10 dingen die je moet weten over Pippi Langkous

Geüpdatet op 4 april 2016 door Elise
10 dingen die je moet weten over Pippi Langkous

Hoe zou het nu, bijna 50 jaar later, met Pippi gaan?

Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen.

Wie is er niet opgegroeid met de vrolijke kinderserie Pippi Langkous? Miljoenen mensen over de hele wereld zaten jarenlang aan de buis gekluisterd om Pippi en haar vriendjes Annika en Tommy te bewonderen. Benieuwd waar het olijke trio zich vandaag de dag mee bezig houdt?

#1. Hoeveel Pipi

De rol van Pippi werd door de jaren heen door maar liefst vijf verschillende actrices vertolkt, waaronder de bekendste Inger Nilsson en Tami Erin.

pipiactrices

1/

#2. Acteercarrière1452093592-pippi

De bekendheid die de enorme kijkcijfers meebrachten, zorgde ervoor dat Inger Nilsson (Pippi), Maria Persson (Annika) en Pär Sundberg (Tommy) voor altijd bekend zouden staan als de kinderen uit Pippi Langkous. Als volwassen actrice kon Inger deze roem echter niet handhaven: zij werd voor vrijwel geen enkele rol meer gevraagd. Zelf wijt zij dat aan haar rol van Pippi: volgens haar is het voor mensen onmogelijk geworden om nog iemand anders dan Pippi in haar te zien.

2/

#3. Secretaresse

5lc86zlimlj5

Lullig detail: veel geld heeft het trio ook niet verdiend aan Pippi Langkous. Het is in Zweden verboden om kinderen te betalen, waardoor geen van de drie financieel heeft geprofiteerd van het enorme succes. Daarom hebben ze nu alle drie een ‘gewone’ 9-tot-5-baan. Inger Nilsson werkt als medisch secretaresse, Maria Persson is verpleegster geworden en Pär Sundberg is manager van een bedrijf in Zweden.

3/

#4. Rood haar en sproetjes?

Pippi-Langkous

Uitvindster en schrijfster Astrid Lindgren bedacht Pippi als hoofdpersonage van verhalen die ze aan dochter vertelde. Op een verjaardagsfeestje van haar dochter, zag Astrid plots de verpersoonlijking van Pippi opdagen: Sonja. Zij had rood haar, sproeten en was veel brutaler dan de rest. Precies hoe Pippi er - in haar ogen - moest uitzien.

4/

#5. Waar komt Villa Kakelbont vandaan?

800px-Villa_villekulla

Niet alleen Pippi's haarkleur heeft een autobiografische afkomst, ook Villa Kakelbont - het huis waar Pippi Langkous helemaal alleen woont met haar paard en aap - is gecreëerd naar het voorbeeld van het huis waar Astrid Lindgren opgroeide.

5/

#6. Negerkoning

36bf5768062db511813ea08661f74a30

Pippi Langkous wordt dit jaar 71 jaar. Karin Nyman, de dochter van de schrijfster wou dat de boeken mee evolueren met de tijd en daarom besliste ze dat Pippi's vader voortaan niet meer 'negerkoning' worden genoemd, maar wel: 'koning van de Stille Zuidzee'. "We hebben het woord vervangen want het kwetst", aldus Nyman. "Astrid zou nooit aanvaard hebben dat Pippi kinderen kwetst."

6/

#7. Sekstape

media_xll_1998625

Ook Tami Erin vertolkte Pippi in de langspeelfilm "De nieuwe avonturen van Pippi Langkous" uit 1988. Hoewel de titel nieuwe verhalen suggereert, betrof het slechts een bewerking van de bestaande verhalen. Tami was alleszins gek genoeg om de rol te vertolken. Ze plaatste namelijk zelf in 2013 haar eigen sekstape online. en wou hiermee haar ex te snel af zijn. "Ik ben blij dat ik nu de controle over de situatie heb", vertelt Erin nadat ze het pikante filmpje online had geplaatst.

Hai! Pippi Langkous, die doet haar eigen zin.

7/

#8. Afkicken

vJofVB8

De voormalige Pippi Langkous-actrice Tami Erin moest tevens ook een alcoholprogramma volgen omdat ze vorig jaar dronken achter het stuur zat. Erin moet van de rechter tien weken lang een bezoek brengen aan het klasje van Anonieme Alcoholisten en een alcoholprogramma volgen. De inmiddels 41-jarige actrice werd in 2013 opgepakt nadat ze eerst drie auto's had aangereden en er daarna vandoor ging. Ze bleek te veel te hebben gedronken.

8/

#9. Een mond vol 

224ffa91f17db9244eec5c73d5fe0bfd

Pipi's volledige naam luidt: Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Tafelkledia Efraïmsdochter

9/

#10. Wereldwijd

De serie die in 1969 op televisie kwam – en later ook de films – bereikte een wereldwijde populariteit en werd in alle mogelijke talen vertaald.

Een bloemlezing:

Zweed: Pippi Långstrump
Duits: Pippi Langstrumpf
Engels: Pippi Longstocking
Italiaans: Pippi Calzelunghe
Spaans: Pipi Calzaslargas
Frans: Fifi Brindacier (letterlijk: Pippi Staalstaart)
Grieks: Pipe Phakidomyte (letterlijk: Pippi, het meisje met de sproetenneus)