Wat te eten voor een stralende huid?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Wat te eten voor een stralende huid?

cover9

Meer glans, exit rimpels... Volg onze tips voor een vlekkeloze huid!

1. Groene groenten voor een schitterende glans

Donkergroene bladgroenten (zoals boerenkool, spinazie, groene bieten, rucola ...) zijn echte weldoeners voor je huid. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, regenereren het huidweefsel, hydrateren de huidcellen en laten de oppervlakte van je huid glanzen. Hoe donkerder de kleur is, hoe beter want dan bevatten ze meer vitamine C en beta-caroteen, dé combi om de productie van collageen te stimuleren. Een ander voordeel van beta-caroteen is dat het gevoelige huid verzacht door ontstekingen te verminderen die zich mettertijd ophopen. De kers op de taart? Groene groenten hebben ook ontgiftende eigenschappen en helpen oneffenheden, veroorzaakt door een opstapeling van gifstoffen, te voorkomen. Ideaal consumeer je tussen de 4 en 8 blaadjes per dag. Heel haalbaar, toch?

Dit zet je best op het menu: spinazie, boerenkool, groene bieten, rucola...

1/

cover9

2. Vetzuren om rimpels te voorkomen 

Essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) zijn vetten die het lichaam niet produceert. Ze zorgen voor een optimale hydratatie, goed voor een heerlijk gladde en heldere huid. En ja, je leest het goed: ze zitten voornamelijk in voedingsmiddelen die op hun beurt andere interessante voedingsstoffen bevatten voor het lichaam, een win-winsituatie dus. Noten zijn bijvoorbeeld rijk aan omega 3 en bevatten hoge dosissen vitamine E en selenium: voedingsstoffen die vaak ontbreken en  vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering, helpen bestrijden. Een studie van het tijdschrift American College of Nutrition wees uit dat voeding rijk aan vis en zeevruchten rimpelvorming kan afremmen. Dat komt omdat omega 3 in deze voedingsmiddelen een dempend effect heeft op de vorming van rimpels.

Dit zet je best op het menu: avocado's, groene bonen, eieren, volle granen, vette vis en zeevruchten.

2/

cover9

 3. Eet lokale en seizoensgebonden producten om huidveroudering tegen te gaan

De huid heeft, afhankelijk van het seizoen en de aanvallen die hij moet confronteren, nood aan verschillende soorten bescherming. Gelukkig heeft Moeder Natuur wel overal een oplossing voor: de voedingsmiddelen die bij jou in de buurt groeien, zijn gemaakt om je huid te beschermen tegen lokale weersomstandigheden. Lokale en seizoensgebonden producten consumeren heeft als voordeel dat je je huid een op maat gemaakte behandeling geeft.

Dit zet je best op het menu: wortel, komkommer, paprika, aubergine, rode vruchten, meloen, sardines, krab...

Ontdek hier nog meer seizoensgebonden groenten en fruit! 

3/

cover9

4. Kruiden voor een vlekkeloze huid

Jammer genoeg zijn ze ondervertegenwoordigd in onze voeding. Kruiden kunnen echter wel een belangrijk onderdeel zijn van je schoonheidsroutine. Je gebruikt ze op medicinale wijze,  als een lotion of als een gezichtsmasker om specifieke huidproblemen aan te pakken. Kruiden bevatten ook tal van antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen. Goodbye schadelijke bacteriën, hallo vitaminen, mineralen en vetzuren. Voeg ze toe aan je fles infused water of aan je dagelijkse smoothie!

Dit zet je best op het menu: basilicum, kamille, paardebloem, salie, rozenbottel...

4/

cover9

5. Antioxidanten voor een egale huid

Ons lichaam produceert niet genoeg antioxidanten om het te beschermen tegen vrije radicalen, de moleculen die onze DNA-cellen, en in het bijzonder onze huidcellen, aanvallen. Je draagt daarom best zorg voor je huid door bepaalde voedingsmiddelen in te nemen. En in voldoende mate, als we de afbraak van huidcellen, die aan een hoog tempo afsterven zonder snel vernieuwd te worden, willen voorkomen. Rimpels, een slappe huid of pigmentvlekken staan niet in jouw woordenboek!

Dit zet je best op het menu: noten, algen, koolzaadolie, vette vis, wit vlees, kleurrijk fruit, groene groenten...

5/

cover9

6. Probiotica voor een heldere teint

Onze darmen spelen een belangrijke rol in de opname van voedingsstoffen, die onze huid hydrateren, dikker maken en herstellen. Wanneer je je lichaam van binnenuit probeert te hydrateren zijn probiotica in je voeding essentieel. Als je spijsverteringsstelsel in vorm is, zal je huid dat ook zijn.

Dit zet je best op het menu: yoghurt, gefermenteerde melk, kefir, gist, zuurdesembrood, miso, tempeh...

6/

cover9

7. Waterrijke groenten voor een strakke huid

Wanneer onze voedingsopties beperkt zijn (we denken hierbij aan de vegetariërs en de personen die een glutenvrij dieet volgen) richten we ons vaak op droge of vacuüm verpakte voedingsmiddelen. Voor die mooie gloed heeft onze huid hydratatie nodig! Het is daarom dat verse groenten uit de tuin een belangrijke rol binnen onze voeding spelen. Bieten bestaan bijvoorbeeld voor 75 procent uit water. Nog meer dan het circulerend en ontgiftend effect van drinkwater, hydrateert water dat zich in groenten bevindt de huid diep. Een ander voordeel is ook dat het water uit groenten gevuld is met phytoceramiden en plantaardige vetten die rimpels en huidverslapping helpen voorkomen door de wanden van de huidcellen te voeden.

Dit zet je best op het menu: biet, komkommer, selderij, waterkers, wortelen...

7/

cover9

8. Mineralen voor meer glans

We zijn zo gefocust op het belang van het drinken van voldoende water om goed gehydrateerd te zijn, meer energie te hebben en jezelf te ontgiften, dat we bijna één essentieel detail zouden vergeten: wat bevat het water dat we drinken precies? Een rijkdom aan mineralen. Onze lichaamscellen hebben elektrolyten nodig om voedingsstoffen, water en zuurstof in onze bloedbaan op te nemen. Als het water dat we drinken arm aan mineralen is, zullen de lichaamscellen niet genoeg gevoed worden en minder goed werken. Kies voor water dat rijk is aan silicium, een oligo-bestanddeel dat gekend is voor het stimuleren van de celhydratatie. Het helpt ons lichaam ook om gezond bindweefsel aan te maken, zodat het onze huid zowel aan de binnen- als de buitenkant hydrateert en het gezicht vormgeeft. Als je doel een frisse teint bekomen is, probeer dan magnesium-rijke wateren die je transit reguleren en een vale teint doen voorkomen.

Dit zet je best op het menu: mineraalrijk water van Volvic, Vichy Célestins en Badoit voor het silicium; Hépar voor magnésium.

Via Belen Ucros (ELLE Belgique)