Dit moet je weten over het Belgisch Olympisch team

Gepubliceerd op 14 maart 2016 door Elise
Dit moet je weten over het Belgisch Olympisch team

Benieuwd naar het stijlgevoel van onze Belgische atleten? Wij schakelden in hoogste versnelling en interviewden 5 ultieme kansmakers van de Olympische Spelen 2016. #RoadToRio

1/

DSC_4574

Axelle Dauwens (sprint en hordelopen)

Geluksbrenger? Nee, eigenlijk niet. De meeste sporters hebben een ring of een juweeltje of zoiets, ik heb dat eigenlijk niet.

Beste manier om een overwinning te vieren? Ik ga eigenlijk het liefst met vrienden iets eten, thuis of op restaurant. Meestal wel op restaurant, gezellig maar niet te zot.

Hoe ga je om met een nederlaag? Dat hangt er van af. Ik geef mezelf 24 uur de tijd om dat los te laten. Dus een volledige dag mag ik kniezen en sakkeren, maar daarna moet ik het achter mij laten. Een seizoen heeft veel wedstrijden na elkaar, dus je kan zo’n nederlaag best zo snel mogelijk verwerken. Ik probeer er toch de goede punten uit te halen en mij daar aan op te trekken.

Welke atleet vind je aantrekkelijk? Oei, oei… Moeilijk... Ah! Peter Sagan! Die vind ik knap!

Sportlook voor meisjes? Ik vind een lange legging altijd wel mooi, met een sporttopje met blote buik. Dat vind ik wel elegant.

Not done voor een sportoutfit bij meisjes? Van die lange shorten, tot aan de knie, met losse ongecentreerde T-shirts. Vanaf een outfit te mannelijk wordt, vind ik het niet meer mooi. Je moet proberen er vrouwelijk uit te zien, ook al ben je een gespierde atlete.

Grootste offer voor de sport? Ik ben dit jaar (2016) gestopt met alcohol drinken. Dat klinkt nu misschien alsof ik anders heel veel drink, maar ik bedoel echt gestopt, dus ook op restaurant bijvoorbeeld. Normaal drink ik dan wel eens een glaasje, maar dat doe ik dus vanaf dit jaar niet meer. Daarnaast vind ik het ook heel jammer dat ik mijn skireizen heb laten vallen. Normaal probeer ik iedere winter te gaan skiën, maar dat kan ik nu niet meer doen uit risico voor blessures.

Wat als je geen atleet was? Dan zou ik waarschijnlijk afgestudeerd zijn en een job gezocht hebben. Waar ik precies in terecht zou zijn gekomen, weet ik eigenlijk niet goed. Ik zou misschien graag iets doen achter de schermen in de media – bij een productiehuis bijvoorbeeld. Ik heb ooit stage gedaan bij Woestijnvis, dat vond ik geweldig.

2/

evivanacker

Evi Van Acker (zeilen)

Geluksbrenger? Ik heb gelukskousen die ik een hele week draag. Dat zijn witte kousen met een geel eendje op met ene kroontje. Ze gaan alleen uit tijdens het sporten, maar ik was ze ook de hele week niet. Elk jaar heb ik een nieuw paar.

Hoe vier je een overwinning? Ik ben niet zo een feestvierder - tenminste tijdens mijn sportieve carrière niet. Meestal als de wedstrijd gedaan is, staat er alweer een volgende te wachten. Vaak gaan we wel met het team nog iets gaan drinken, maar wilde feestjes zitten er niet in. Als ik een goede prestatie neerzet in Rio zullen we hopelijk nog eens echt kunnen feesten.

Hoe ga je om met een nederlaag? Ik ben geen goede verliezer. Zelfs als ik win, denk ik vaak: “dat was niet goed, en dat kon beter…”. Na een slechte prestatie heb ik toch wel wat tijd nodig om dat te verwerken. Ik kan mezelf dat erg kwalijk nemen.

Atletische crush? Hans Van Alphen, uiteraard. Ik denk wel dat iedereen dat vindt.

