Elle Carpool: in de koffer van Tatyana Beloy

Geüpdatet op 12 februari 2019 door Isabelle
Elle Carpool: in de koffer van Tatyana Beloy

Er zijn zo van die dagen dat ik een staatsburger van Aruba zou willen zijn. Ik wacht met verkleumde handen onder de gietende regen aan de Antwerpse kaaien op mijn carpool date van de dag. Net voor de gierende wind mij helemaal de Schelde in blaast, plof ik gelukkig neer op de passagiersstoel van Tatyana Beloy, chauffeur van dienst en professioneel zonnetje in huis. Zetelverwarming aan, warmteblazers op het maximum en schaterlachen à volonté: Hakuna Matata!

Flashback naar september 2015, waar ik Tatyana onder een staalblauwe hemel tegen het lijf loop op de Parijse modeweek. Een fashionista in hart en nieren is de actrice niet, wel een verstokte avonturier die maar al te graag nieuwe uitdagingen aangaat -in dit geval de backstage chaos van de AF Vandevorst show overleven. Rond ons nemen modellen plaats op ronkende motors, proberen visagisten nog gauw make-up retouches onder hun helmen aan te brengen en proberen de ontwerpers hun laatste aanwijzingen boven het geluid van de motoren uit te schreeuwen. (Voor wie het gemist heeft, ontdek hier het coolste defilé van het jaar!) Tatyana blijft er verrassend rustig onder, voor haar heeft dit tafereel iets vertrouwds. „Het deed me echt denken aan de sfeer op een filmset,” legt ze vandaag uit. „De laatste repetities, last-minute wijzigingen en de spanning die je voelt, zijn precies hetzelfde. Alles verloopt rommelig, je begint te denken dat het nooit zal lukken en toch lever je een super show af. Eens die voorbij is, is het heel snel weer back to real life: de modellen vegen hun make-up weg en hop ze zijn weer vertrokken naar de volgende halte. Dat is zo’n herkenbaar gevoel: je bent de hele dag de ster, maar ‚s avonds moet je nog ‚gewoon’ boodschappen doen en koken. Het was de eerste keer dat ik de modeweken meemaakte, maar echt een ongelooflijke ervaring.”

elle carpool tatyana beloy

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.34.11

1/

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.34.24

De reis naar Parijs was slechts één van de vele trips die Tatyana’s kilometerstand de voorbije twaalf maanden de hoogte in jaagde.  „Ik werk als actrice, presentatrice en reisblogster en ben eigenlijk constant op de baan: ik rij van de ene repetitie naar de volgende show, het is nooit gedaan. Dat is grappig, want eigenlijk ben ik een fervente fietser. Ik ben een stadsmens en als ik ergens binnen Antwerpen moet zijn, neem ik àltijd de fiets -weer of geen weer. De auto neem ik dus vooral voor mijn werk, ik beschouw hem ook als my little office: al rijdend regel ik echt alles. Oortjes in de oren en bellen maar!” Tips om te werken vanuit de wagen? „Gelukkig heb ik een goed geheugen en hoef ik niets alles te noteren. Als ik echt iets dreig te vergeten, neem ik een screenshot van het bericht in kwestie of spreek ik het in als voicenote.”

4

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.38.58

Welk type chauffeur ze is? „Ik ben een dromer, vooral in de auto, en vind het dus niet erg om alleen te zijn met mijn gedachten. Als ik rij, geef ik me helemaal over aan het verkeer: zit je vast in een file of is de weg omgeleid? Je kan er tòch niets aan doen, het helpt echt niet je op te winden. Mensen die dat wel doen, die van de minste hindernis razend worden, puffen en zuchten, dié vind ik irritant. Wat me bang maakt? Rijden met kindjes! Ik heb een nichtje van vijf jaar en wil die altijd overdreven veilig vaststeken als ze in mijn auto zit. Gelukkig is ze de perfecte partner om luidkeels mee te zingen, dus dat ontspant me wel. Zingen is trouwens mijn favoriete bezigheid in de wagen, hoe luider hoe beter en het kan me echt niet schelen dat mensen mij bezig zien of horen!”

