De 10 series die je niet mag missen in 2016

Geüpdatet op 1 februari 2016 door ELLE België
De 10 series die je niet mag missen in 2016

Toegegeven, zelfs de meest doorgewinterde seriekijkers kunnen het hoge tempo van de releases niet meer volgen. Staat ‘Bevergem’ nog steeds onaangeroerd op je digicorder? Heb je de seizoensfinale van ‘Game of Thrones’ geskipt? Ben je aan twaalf reeksen begonnen en heb je er maar drie uit­gekeken? Weet dan dat het niet aan jou ligt. Er is gewoon erg veel tv. Daarom introduceren wij: de ELLE-shortlist. Oftewel de series die je gisteren al had moeten zien!

1/

1. ‘Fargo’ (seizoen 2)

5

Een duistere misdaadkomedie geïnspireerd op de gelijknamige film van de gebroeders Coen. Het tweede seizoen speelt zich af in 1979. Peggy (Kirsten Dunst) en haar man Ed (Jesse Plemons) trachten hun vluchtmisdrijf te verdoezelen. Maar dan blijkt het ongeval verband te houden met een driedubbele moord. Waarom kijken? We beseffen dat het tweede seizoen al enige tijd op Netflix staat, maar er zijn nog te veel mensen die dit meesterwerk niet gezien hebben. Als u nog een goed voornemen zoekt om waar te maken in januari, laat het dan een 500 minuten durende ‘Fargo’-binge zijn.
Engagement: 10 afleveringen van 50 minuten. Nu op Netflix.

2/

2. ‘Vinyl’

6

Martin Scorsese, Mick Jagger en Terence Winter (auteur van ‘The Wolf of Wall Street’) brengen u het HBO-paradepaardje van 2016. In een seventies New York probeert platenbons Richie Finestra zijn label boven water te houden. Zoals meerdere van Winters hoofdpersonages is Finestra een egocentrische zak(enman) die continu op het randje van de waanzin balanceert. Waarom kijken? Een hallucinante trip door de muziekscene van de jaren zeventig met in de hoofdrol: Olivia Wilde, Bobby Cannavale, seks, cocaïne, punk en disco.
Engagement: 10 afleveringen van 1 uur. Release in februari. HBO.

3/

3. ‘The Man in the High Castle’

10

Een Amazon Original naar de gelijknamige roman van Philip K. Dick uit 1962. De slechteriken hebben WO II gewonnen en Amerika wordt geregeerd door de nazi’s en de Japanners. Waarom kijken? Alternatieve geschiedenis levert meestal prima fictie op. ‘The Man in the High Castle’ lijkt op geen enkele andere serie. De personages sleuren je moeiteloos mee in een plot die zich aan een verschroeiend tempo afrolt.
Engagement: 10 afleveringen van 1 uur. Nu op Amazon.

4/

4. ‘Marvel’s Jessica Jones’

1

Ex-superhero Jessica Jones (Krysten Ritter) hing haar cape aan het haakje na een traumatische aanvaring met The Purple Man, een sadistische slechterik die de gedachten van zijn slachtoffers controleert. Ontspanning krijgt ze in de vorm van bar fights, roken en zuipen. Maar hoe hard ze ook tracht te vergeten, het verleden laat haar niet met rust. Waarom kijken? Eindelijk nog eens een serie met een bad ass leading lady.

Engagement: 13 afleveringen van 50 minuten. Nu op Netflix.

5/

5. ‘Manhattan’ (seizoen 2)

4

Een beklijvend fourties drama over de race om ‘s werelds eerste atoombom te maken. Dat gaat gepaard met ingenieuze intriges, torenhoge stress en personages die ver voorbij hun breaking point geduwd worden. Waarom kijken? Een set als een teletijdmachine, gestaag ontwikkelende plotlijnen en een aanzwellend gevoel van verdoemenis.

Engagement: 10 afleveringen van 55 minuten. Uit op 15 december.

6/

6. ‘Flesh and Bone’

7

Claire, een balletdanseres met een duister verleden, wil gaan dansen bij een prestigieus New Yorks gezelschap. Met haar danstalent zit het goed, maar emotioneel zit ze zichzelf voortdurend in de weg. De artistiek directeur van het ballet blijkt bovendien een wispelturige manipulator te zijn, die de toch al wankele Claire moeiteloos van de balletslofjes blaast. Waarom kijken? Een rauw portret dat geen spaander heel laat van de glamoureuze façade van het ballet. Kenners zullen ook genieten van de strakke pasjes van hoofdrolspeelster/prima ballerina Sarah Hay.

