Bam: van dit Harry Potter nieuws zal je flippen

Geüpdatet op 29 juni 2016 door Isabelle
Bam: van dit Harry Potter nieuws zal je flippen

Take this Hogwarts, Beauxbatons en Durmstrang: er bestaan dus nog vier (!) andere toverscholen! 

Dat Hogwarts niet de enige toverschool out there is, wisten we al. In het vierde boek van de iconische boekenreeks maakten we kennis met Beauxbatons, waar belachelijk stijlvolle Parisiennes de hocus pocus basics onder de knie krijgen, en Durmstrang, waar ruwe bonken met vuurspuwende stokken zetelen.

1

2

Blijkt nu dat ook Japan, Afrika, Brazilië en zelfs de Verenigde Staten over een eigen magic high school beschikken. Althans, dat onthulde JK Rowling de voorbije dagen met mondjesmaat op haar website Pottermore. Wij verzamelden alle info voor je, dit moet je weten over de net onthulde toverscholen:

(Kwestie van goed geïnformeerd te zijn voor je later je kinderen inschrijft...)

1/

Castelobruxo (Brazilië) 

Wizarding-School-Map-Castelobruxo

Voor wie? Voor studenten met een groen hart! Castelobruxo ligt in hartje regenwoud en is gespecialiseerd in de studierichtingen Plantenkunde en Magische Zoölogie.  De school biedt trouwens leuke uitwisselingsprogramma's aan voor buitenlandse studenten die wat meer over flora en fauna willen leren. Zo zou Rons oudste broer Bill Weasley er normaal gezien een semester studeren, maar wegens geldtekort werd die droom nooit waargemaakt -in de plaats daarvan ging hij dan maar draken bestuderen in Roemenië, ook heel leuk naar het schijnt.

De school? De school zelf oogt voor de gemiddelde dreuzel als een onschuldige ruïne -hetzelfde trucje dat ook Hogwarts moet beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Voor het getrainde, magische oog is het echter een gigantisch, blokvormige tempelcomplex uit puur goud. Het terrein wordt bewaakt door Caipora, kleine inheemse kwelgeesten die je het leven heel zuur kunnen maken. Te betreden op eigen risico!

Uniform? In lijn met het ecologische programma van de school, dragen de scholieren felgroene gewaden.

2/

Mahoutokoro

Wizarding-School-Map-Mahoutokoro

Voor wie? Voor piepjonge tovenaars (de school biedt ook lager magisch onderwijs aan), scholieren die liever niet op internaat zitten én sportieve geesten. Tot en met het eerste middelbaar ben je niet verplicht op de school zelf te overnachten, de scholieren in kwestie worden elke dag door een zwerm gigantische noordstormvogels van hun woonplaats naar Mahoutokoro vervoerd. De plek staat bekend om haar ijzeren discipline, ook op sportief vlak. Het zwerkbal team staat gelijst als allerbeste in de interscolaire competitie en bracht reeds veel professionele spelers voort. De trainingen zijn er extra zwaar omdat scholieren te kampen krijgen met tropische stormen en constant dreuzelvliegtuigen van een nabijgelegen luchtmachtbasis moeten ontwijken.

De school? Mahoutokoro is een smaragdgroen paleis, gelegen op het hoogste punt van het (volgens dreuzels onbewoonde) vulkanische eiland Minami Iwo Jima.

Uniform? We haalden eerder reeds de ijzersterke discipline van de Japanse toverschool aan, die uit zich ook in het uniform: scholieren dragen magische gewaden die meegroeien en van kleur veranderen naarmate ze alle etappes van hun opleiding doorlopen. Als alles goed gaat, vertoont het op je allereerste schooldag een lichtroze kleur en studeer je af met een prachtige gouden glans. Pas op: wie de regels breekt en zich laat verleiden door zwarte magie, zal zijn of haar gewaad spierwit zien worden -de grootst mogelijke vernedering en reden voor onmiddellijke verwijdering van de school.

3/

Uagadou (Afrika) 

Wizarding-School-Map-Uagadou

Voor wie? De meest getalenteerde tovenaars! Het is geen geheim dat de oorsprong van magie in Afrika ligt, waardoor Afrikaanse magiërs extra veel krachten bezitten. Op Uagadou wordt er dan ook niet met staffen gezwaaid (een Europese uitvinding, zo blijkt), maar kunnen leerlingen elkaar met een nonchalante vingerknip omtoveren in olifanten of jachtluipaarden. Ook Verschijnselen, een vak dat elders in de wereld voor de meest ervaren scholieren is weggelegd, krijgen de kinderen op Uagadou al heel jong onder de knie. Vervelend neveneffect: elkaar met de vinger wijzen is verboden, je weet maar nooit welke gemene spreuk achter dat uitgestoken pinkje schuilt. De minste handbeweging zorgt op de school dan ook voor heel wat nervositeit.

De school? Afrika telt wel meer magische instituten, maar Uagadou is het enige dat de tand des tijds (het bestaat al meer dan 1000 jaar!) doorstond -het gaat tevens om de allergrootste toverschool ter wereld. Een exact adres is er niet, ouders sturen hun uilen in het algemeen naar "Mountains of the Moon" en meestal komt die gevederde post wel toe. Getuigen beschrijven de school als een opmerkelijk bouwwerk, uitgehouwen uit een bergflank. Omdat er permanent mist rond de mysterieuze plek hangt, lijkt het of klaslokalen, slaapzalen en het zwerkbal veld gezellig in de lucht zweven.

Uniform? Over het uniform is niets geweten.

Leuk extraatje: geen toelatingsbrief voor nieuwe studenten. Wie een plekje op de school kon bemachtigen, krijgt een Droom Boodschap. Die laatste krijgen ze tijdens hun slaap te zien en laat bij het ontwaken een bewijsstuk na in de vorm van een zwarte steen in de hand. Geen enkele andere school hanteert deze bijzondere toelatingsprocedure.

4/

Ilvermorny (de Verenigde Staten) 

Wizarding-School-Map-Ilvermorny

Voor wie? Magische cheerleaders die dromen van een betoverende prom night kunnen bij het Amerikaanse Ilvermorny terecht.

De school? Het verhaal achter Ivermorny leest als een avontuurlijke roman, het werd in de 17de eeuw gesticht door een erfgename van niemand minder dan Salazar Slytherin! Ondanks die connectie staat de school bekend als één van de minst elitaire ter wereld, en dit door het ongelooflijke levensverhaal van pure blood Isolt Sayre, die als jonge wees Ierland verliet in een poging haar wrede tante Gormlaith Gaunt te ontvluchten. Na tal van perikelen strandde ze in de Noord-Amerikaanse wouden, waar ze een Dreuzel (of "No-Maj", zoals de Amerikanen ze noemen) huwde en haar eigen versie van Hogwarts uit de grond stampte. Lees hier het volledige verhaal, het is de moeite!

Specifiek? Leerlingen van Ilvermorny worden net als bij Hogwarts in vier huizen ingedeeld en krijgen hun toverstaf pas bij aankomst op school. Het instituut geniet een uitstekende reputatie op het vlak van stafproductie en maakt de instrumenten van haar scholieren zelf. Tot hun 17de moeten leerlingen hun staf trouwens op school laten tijdens vakanties en afwezigheid. Verder kleurt het uniform blauw en frambozerood en wordt de school bevolkt en onderhouden door een vreemd soort humeurige trollen, die onlosmakelijk met het dramatische ontstaan ervan zijn verbonden. (We zeiden het al: lees het verhaal!)