DIY: gezichtsmaskers met superfoods

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE België
DIY: gezichtsmaskers met superfoods

Tover je badkamer om tot superspa dankzij deze homemade gezichtsmaskers op basis van de miraculeuze superfoods. Budgetvriendelijk? Yes! Effectief? Dubbel yes!

LEES OOK: in deze warenhuizen kan je superfood kopen. 

LEES OOK: 5 handige basisgerechten voor superfood. 

havermout1

Superfood #1: Havermout

Havermout biedt een heleboel voordelen. Allereerst is het ontzettend gezond: één hapje zit bomvol stoffen (denk aan magnesium, ijzer, en verschillende vitamines) die meer dan welkom zijn bij de belangrijke processen in je lichaam. Op de lange termijn zou havermout zelfs levensbedreigende ziektes voorkomen. Kortom: we maken ons lichaam blij met havermout.

Een ander voordeel is dat je haar en nagels steviger worden dankzij de silicium die havermout bevat, je huid gaat verbeteren door de vitaminen en zink zorgt dat wondjes sneller helen.

Ook als je het liever niet opeet kan havermout je helpen: smeer het samen met wat heet water en een beetje honing op je huid. Dit goedkope masker reinigt je poriën en verwijdert dode huidcellen. De structuur van havermout en de eiwitten die het bevat, zorgen er ook nog eens voor dat de huid gevoed en gehydrateerd wordt.

1/

12341235_1000516956656382_4825332150120719023_n

Superfood #2: Avocado

Dit stuk fruit (ja, avocado is een fruitsoort) is een bron van vezels en kalium, wat huidveroudering tegengaat. Daarnaast zit het bomvol vitamine A, dat helpt bij het zuiveren van de huid en het kwijtraken van dode huidcellen. Aminozuren in avocado's reinigen je huid en bieden bescherming tegen agressieve omgevingsfactoren.

LEES OOK: 4 smaakvolle dipsauzen met avocado. 

Zit op het puntje van je stoel om richting de supermarkt te sprinten? Begrijpelijk. Maar wacht even, het wordt nog beter!

De antioxidanten in avocado's ontgiften je lichaam en verwijderen alle giftige stoffen die de neiging hebben om je huid te verouderen. Je leest het goed: avocado’s gaan rimpels tegen! Dus waarom maak je gewoon geen gezichtsmasker van dit superfood? Leg voor het aanbrengen één minuut lang een warme, vochtige handdoek of washand op je gezicht. Dit opent je poriën en zorgt ervoor dat het masker beter in kan trekken.

DIY gezichtsmasker

- Meng 1 halve avocado met 1 eetlepel honing.
- Plet de avocado fijn zodat het makkelijk uitsmeert.
- Breng het aan op je gezicht en laat het 10 tot 15 minuten intrekken.
- Spoel zorgvuldig af met lauw water en dep je gezicht voorzichtig droog.

2/

rauwe-amandelen-noten-verfrissing_39132

Superfood #3: Amandelen

Amandelnoten zijn rijk aan vitamine E (wat zorgt voor een zachte en soepele huid), vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en onverzadigde vetzuren. In vergelijking met andere noten bevatten amandelen de meeste voedingsstoffen (calcium, fosfor, ijzer en magnesium). Deze voedingsstoffen voorkomen botontkalking en een hoge bloeddruk.

Noten worden vaak gemeden tijdens het diëten, maar gek genoeg val je juist af door amadelnoten te eten. Ze bevatten gezonde vetten en bevorderen een verzadigd gevoel.

Last van een droge, ruwe huid? Dit gezichtsmasker met amandelnoten geeft je in 10 minuten opnieuw stralende huid.

DIY gezichtsmasker

- Mix 50 g amandelen fijn door middel van een mixer of vijzel.
- Doe daarbij de 3 tot 4 eetlepels volle melk zodat het een mooi romig papje wordt.
- Smeer dit uit op je gezicht en laat het 30 minuten intrekken.
- Haal je het masker weg door middel van in bronwater gedrenkte watten.

3/

6397435_m

Superfood #4: Blauwe bessen

Blauwe bessen bevatten krachtige antioxidanten. Deze zorgen voor het verwijderen van afvalstoffen, zijn goed voor de bloedvaten en helpen de beschadigde huid genezen. Bosbessen hebben ook een invloed op het collageengehalte in de huid. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de aanmaak van een beschermlaag van onze huid en helpt het bij het afremmen van schadelijke zonnestralen.