Engagement: 8 afleveringen van 1 uur. Nu op Netflix.

7/

7. ‘Colony’

9

Josh Holloway (Will) tracht te overleven in een bezet Los Angeles. Het is niet meteen duidelijk door wie of wat de stad nu eigenlijk bezet wordt. Het lijkt erop dat het ruimtewezens zijn. Tijdens de invasie raakten Will en Katie hun twaalfjarige zoon Keith kwijt. Hoe ver willen ze gaan om hem terug te vinden? Waarom kijken? ‘Colony’ blijft voorlopig gehuld in een waas van mysterie, maar producer Carlton Cuse leverde eerder de bloedstollende serie ‘The Strain’ en het bevreemdende ‘Bates Motel’ af. Kans is groot dat ook Colony een schot in de roos wordt.

Engagement: 10 afleveringen van 45 minuten. Half januari op Netflix.

8/

8. ‘The X-Files’

2

Altijd geweten dat Mulder en Scully zouden terugkeren. Na dertien jaar hervat Fox Mulder de speurtocht naar zijn lang verdwenen zusje. David Duchovny en Gillian Anderson zijn een beetje ouder geworden, maar de chemistry hangt er nog. Mulder heeft zijn baggy suits vaarwel gezegd en Scully heeft inmiddels geleerd hoe ze moet lachen. Uiteraard mogen ook oude bekenden als The Smoking Man en FBI-baas Walter Skinner niet ontbreken. Waarom kijken? Omdat het ‘The X-Files’ zijn. We want to believe.
Engagement: 6 afleveringen van 40 minuten. 24 januari op Fox TV.

9/

9. ‘Deutschland 83’

3

De Koude Oorlog is serieus aan het verhitten en Martin, een 24-jarige Oost-Duitser, wordt als spion naar het westen gestuurd. In ruil zou zijn moeder de niertransplantatie krijgen die haar leven kan redden. Martin belandt in een wespennest, met geen andere optie dan gehoorzamen. En dat terwijl zijn spionageskills op zijn zachtst gezegd knullig zijn. Waarom kijken? De titel klinkt niet bepaald sexy en de reeks is Duits gesproken. Daartegenover staat een zenuwslopende plot, een gevoelig coming of age drama, een minutieus ontworpen historische setting en een catchy eighties soundtrack.
Engagement: 8 afleveringen van 40 minuten. Nu op Netflix.

10/

10. ‘Westworld’

8

De remake van de science-fictionwestern uit 1973. ‘Westworld’ is een pretpark, bevolkt door robots - of moeten we zeggen ‘humanoids’? Maar de pret is ver te zoeken wanneer de ingenieus ontworpen bewoners zich om een onverklaarbare reden tegen de gasten keren. Waarom kijken? Hoewel HBO nog niet veel loslaat over de reeks, weten we dat Anthony Hopkins te zien is in de rol van Dr. Robert Ford, de briljante uitvinder van Westworld en dat Evan Rachel Woods op een bepaald punt beseft dat haar hele leven een geconstrueerde leugen is. Weten de humanoids wel dat ze eigenlijk - ahum - robots zijn? En dat een trigger happy James Marsden de prairies afspeurt naar bevallige cowgirls. Yeehaa!
Engagement: 8 afleveringen van 1 uur. Release in februari. HBO.

11/

De longlist (voor échte bingekijkers)

Schermafbeelding 2016-01-19 om 18.02.44

‘Shades of Blue’ (met Jennifer Lopez als flik), ‘Divorce’ (Sarah Jessica Parker verwikkeld in een scheiding), ‘The Getdown’ (Baz Luhrmann portretteert seventies New York), ‘Big Little Lies’ (met Reese Witherspoon en Nicole Kidman), ‘Damien’ (naar ‘The Omen’), ‘Quantico’ (FBI-drama), ‘Luther 4’ (duister misdaaddrama), ‘Portlandia 5’ (hipstersatire), ‘Lewis and Clark’ (met Matthias Schoenaerts en Casey Affleck), ‘Blindspot’ (complex misdaadmysterie)

(Caroline Henderickx)