10 alternatieven op het klassieke kerstfeest

Geüpdatet op 3 december 2015 door Caroline
10 alternatieven op het klassieke kerstfeest

28

Hipsters houden niet van kerstmarkten en gevulde kalkoenen (tenzij die van bij Urban Outfitters komen). Wel van groenrode cocktails en DIY kerstbomen. Een kleine rondvraag in de ELLE-community leverde deze originele, alternatieve en euh... bizarre kerstplannen op.

1/

1dd252307d38919aeb7b37ce094d0a5d

  1. Kust ze! Een zelfgeschupte kerstboom die na een paar uur vanzelf wegspoelt. Makkelijk, fotogeniek en ecologisch. 

2. Zalig zingen! Voor de foutste kerst aller tijden: schaf je een karaokeset en een paar kerstcd’s aan en laat al je zatte nonkels en tantes eens lekker uit de bol gaan.

3. Trouwen op kerstavond. De kersttrouw zit sinds enkele jaren in de lift. In Gent trouwden er vorig jaar maar liefst zes koppels op kerstavond. Wie durft er te beweren dat ambtenaren geen overuren kloppen?

4. Zoekt het kindeken Jezus! Organiseer een geocachingtocht in het bos met als eindbestemming een geïmproviseerde kerststal annex druppelkot. Hallelujah!

5. Bingelezen! Een leesclubje op kerstavond? Nee, het hoeven geen bijbel-citaten te zijn.

2/

oventje-weltevree

6. A hell of a Christmas! Kerst en suspense zijn van oudsher een winnende combinatie. ‘Die Hard’, ‘Bad Santa’, ‘Don’t Open Till Christmas’... Het is eens iets anders dan de middernachtmis.

7. Word vrijwilliger! Geen plannen? Bezorg dan iemand anders een geweldige kerst. Google ‘kerst’ en ‘vrijwilligerswerk’ en je zal zien dat heel wat organisaties in jouw buurt nog helpende handen kunnen gebruiken.

8. Sail away! Maak een tweedaags zeiltochtje (mét schipper) en lees kerstgedichten voor. “And O the wicked fool I seemed, in every kind of way, To be here and hauling frozen ropes on blessèd Christmas Day.” (R.L. Stevenson) Dit is geen grap, er zijn echt mensen die zo kerst vieren. (Vanuit diverse Nederlandse havens vertrekken zeilboten die een kerstarrangement met diner en ontbijt aanbieden.)

9. Zalig miXmas! Oftewel een kerstcocktailparty. Van een Sexy Santa tot een Razende Rudolf of een Christmas Craze. Voorzie een slaapplaats voor je gasten.

10. Zalig zweten! Bouw een (tijdelijke) zweethut achter in de tuin of huur met vrienden een privésauna. Ideaal om die verduivelde cocktails (zie hiernaast) weer uit te zweten. En dan maar hopen dat er een vers sneeuwtapijt ligt om af te koelen.