Anthocyanine, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, is ontstekingremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en werkt beschermend tegen verschillende ziekten. What's not to like?

DIY gezichtsmasker

- Doe een handvol blauwe bessen in een kom en plet ze met een vork.
- Voeg 2 eetlepels klei (kan je kopen in een biowinkel), een lepel rozenwater (helpt voor het kalmeren van de huid) en een beetje aloë vera gel toe. Roer goed.
- Laat masker een 20-tal minuten intrekken op je gezicht.
- Haal het masker er af met behulp van lauw water en een washandje. Dep nadien je gezicht voorzichtig droog met een handdoek.

4/

kokosolie

Superfood #5: Kokosolie

Laat je niet afschrikken door het vreselijke woord 'vetten', want deze zijn juist heel gezond en belangrijk voor een fit lichaam. Kokosvet is een 100% plantaardig verzadigd vet en steeds meer foodies zweren erbij.

Het gebruik van kokosnootolie heeft nergens zo veel voordelen als op je gelaat. Smeer het als dag-, nacht- of oogcrème en je gezicht zal nog nooit zo gehydrateerd geweest zijn. Maar wist je ook dat je het als make-up remover kan gebruiken? Smeer een laagje kokosnootolie op je gezicht en haal het er tien minuutjes later met een warm nat washandje weer af. De meest hardnekkige cosmetica is er niets tegen. Het opmerkelijkste effect van de olie is toch wel de antibacteriële werking waarmee je bijvoorbeeld acne kan behandelen.

DIY gezichtsmasker

- 2 eetlepels cacaopoeder (*)
- 1 eetlepel biologische honing (die 100% natuurlijk is)
- 1/2 eetlepel biologische kokosolie (gesmolten)
(*) Voor een dikkere substantie kun je wat extra cacaopoeder toevoegen

Meng alle ingrediënten samen. Breng het met een spatel of met schone vingers aan op je gezicht. Laat het masker nu gedurende 15-20 minuten intrekken tot wanneer het opgedroogd is en spoel nadien je gezicht met lauw water.

5/

Himalayazout

Superfood #6: Himalayazout

What's in a name? Dit roze zout is afkomstig uit de oerzeeën die miljoenen jaren geleden voorkwamen in het Himalayagebergte in Pakistan. Het zout is heel puur en bevat maar liefst 84 natuurlijke mineralen waardoor het beter is dan normaal tafelzout. De kleur van Himalayazout varieert van wit en roze tot dieprood, afhankelijk van de concentraties ijzer die zich in het zout bevinden.

Niet alleen topchef zoals Jamie Oliver zweren erbij, ook spa's en andere gezondheidscentra's kiezen meer en meer voor himalayazout. Het is een uitstekende scrub en wordt vaak gebruikt bij aromatherapieën.

DIY gezichtsmasker/scrub

- Meng 2 eetlepels himalayazout met 1 eetlepel amandelolie, wat limoenzeste en verse tijm.
- Meng alle ingrediënten samen en smeer op je gezicht. Laat het masker een vijf à tien minuten intrekken en scrub nadien zachtjes je gezicht.
- Spoel je gezicht met behulp van lauw water en dep je gezicht voorzichtig droog.

6/

Acai-Berry-go-healthy-way

Superfood #7: Açaí-bes

De Açaí-bes is een kleine, donkerblauwe tot paarse vrucht uit het Amazoneregenwoud in Brazilië. Je denkt vast "Is dit niet hetzelfde als de blauwe bosbes?" Neen, helemaal niet. De Açaí-bes bevat namelijk de hoogste concentratie antioxidanten en zit tjokvol aminozuren, vezels, calcium, magnesium, kalium, vitamines en essentiële vetzuren.

En er zijn nog andere voordelen! Je spijsvertering krijgt een boost, je lichaam veroudert minder snel en het heeft stimulerend effect op de verbranding van lichaamsvet. Tegenwoordig bevatten veel schoonheidsproducten açaí-olie (door het hoge percentage antioxidanten) en het geeft je huid een mooie gloed. Brazilianen eten de bessen al eeuwenlang om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen.

DIY gezichtsmasker

- Schil één avocado. Haal de pit eruit en plet het vruchtvlees in een kommetje tot een puree.
- Roer er vervolgens één eetlepel açaí poeder en één theelepel honing doorheen. - Breng het gezichtsmasker royaal aan op een gereinigd gezicht en laat het masker 10 tot 20 minuten inwerken.
- Was daarna met lauwwarm water het masker van je gezicht.

(stagiaire Sarah Van Damme)