

Ieder jaar begroeten de mensen in India de lente op een wel heel bijzondere manier: "Holi" is het feest der kleuren en is een van de belangrijkste feestelijkheden van het land. Hierbij viert men niet alleen de overgang van de winter naar de lente, maar volgens het hindoeïstische geloof ook de overwinning van het goede naar het kwade. Dit alles is één enorm kleurrijk spektakel. Iedereen besprenkeld elkaar met parfum, reukwater en er wordt poeder ("Gulal") in alle kleuren van de regenboog over elkaar heen gegooid.

Volgens de Indiërs zijn op deze dag alle mensen gelijk: de verschillen tussen kasten, religie of afkomst zijn dan niet meer zichtbaar en maatschappelijke grenzen tussen sociale lagen, jong en oud, rijk of arm, vallen weg. Culturele rijkdom, vreugde, wederzijds respect en tolerantie maken het Holifeest elk jaar onvergetelijk.

Voor wie?

Het Holi Color Festival is in principe voor iedereen, maar toch is het voornamelijk een festival dat onder de jongeren wordt gevierd. De Indiërs kunnen feesten als geen ander en de Bhang (een softdrugs) wordt overal gebruikt.

Wanneer vindt het plaats?

24 maart 2016, overal in India.

2/

#3: Golden Retriever Festival (Schotland)

golden-retriever-festival-1024x683

Wat is er speciaal aan het festival?

Dit festival wordt gerund door de Golden Retriever club van Schotland. De eerste editie vond plaats in 2006 naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van de club. Toen werden er 188 pups van over de hele wereld naar Schotland gebracht, een record! Sindsdien wordt het festival jaarlijks gevierd -vorig jaarn daagden meer dan 200 honden op. Naast de quality time met de honden, is er ook een show en worden zowel de dieren als hun baasjes stevig in de watten gelegd. Dit moet het festival met het hoogste aaibaarheidsgehalte zijn!

Voor wie?

Het Golden Retriever Festival is the place to be voor alle hondenliefhebbers en meer bepaald fans van golden retrievers.

Wanneer vindt het plaats?

Deze puppy party vindt plaats op 28 mei 2016. Vergeet je hond niet mee te brengen!

3/

#4: Cherry Blossom Festival (Japan)

cherry blossom

Wat is er speciaal aan het festival?

Het Cherry Blossom Festival is één van de meest kleurrijke evenementen ter wereld. Vanuit alle windrichtingen komen mensen naar Japan om de kersenbloesem in bloei te zien. Het Cherry Blossom Festival wordt in Japan ook wel Hanami ('bloemen kijken') genoemd. Hanami is een eeuwenoude traditie om de nieuwe oogst te verwelkomen en het seizoen te vieren waarin de rijst wordt geplant.

Het festival is in principe een buitenfeest onder de bloesembomen. Bezoekers brengen eten, bier en sake mee en houden met vrienden of familie een uitgebreide picknick. Meestal worden ze vermaakt met traditionele Japanse optredens, dansshows of theeceremonies.

Voor wie?

Vanuit alle windrichtingen komen mensen naar Japan om de kersenbloesem in bloei te zien.

Wanneer vindt het plaats?

Het Cherry Blossom Festival vindt elk jaar in april plaats.

4/

#5: La Batalla del Vino (Spanje)

shutterstock_204909634_wine_battle

Wat is er speciaal aan het festival?

Ben jij een liefhebber van Spaanse wijn? Wel, voor dit festival speelt het eigenlijk geen rol want het heeft niets te maken met het drinken van wijn. Het festival draait letterlijk om het verspillen van de drank. Verspillen is misschien iets te zacht uitgedrukt aangezien je je in het midden van een massa bevindt die elkaar met wijn 'bekogelen'. Nadien is er natuurlijk nog een afterparty, ook met wijn.

Voor wie?

Fans van Spaanse, rode wijn.

Wanneer vindt het plaats?

29 juni 2016 in Haro, Spanje.

5/

#6: The International Highline Meeting Festival (Italië)

International-Highline-Meeting-balazs-Mohai

Wat is er speciaal aan het festival?

Ben je in het bezit van stalen zenuwen en heb je geen last van hoogtevrees? Dan is het International Highline Meeting Festival zeker iets voor jou. Sinds 2012 vormt de Monte Piane het decor voor deze waaghalzerij. Er wordt op het festival een (slap!) koord gespannen tussen twee rotswanden en nadien hangen de bezoekers er gewoon hun hangmatje aan. Ondertussen geniet je van het spectaculaire uitzicht over de vallei, bossen en rivieren die zich onder jou bevinden.

Toch is het meer dan alleen hangmatten en koorden dat de klok slaagt. Bovenop de klif vind je een keuken en bar met leuke muziek. Bovendien kunnen deelnemers yogasessies of een paragliding cursus volgen.

Voor wie?

Avonturiers die verstand hebben van klimmen, koordlopen en geen hoogtevrees hebben. Het kan er ook stevig waaien, dus stalen zenuwen zijn zeker geen overbodige luxe.

