Op bezoek bij de skin coach

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Op bezoek bij de skin coach

Karin Sels brengt Amerikaans medic spa-concept naar Vlaanderen

Sportcoach, voedingscoach, fitnesscoach, lifecoach,…er is tegenwoordig geen aspect van een mensenleven dat niet door een in het vakgebied gespecialiseerde coach in goede banen geleid kan worden. Bij huidperikelen kan je zelfs een beroep doen op een skin coach. ELLE.be ging langs bij Karin Sels, skin coach en vrouw achter Medic Skin Care in Antwerpen.

Medic Spa’s mogen in Vlaanderen nog enige vorm van introductie nodig hebben maar in de Verenigde Staten is het concept al jaren ingeburgerd. Zoals de naam al doet vermoeden combineert een medic spa medische behandelingen (vaak voor de huid) met een wellnessomgeving. Enkel voor een deugddoende gezichtsmassage hoef je hier niet aan te kloppen, dat blijft het terrein van de schoonheidsspecialiste. Wie op zoek is naar professionele laserbehandelingen, het bestrijden van hardnekkige acne(littekens), rosacea of hyperpigmentatie is bij de medische esthetische praktijk wel aan het goede adres.

Karin Sels, in het verleden werkzaam op de spoedafdeling van een ziekenhuis, liet zich inspireren door het Amerikaanse model en opende Medic Skin Care, de allereerste medic spa in Antwerpen. Haar praktijk maakt deel uit van een privékliniek waar patiënten ook terechtkunnen voor plastisch chirurgische ingrepen. Sels houdt het bij de zorg van het grootste orgaan: de huid. Sels is geen dermatoloog maar verdiepte zich de afgelopen jaren in de werking van de huid die, van onderhuids bindweefsel tot opperhuid, geen geheimen voor haar heeft.

Ook mijn onopgemaakte huid kreeg snel een objectieve diagnose. Geen noemenswaardige zichtbare problemen (zoals hyperpigmentatie of acne) maar wel ontsierende roodheden en een teint die wel een opkikkertje kon gebruiken. Om de huid – in welke toestand die zich ook mag verkeren – in topvorm te krijgen, zweert de Skin Coach bij de producten van de Amerikaanse Dr. Zein Obagi, al meer dan twintig jaar marktleider in zijn gebied. ‘Ik weet dat deze producten doen wat ze beloven en mooie resultaten teweegbrengen. Het spreekt voor zich dat ik de huid enkel met topproducten behandel.’ Dat Sels met haar behandelingen mooie resultaten boekt, kan ik niet tegenspreken. De huidcoach toont me verschillende voor en na foto’s van patiënten en het moet gezegd: de resultaten zijn vaak spectaculair. Mits een toegewijde behandeling van een minder dan een jaar slaagt Sels erin de meest hardnekkige acne onder controle te krijgen. ‘Toewijding’ is trouwens een sleutelwoord voor wie bij Karin Sels over de vloer komt. Ze verwacht dat haar patiënten vol overgave meegaan in hun reis naar een zuivere huid, op haar beurt volgt Sels hun vorderingen op de voet op, ook buiten de behandelruimte. Via mail of what’s app-berichten informeert de Skin Coach naar de stand van zaken. Bij zorgen of vragen mogen patiënten ook zo goed als dag en nacht bij hun Skin Coach aankloppen. Een persoonlijk contact waar je moet voor te vinden zijn, maar het is net die toewijding en open communicatie die tot de beste resultaten leiden. Bij zware huidproblemen vraagt het immers de nodige discipline (twee maal per dag reinigen en verzorgen) en doorzettingsvermogen. (in sommige gevallen ziet de huid er soms slechter uit voor verbetering in zicht is)

IMG_0013b
Karin Sels in haar Medic Skin Spa

Na de theorie – een uitgebreid maar duidelijk discours over de werking en noden van de huid – is het tijd voor de praktijk. Die begint met het reinigen van de huid. Hiervoor maak ik gebruik van een professionele Clarisonic reinigingsborstel (Karin Sels is Clarisonic ambassadeur voor België) en de Offects Hydrating Cleanser (€ 42,95) uit het ZO Skin Health-gamma. Daarna volgt een milde scrub met Offects Exfoliating Polish. (€ 71,95)  Nadien wrijf ik mijn gelaat verder schoon met een Offects TE-Pads, (€ 53,95 voor 60 stuks) een in salicylzuur (2%) gedrenkt watje dat overtollig talg en dode huidcellen verwijdert. Even lijkt het alsof mijn gezicht in vuur en vlam staat maar het vuur lijkt al snel te doven. Na enkele dagen went de huid aan het zuur en prikt het watje steeds minder hard. Een laagje Ossential Daily Power Defense (€ 161,00) uit hetzelfde gamma doet dienst als dagcrème helpt DNA schade te herstellen en geeft een boost aan de collageenproductie. Het reinigings- en huidverzorgingsritueel wordt afgesloten met een product dat meteen mijn favoriet uit het hele stappenplan blijkt. De Oclipse Sunscreen + Primer SPF 30 (€ 68,95) is naast een goede matterende basis voor make-up ook een degelijke beschermer tegen schadelijke UVA/UVB-stralen van de zon.

Om de roodheden die deze eerste sessie met zich meebracht te camoufleren, gebruikt Karin de make-up van Color Science, de gevierde Amerikaanse cosmeticalijn gespecialiseerd in minerale make-up. Het sterproduct uit de collectie is ongetwijfeld de Sunforgettable Mineral Sunscreen Brush SPF 50 (€ 72,95), een borstel met een ingebouwd mineraal poeder dat de huid egaliseert, van een subtiel kleurtje voorziet en dankzij de SPF50 grondig beschermt tegen de zon. Mijn huid ziet er meteen gezond en verzorgd uit en ik kan sans gêne het kabinet in de Lange Leemstraat verlaten.

Maar nu moet ik thuis nog aan de slag. Omdat ik het belangrijk vind mijn huid goed te verzorgen, voelt het reinigen, scrubben en smeren niet echt als een opgave en het hele gebeuren maakt snel deel uit van je dagelijkse routine. Ook de resultaten blijven niet uit. Mijn huid lijkt kalmer, is minder vaal en voelt nooit trekkerig aan. Ik ben tevreden. De producten van Dr. Zein Obagi gaan gepaard met een fiks prijskaartje maar stellen niet teleur. Bovendien wint het professionele en gerichte advies van een Skin Coach het van het overaanbod crèmes en cleansers in de parfumerie.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij Skin Coach Karin Sels? Mail dan naar karin.sels@medicskincare.be of surf naar de vernieuwde Medic Skin Care website.