Grote sportvoorbeeld? Als ik jonger was, was ik altijd mega fan van een Noorse zeilster: Siren Sundby. Zij won olympisch goud in Athene. Zij was mijn idool en naar haar heb ik lang opgekeken.

Mooiste sportlook voor meisjes? Tegenwoordig heb je van die coole leggings met prints. Zo'n leggings vind ik wel tof. Zelf draag ik dat graag, in combinatie met een mouwloos topje en een paar leuke sneakers. Als het warm is een kort shortje!

Not done qua sportlook voor meisjes? In Brazilië zie je de meest waanzinnige fitnessoutfits: ultrastrakke, diep gedecolleteerde onesies! Die rug is dan ook meestal bloot. Het pak laat niets aan de verbeelding over. Dat is er volledig over, vind ik persoonlijk.

Grootste opoffering voor de topsport?  Ik had vroeger heel veel hobby’s - tennis, zingen, piano, saxofoon - die ik heb moeten opgeven. Verder moet je vrienden en familie vaak missen, maar dat hoort erbij. Je moet er wat voor over hebben om topprestaties neer te zetten. Het is soms lastig, maar ik doe het nog steeds met plezier.

Wat als je geen atleet was? Dan zou ik geneeskunde gestudeerd hebben. Ik was graag dokter geweest.

3/

472fdf72-88ae-11e5-b273-21757d8614f1_web_scale_0.1058077_0.1058077__

Nafi Thiam (meerkamp)

Geluksbrenger? Ik ben helemaal niet bijgelovig en heb dan ook geen geluksbrenger of -ritueel. Dat laatste vind ik zelfs heel belangrijk: je kan alleen maar rekenen op je eigen wilskracht en inzet. Teveel mensen hangen af van symboliek en raken helemaal de kluts kwijt als ze dat plots verliezen.

Hoe vier je een overwinning? Niet op een speciale manier, ik heb tot nu toe ook niet echt veel gewonnen. Toen ik brons won op het Europees Kampioenschap, is er voor mij een verrassingsfeestje georganiseerd, maar verder niets bijzonders. Tijdens het trainingseizoen is het al helemaal geen goed idee om te beginnen feesten, je focus moet op de job liggen.

Hoe ga je om met een nederlaag? Door niet teveel belang aan de ranking te hechten. Ik ben nog volop aan het groeien en focus momenteel vooral op mijn persoonlijke resultaten: haalde ik een beter cijfer dan vorige keer? Wat is mijn gemiddelde? Kan dat hoger? Het is belangrijk constant in evolutie te zijn, te blijven groeien, de strijd met jezelf aan te gaan. Voorlopig komt de competitie met de rest voor mij op de tweede plaats. Ik wil nu vooral evolueren, de eerste prijs winnen is voor later.

Meest sexy mannelijke atleet? Geen idee, daar let ik niet op.

Wie is je sportieve voorbeeld? Er is niet echt één groot voorbeeld, ik bewonder alle atleten sowieso om hun harde werk en inzet.

Wat is de mooiste sportlook voor een meisje? Ik hou van gecoördineerde outfits, zoals de broek en trui die Terre Bleu voor de openingceremonie ontwierp, het doet me denken aan een jumpsuit.

Grootste offer voor de sport? Ik mag uiteraard niet om het even wat eten en ik kan niet even vaak uitgaan als mijn medestudenten. Het is ook een vermoeiend bestaan, maar de sport maakt het allemaal waard.

Wat als je geen topatleet was? Ik zou waarschijnlijk een heel typisch, heel normaal studentenleven leiden.

4/

200441_10151133617429321_492653712_n

Simon Gougnard (hockey)

Geluksbrenger? Ik heb geen vast ritueel of een geluksbrenger voor een match, al voer je noodgedwongen wel een soort rite uit net voor je op moet: je moet je opwarmen, tactieken bespreken, etc.