Wanneer vindt het plaats?

Van 2 tot en met 8 september 2016.

6/

#7: Floating Lanterns Festival (Hawaii)

floating-lanterns-6310

Wat is er speciaal aan het festival?

Het Lantern Floating Festival wordt jaarlijks gehouden op Memorial Day (een Amerikaanse feest- en gedenkdag, op de laatste maandag in mei, waarop gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht worden) en vindt plaats op Ala Moana Beach in Honolulu.

Zo’n 40.000 mensen laten jaarlijks een lantaarn te water. Elke lantaarn staat voor een herinnering en is een teken van dankbaarheid van de inwoners naar diegenen die hen het leven dat jaar ietsje makkelijker hebben gemaakt. Het is een moment van bezinning en reflectie. De lantaarns zijn ook een offer voor overleden familieleden.

Voor wie?

Iedereen: zowel jong en oud kunnen jaarlijks een lantaarn te water laten. Of je nu in Hawaii woont of aan de andere kant van de wereld zit: volgens de organisatie kan iedereen deelnemen aan het ritueel. Wanneer je niet 'fysiek' aanwezig kan zijn, heb je ook de mogelijkheid om je boodschap door te geven via de website. Deze worden dan geprint en op een houten frame geplaatst die nadien door vrijwilligers zullen worden meegenomen naar de ceremonie.

Wanneer vindt het plaats?

30 mei 2016 op Ala Moana Beach in Honolulu, Hawaii.

7/

#8: Songkran Festival in Thailand

Songkran_12_-_Ayutthaya(1)

Wat is er speciaal aan het festival?

Neem deel aan het grootste watergevecht ter wereld. De Songkran vindt plaats in Thailand en op deze dag wordt het traditionele Thaise Nieuwjaar gevierd. Dit wordt gevierd met één groot nationaal watergevecht. Het water is een symbolische handeling voor het reinigen van geest en lichaam. Ook spoelt het water de zonden en het ongeluk van het afgelopen jaar van je af. Overal langs de weg zie je mensen met emmers, tuinslangen en waterpistolen om voorbijgangers nat te maken. Op de langzaam voorbij rijdende pick-up’s zitten mensen die vanuit een grote bidon kleine bakjes met water vullen om dit vervolgens op de voorbijgangers te kieperen. Oh ja, er zijn ook nog olifanten die je nat kunnen maken!

Voor wie?

Iedereen die geen watervrees heeft.

Wanneer vindt het plaats?

Het Thaise Nieuwjaar vond dit jaar plaats op 13 april. Niet getreurd, je kan je vliegtuigticket voor volgend jaar misschien al boeken?

8/

#9: La Tomatina Festival (Spanje)

tomatina4

Wat is er speciaal aan het festival?

Ieder jaar wordt op de laatste woensdag van augustus in het Spaanse stadje Buñol een tomatenfestival gehouden. La Tomatina is een tomatengevecht dat plaatsvindt op de Plaza del Pueblo en waar meer dan 40 000 mensen aan deelnemen. Het gratis evenement wordt gesponsord door de lokale overheid, die jaarlijks 140 ton (!!) overrijpe tomaten importeert.

La Tomatina is uitgegroeid tot een van de bekendste festivals van Spanje. Ondertussen kan je ook genieten van enkele concerten en shows. Afsluiten doe je met paella en sangria!

Voor wie?

La Tomatina is een jaarlijks (vrolijk) volksfeest waar muziek, gezelligheid en tomaten centraal staan. Of je nu als deelnemer of als toeschouwer naar Buñol komt, het tomatengevecht een bijzonder spektakel dat je toch één keer in je leven gezien moet hebben.

Wanneer vindt het plaats?

31 augustus 2016. Vergeet je duikbril en zwempak niet!

9/

#10: Boryeong Mud Festival (Zuid-Korea)

People play in the mud during the Boryeong Mud Festival at Daecheon beach in Boryeong...People play in the mud during the Boryeong Mud Festival at Daecheon beach in Boryeong, about 190 km (118 miles) southwest of Seoul, July 19, 2013. About 2 to 3 million domestic and international tourists visit the beach during the annual mud festival, according to the festival organisers. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREASOCIETY TRAVEL - Tags: TRAVEL TPX IMAGES OF THE DAY) SOCIETY

Wat is er speciaal aan het festival?

Dit festival is er zeker eentje voor je bucketlist! Gedurende twee weken verandert het strand van Boryeong in Zuid-Korea in een waar modderparadijs. Je vindt er glijbanen, luchtkussens en voetbalveldjes bedekt in modder. DJ's zorgen voor de juiste party-vibe.

Voor wie?

Het festival is geheel gratis en wordt bezocht door zo’n 15 000 mensen van over de hele wereld. Vooral backpackers weten de weg naar dit glibberige festival te vinden.

Wanneer vindt het plaats?

Juli 2016. Hou zeker de website in de gaten voor de exacte datum.

(Sarah Van Damme)