5 x boek versus film

Gepubliceerd op 15 november 2013 door Laure Vandendaele
5 x boek versus film

boekversusfilm

Het boek of de film? Die vraag wordt door boekenliefhebbers steevast met 'het boek!' beantwoord, filmfanaten kiezen dan weer vaak voor de film. Eén ding staat vast: beiden zijn perfect om een guur herfstweekend mee door te brengen. Precies daarom maakten wij een lijstje met enkele literaire meesterwerken en hun al even meesterlijke verfilming(en). De film of het boek? Oordeelt u vooral zelf.

stag. (CVT)

1/

Chocolat

Chocolat – Joanne Harris, verfilmd door Lasse Hallström (2000).

Het verhaal: Een jonge vrouw trekt samen met haar dochtertje naar een klein Frans dorpje en opent er net voor de vasten een chocoladewinkel. De streng katholieke bevolking is allerminst opgezet met de komst van de nieuwe zelfstandige. Gelukkig vindt de vrouw een schouder om op uit te huilen in het nabijgelegen zigeunerkamp.

Waarom? Twee redenen. Chocolade en Johnny Depp. Nuff said.

2/

AnnaKarenina

Anna Karenina – Leo Tolstoy, meermaals verfilmd, onder andere door Julien Duvivier (1948), Bernard Rose (1997) en meer recent door Joe Wright (2012).

Het verhaal: Aristocrate Anna Karenina vertoeft in hogere kringen van het Rusland uit de 19de eeuw. Mooie Anna stort zich vol overgave in een affaire met officier en graaf Vronsky en moet de verboden romance bekopen met een strijd voor haar huwelijk en haar kind.

Waarom? Omdat het een absolute klassieker is die je zou moeten gelezen hebben. Wie het lijvige boek van bijna 1000 pagina's een te grote uitdaging vindt, kan zich tegoed doen aan de film. De verfilming uit 2012 is een streling voor het oog en de meesterlijke kostuums wonnen zelfs een Oscar.

3/

The GreatGatsby

The Great Gatsby – F.Scott Fitzgerald, meermaals verfilmd, onder andere door Herbert Brenon (1926), Jack Clayton (1974) en de recente versie van Baz Luhrmann (2013).

Het verhaal: Schrijver Nick Carraway komt terecht in het huis naast het kasteel van de miljonair Gatsby, waar dagelijks extravagante feestjes worden georganiseerd. De excentrieke Gatsby hoopt zo de aandacht van zijn verloren liefde Daisy Buchanan, niet toevallig het nichtje van Carraway, te trekken.

Waarom? Net zoals Anna Karenina is dit boek een absolute klassieker, al telt deze slechts 150 pagina's! Waarom je de film moet gezien hebben? Leonardo, Prada en Tiffany's. Leonardo DiCaprio zet in de filmversie van Baz Luhrman een charismatische Gatsby neer aan de zijde van Carey Mulligan, die Daisy Buchanan speelt. De jaren ’20 kostuums zijn van de hand van Miuccia Prada, Tiffany's zorgde voor de schitterende juwelen.

4/

ThePerksofBeingaWallflower

The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky, verfilmd door Stephen Chbosky (2012).

Het verhaal: Deze coming-of-age-story vertelt het verhaal van een verlegen Amerikaanse puber en zijn groeipijnen. Door zijn verrassende plot onderscheid dit verhaal zich duidelijk van alle andere highschool drama's.

Waarom? Dit boek staat op de literatuurlijst van zowat elke Amerikaanse middelbare school. Ook bij ons wordt het boek vaak op de schoolbanken verslonden. De verfilming gaf de kans aan drie jonge acteurs (Emma Watson, Logan Lerman en Ezra Miller) om het beste van zichzelf te laten zien en daarin zijn ze zeker geslaagd. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’80 en de muziek in de film zorgt daarmee voor hopen nostalgie. Interessant weetje: de film is geregisseerd door de schrijver van het boek en waardoor weinig van het boek-gevoel verloren gaat in de film.

5/

DeHelaasheidDerDingen

De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst, verfilmd door Felix Van Groeningen (2009).

Het verhaal: Een familierelaas over een gezin uit Reetveerdegem aan de zelfkant van de maatschappij.

Waarom? Omdat we de Vlaamse literatuur uiteraard niet zomaar over het hoofd willen zien.  Zowel het boek als de film hebben de kracht hun publiek te ontroeren en aan het lachen te maken. De naakte fietsscène uit de film is ondertussen legendarisch en de poep van Koen De Graeve is voor altijd in ons geheugen gebrand, reden te meer om ook de rest van de film eens te bekijken.

Nog enkele andere aanraders:
The Da Vinci Code en Angels & Demons – Dan Brown, verfilmd door Ron Howard (2006 en 2009)
Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl, onder andere verfilmd door Tim Burton (2005)
Water for Elephants – Sara Gruen, verfilmd door Francis Lawrence (2011)
The Kite Runner – Khaled Hosseini, verfilmd door Marc Forster (2007)
Silver Linings Playbook, Matthew Quick, verfilmd door David O. Russell (2012)