Grootste offer voor de sport? Ik doe veel langer over mijn studies dan mijn vrienden, mijn uitgaansleven is quasi onbestaand en ik mag amper drinken. Op dat vlak woon ik op een andere planeet dan mijn meeste vrienden. Anderzijds beleef ik dingen als atleet die ik anders nooit zou meemaken: ik sta straks onder andere op de Olympische Spelen!

Wat als je geen topatleet was? Ik zou mijn vrienden vaker zien en meer feesten.

Favoriete workout kledij? Je zal opkijken, maar dat zijn hemden! Ik vind dat als hockeyer lekker handig.

Meest sexy atlete? Ze zijn het allemaal, maar binnen Team Belgium is loopster Anne Zagré een topper.

Hoe vier je een overwinning? Feesten met de ploeg om wat stoom af te blazen: als we een goed resultaat halen op de Spelen, zal er ongetwijfeld een knallend feestje aan te pas komen!

Hoe ga je om met nederlaag? Met een goede debriefing, we bekijken met het hele team kijken wat beter kan, waar we verkeerd zijn gegaan.

Voorbeeldatleet? Hans Van Alphen is een indrukwekkend atleet, het feit dat hij verschillende disciplines tegelijk uitoefent, dwingt respect af. Verder ben ik van kleins af aan grote fan van Jean-Michel Saive.

5/

hans

Hans Van Alphen (meerkamp)

Geluksbrenger? Ik heb geen geluksboxershort of zoiets, maar draag wel steeds kledingstukken waarvan ik weet dat ze perfect zitten. Goede kousen zijn een must. Verder geen gekke rituelen, al durf ik wel geen melk of appels te eten de dag van de wedstrijd, uit schrik om sneller te verzuren.

Hoe vier je een overwinning? Als winnaar geraak je in een soort van roes - moeilijk te beschrijven - je voelt je de meest voldane mens ter wereld. Vieren doe ik liefst onder vrienden met een etentje. Het uitgaan heb ik wel wat gehad.

Hoe ga je om met een nederlaag? Als ik verlies geraak ik snel gefrustreerd. Mijn vriendin helpt me in het verwerkingsproces. Voor mij persoonlijk helpt het om erover te zwijgen en op te kroppen voor een aantal dagen.

Welke discipline is niets voor jou? Voor turnen en zwemmen ben ik absoluut niet lenig genoeg en voor gewichtheffen ben ik dan weer veel te lang.

Ben je modebewust? Ik let wel op mijn kledij. Ik heb vooral moeite met het vinden van lange broeken, meestal zijn die net te kort. Ook hemden zijn niet eenvoudig om te vinden, ik heb nogal dikke borsten (lacht).

Grootste opoffering? Eigenlijk weinig, maar ik heb dan ook een atypische carrière: ik studeerde tot mijn 23ste in Leuven en ben daarna pas serieus beginnen sporten. Ik ken het studentenleven en heb het uitbundig meegemaakt, dus een opoffering heb ik nooit ervaren.

Wat als je geen atleet was? Dan had ik kinesist gebleven. Ik heb twee jaar als kinesist gewerkt na mijn studies, pas later werd mijn sport mijn beroep.

6/

pieter-timmers-haalt-limiet-olympische-spelen

Pieter Timmers (zwemmen)

Geluksbrenger? Niet echt, ik geloof eerder in een goede voorbereiding.

Hoe vier je een overwinning? Door mijn emoties de vrije loop te laten gaan.

Hoe ga je om met een nederlaag? Ik baal en vloek eens luid, maar kan meestal na een paar uur terug lachen.

Welke discipline is niets voor jou? De 200 meter schoolslag

Welke discipline vind je niet leuk? De 200 meter schoolslag

Atletische crush? Niemand, ik trouw binnenkort! 

Voorbeeldatleet? Michael Phelps, het zou raar zijn hem niet te vermelden.

Grootste offer voor de topsport? Mijn vrienden niet vaak genoeg zien.

Wat als je geen atleet was? Geen flauw idee!