2/

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.39.19

„Ik ben eigenlijk heel graag on the road, laatst was ik in Ierland voor een filmpremière en binnenkort trek ik naar Londen voor een musical marathon. Musicals zijn echt mijn obsessie: ik ga alleen daarvoor naar daar en zal op twee dagen tijd Kinky Boots, Billy Elliot en Mathilda bekijken.  Daarna staat er ook nog een rondreis door Thailand, Cambodia en Laos op de planning! Ik reis graag, maar vind het ook altijd leuk om weer thuis te komen. Dat komt misschien door het feit dat ik in het buitenland (Londen, Amsterdam en Los Angeles) heb gewoond.”  Ook in deze auto vind ik sporen van Tatyana’s wanderlust terug: aan mijn voeten -daar waar de blazer heerlijk hete lucht blaast- ligt het boek Vagabonding. „Die heb ik gekregen van Marijke, de vriendin met wie ik zonet de reisblog Tatytravels heb opgericht. Bedoeling is mensen vanuit de hele wereld hun tips & tricks te laten delen, een soort platform te creëeren waarop je in contact kan komen met locals en verschillende reissferen en -ideeën kan opdoen. Dat laatste is belangrijk: ik ken Parijs redelijk goed, maar ontdekte het tijdens Fashion Week door de ogen van mode-insiders. Hier woont die designer, daar is de favoriete bistro van dat model, hier vinden de mooiste shows plaats, hier scoor je de beste wijn,…: dat zijn allemaal dingen die je zonder een expert-gids niet zou kunnen ontdekken! Het idee is eigenlijk gegroeid doordat vrienden mij steeds naar tips vroegen voor bijvoorbeeld LA. Ik had een vast documentje dat ik dan uitstuurde, maar bedacht me dat het interessant zou zijn om dat ook aan mijn eigen connecties in het buitenland te vragen. Het is leuk om contacten met creatieve mensen uit verschillende werelden te leggen.”

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.38.39

Vagabonding is trouwens niet het enige leesvoer aan boord: „Standaard liggen hier altijd wel twee of drie boeken. Ik hoef niet neer te zitten om te lezen en kan dat gewoon op straat doen, bijvoorbeeld als ik te vroeg ben voor een afspraak en tien minuutjes moet wachten. Waar andere mensen een sigaretje roken of op hun smartphone tokkelen, knal ik er snel even vijf pagina’s door. Mijn vrienden weten dat, elk jaar liggen er voor mij wel een paar romans onder de kerstboom..."

1

3/

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.34.46

Wat nog zoal aan boord slingert? Herbruikbare flessen. „Ik moét altijd iets bij me hebben om te drinken en ben helemaal verslingerd aan sapjes. Het is niet gemakkelijk om evenwichtig te eten als je constant onderweg bent en dus koop ik elke ochtend voor vertrek een sapje. Vroeger zag mijn wagen er dan ook uit als de binnenkant van een PMD-zak: overal plastiek! Nu heb ik deze milieuvriendelijkere flessen van Mizu ontdekt en gaan die overal met me mee. Ik heb ze in alle vormen en maten, haha. Ik probeer ook weinig snacks langs de weg te kopen, maar breng altijd een gezonde energiereep mee. Als er dan toch één guilty pleasure uit het pompstation bij mag, is dat een goede zak chips, gepropt in mijn zijdeur…”

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.34.35

Naast flessen ook heel wat sjaals („ik ben een sjaalfreak”), make-up, de onontbeerlijke zonnebril („van het Belgische label Komono, ik heb thuis echt veel brillekes van dat merk liggen") en heel veel kleren. „Het is echt mijn goede voornemen om alles netjes te houden, maar dat lukt niet. Als ik ‚s morgens ergens in een veld sta te presenteren heb ik mijn rubberlaarzen bij, ‚s middags moet ik dan één of andere lancering bijwonen met fancy schoenen, ‚s namiddags repeteer ik op sneakers, dan moet ik weer een kostuum aan,…: aan het einde van de rit zie je aan de inhoud van mijn koffer precies hoe mijn werkagenda er die dag uitzag! Ik wil de wagen wel proper houden: ik heb een heilige angst voor muizen en beeld mij dan in dat er in mijn auto zouden zitten.”

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.38.26

Tatyana’s tips voor een lange autorit? „Gewoon muziek opzetten en gaan, ik heb de beste Ipod ter wereld! Mijn vriend heeft hem voor mijn dertigste verjaardag gegeven en had er op voorhand duizenden nummers op klaargezet. Dat is voor hem echt een zoekproces van jaren geweest -hij heeft een eigen café en is altijd op zoek naar goede muziek daarvoor. Voor mij heeft hij een Ben & Tati Travel playlist gemaakt. Musicals vindt hij maar niks, die heb ik er stiekem zelf aan toegevoegd… Ik ben niet echt bezig met autospelletjes, al heb ik wel iets met het getal negen. Het is eigenlijk raar, misschien moet ik dat niet luidop zeggen, maar ik zoek overal dat cijfer in. Als ik bijvoorbeeld een nummerplaat met een zes en een drie zie, vormt dat negen en zit ik goed. Een zeven en een vijf lukt dan weer niet… Maar goed: het is een vreemde obsessie.”

Schermafbeelding 2016-01-20 om 19.39.30

3Over obsessies gesproken: wie mag altijd meerijden in haar auto? „Ricky Gervais, de Britse komiek die onlangs nog de Golden Globes presenteerde. Hij is hilarisch en wat mij betreft de allerbeste host ter wereld!” Wat ons betreft is Tatyana zelf ook geen slechte gastvrouw/chauffeur/potentiële roadtrip buddy: wordt vervolgd...! 

2

(Beeld: Saverice)