Deze beautyproducten moet je meteen wegsmijten

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Deze beautyproducten moet je meteen wegsmijtenhandbag cosmetic products

handbag cosmetic products

Van beautycase naar prullenbak, het lot van deze tien cosmetische producten is hierbij bezegeld.

  1. Haarlak
kourtney
Don't Kourtney!

Heb je wel eens het advies gekregen om je make-up te fixeren door er haarlak op te spuiten? Vele vrouwen verstoppen daarom een minibusje haarlak in hun beautycase. Haarsprays bevatten echter chemicaliën die niet bijster huidvriendelijk zijn. Door de hoge waarden alcohol droogt de lak je huid uit zodat je meteen tien jaar ouder oogt. Vanwege de afweerstoffen in de haarproducten kunnen ook huidirritaties optreden. Oppassen dus.

LEES OOK: kan sulfaat kwaad

1/

2.  Zonnecrèmes met vitamine A

zonnecreme

Studies toonden aan dat de stof retinol palmitaat of vitamine A palmitaat kankerverwekkend is wanneer ze op de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Deze stof zit in meer dan de helft van alle zonnecrèmes. Retinol wordt specifiek gebruikt in nachtcrèmes omdat hij overdag niet aangebracht mag worden. Een ander populair component in zonnecrèmes is oxybenzone. Die stof is dan weer gelinkt aan allergieën, hormonale verstoring en celbeschadiging. Overweeg dus een sunblock zonder deze ingrediënten. 

2/

3. Deodorants

katy-perry-deodorant-gif

Toegegeven, we kunnen (en willen) niet zonder. Onderzoek wees echter uit dat de hoge dosis aluminiumzout in sommige antitranspiranten een desastreus effect had op muizen. Bovendien wordt beweerd dat er een verband is tussen deze aluminiumstoffen en borstkanker. Deodorant wordt namelijk aan het bovenste en buitenste deel van de borst aangebracht, de plek waar de meeste tumoren voorkomen. Niet alleen aluminium heeft nadelige effecten, de meeste antitransparanten bevatten ook parabenen, een stof die in vele landen verboden is. Kies voor een natuurlijk deodorant met een laag gifstoffengehalte. Er zijn ook speciale deodorants zònder aluminium op de markt.

3/

4. Gezichtslotion op basis van alcohol

chrissyteigen

Veel voordelige toners bevatten alcohol. Ze geven de indruk dat ze je huid glad en strak maken, terwijl ze eigenlijk de natuurlijke vochtbalans van het gezicht ontnemen. Zo'n lotion is haast even schadelijk als je gezicht wassen met een bar zeep (ook een don't!). Je creëert dode cellen in plaats van ze te verwijderen.

4/

5. Mascara die klontert

lauren-conrad

Jep, wij kennen de vreugde die gepaard gaat met het vinden van dé mascara die je droomwimpers geeft. Evenals de angst dat die mascara ooit zal opraken. Zodra de textuur van uw teerbeminde beautybondgenoot begint te veranderen, is het helaas tijd om afscheid te nemen.

Bovendien is het aangewezen om na een drietal maand je mascara te vervangen. De tube is namelijk een broeihaard van bacteriën. Voor een zo lang mogelijke gebruikstermijn, draai je hem na elk gebruik goed dicht.

LEES OOK: 6 x onmisbare weetjes over mascara

5/

6. Nostalgische bodylotions

badkamer

Die glittertubes - keurig per kleur geordend aan de rand van het bad - zijn best oké als je ze louter ter decoratie gebruikt. Ben je echter erg gehecht aan de geurtjes en smeer je ze om de beurt nog wel eens op, moeten we je verwittigen. Druipt er een soort van cottage cheese-achtige vloeistof of een geschifte bechamelsaus uit de bus? Dan weet je dat de crème zijn werk niet meer doet.

6/

7. Nagellak met giftige stoffen

serena

Het is bewezen dat ingrediënten als formaldehyde, toluene en dibutyl pthalate gezondheidsriciso's met zich meedragen. Doe jezelf en je toekomst een plezier en gooi lakjes met die componenten de prullenbak in. Thank us later! 

7/

8. Oogschaduw met aluminiumpoeder

drewbarrymore

Giftig aluminiumpoeder kan je terugvinden in make-up van heel wat bekende beautymerken. Sommige milieuorganisaties zijn twijfelachtig, anderen beweren ten stelligste dat dit poeder extreem kankerverwekkend is en een no-go voor je gezicht is.