Dit eet je best voor en na het sporten

Geüpdatet op 16 januari 2017 door ELLE België
Dit eet je best voor en na het sporten

Wat eet je best na een afmattende yogales of een zweterige jogsessie? Proteïnen, koolhydraten of onverzadigde vetten? We worden er niet wijzer van. Ontdek ons sportief boodschappenlijstje voor gezonde gerechtjes die je lichaam fit houden. 

Voor het sporten

Indien je sport na het middagmaal of avondeten, is het aangeraden om twee à drie uur tussen te laten om het verteringsproces te bevorderen.. Een snelle hap kan gerust een uur op voorhand. Belangrijk is om energie op te doen en ervoor te zorgen dat het hongergevoel langer wegblijft.

#1: Een shot koffie

Pinterest
Pinterest

Zwarte koffie doet wonderen voor je sportprestaties. Begin de dag met een kleine tas en je hebt onmiddellijk een portie brandstof binnen. Cafeïne verbetert het uithoudingsvermogen, helpt vet te verbranden in plaats van glycogeen (energiebron voor de spieren) en vermindert bovendien spierpijn.

#2: Energieballetjes

Raw Food Energieballetjes

Zoals de naam al doet vermoeden, stomen deze energieballetjes je helemaal klaar voor het sporten. Dit gezond vieruurtje is eenvoudig en snel te maken. Van fruit tot noten, klik hier voor inspiratie.

#3: Volkoren pasta

@kitchensweetkitchen
@kitchensweetkitchen

Topsporter of niet, iedereen zweert bij spaghetti en vooral de volkoren versie. Volkoren pasta bevat koolhydraten en vezels, die het hongergevoel onderdrukken en goed zijn voor de lijn.

#4: Groene smoothie

groene smoothie
www.julieslifestyle.com

Deze mix van groenten en fruit helpt je vermageren, geeft je meer energie en houdt je lichaam in stand. Bovendien ideaal om verkoudheden te voorkomen. Klik hier voor een recept.

#5: Havermout

havermout (2)
@stefaniegoldmarie

Gezond, lekker en goedkoop. Deze superfood houdt je hongergevoel tot lang na het sporten in toom dankzij de langzaam verteerbare koolhydraten.

1/

Na het sporten

Bepaalde voedingsstoffen kunnen je energiepeil weer opkrikken, je spieren herstellen, maar ook versterken. Eiwitten doen dit als de beste.

#1: Quinoa

@urbanhideway
@urbanhideway

Quinoa is arm aan calorieën en zit boordevol eiwitten, die instaan voor zowel spierherstel als spieropbouw. Neem een hap na een middagloopje of een avondtraining en je honger is gestild. Hier een aanrader.

#2: Rijstwafel met pindakaas

@zonderzooi
@zonderzooi

Deze lekkere snack verdien je na het sporten, ondanks de tamelijk hoge caloriewaarde. De eiwitten en de vetzuursamenstelling van de pindakaas leveren goed werk voor je lichaam. Eten met mate is de boodschap.

#3: Magere Cottage Cheese

www.appetizinglife.com
www.appetizinglife.com

Magere cottage cheese met fruit of op knäckebröd helpt als je wil afvallen en geeft tegelijk een boost om spiermassa aan te maken. Laag in vet en hoog in eiwit, herstelt het de belaste spieren en verteert het trager waardoor de honger langer wegblijft.

 

#4: Hummus

@zonderzooi
@zonderzooi

Hummus is enorm populair bij vegetariërs en veganisten omdat de kikkererwten de dagelijkse eiwitbehoefte aanvullen, wat normaal het werk is van vlees en vis. Vandaar dat deze snack zeker in de smaak valt bij sportievelingen. De eiwitten herstellen je lichaam na het sporten. Klik hier voor vijf verschillende recepten.

#5: Eiermuffins

www.zoomyummy.com
www.zoomyummy.com

Het maakt niet uit wanneer je sport, de schattige eiermuffins kunnen elk moment van de dag genuttigd worden. Simpel en gezond, maar origineel.

(Stagiaire Isabeau Verbist)