How to: de blok met de feestdagen combineren

Geüpdatet op 19 december 2019 door ELLE België
How to: de blok met de feestdagen combineren

Blokken tijdens de kerstvakantie, het zou verboden moeten worden. Geen zin in een tweede zit, maar wil je toch nog kunnen genieten van de kerstvakantie? Koppel dan het nuttige -de blok dus- aan het aangename dankzij deze 5 tips.

1. Organiseer

blok1

Toegegeven, de eerste dag van de blok is er niet eentje om in te kaderen. Je raakt maar traag op gang en je zinkt elke vijf minuten weg in gedachten naar wat er allemaal onder de kerstboom zou kunnen liggen. Maak daarom eerst een strakke planning en zoek een rustige en opgeruimde werkplek. Houd kerstavond en oudejaarsavond vrij, maar hou je de rest van de vakantie aan vaste uren om te starten en te stoppen met studeren. Las regelmatig pauzes in op vaste tijdstippen, maar stel voor jezelf wel deadlines op. Vergeet jezelf natuurlijk niet te belonen als je die deadline gehaald hebt!

2. Eet gezond

blok2

Ben je niet afgeleid door de naderende feesten, dan waarschijnlijk wel door het eten. Toch is het belangrijk om ook tijdens de blokperiode gezond te blijven eten. Grijp niet naar ongezonde en gesuikerde snacks, maar eet bijvoorbeeld een stuk fruit of een slaatje. Je lichaam blijft in topconditie, hallo egale huid, maar ook je hersenen presteren beter als ze de juiste voedingsmiddelen krijgen.

Wij geven je met plezier lekkere suggesties met recepten voor onder meer licht verteerbare gerechten, een heerlijke salade, een gezonde granolasnack en een light alternatief op stevige winterkost.

3. Ga op in de kerstsfeer

blok3

De boog mag niet altijd gespannen staan tijden de feestdagen. Neem jezelf daarom voor om ’s avonds na een hele dag blokken een paar uren te ontspannen. Bezoek met familie of vriendinnen eens een kerstmarkt in de buurt of nestel je met een dekentje in de zetel voor een melige kerstfilm waar je liefst niet te diep over moet nadenken. Geen inspiratie? Wij selecteerden 15 niet te missen kerstfilms, eentje voor elke avond.

4. Bereid je voor op de feesten

blok4

En je cursus van voor tot achter kennen, én vlekkeloos verschijnen op het zoveelste familiefeestje: mits de juiste voorbereidingen lukt het je allemaal! Nu je al een paar dagen in afzondering in pyjama achter je boeken doorgebracht hebt, kun je maar beter van de gelegenheid gebruik maken om je ondertussen van kop tot teen te verzorgen. Nu niemand je hoeft te zien, kun je eindelijk dat intensief masker gebruiken op je gezicht of in de haren. Ook je nagels kun je nu grondig onder handen nemen. Terwijl de nagellak droogt, studeer je gewoon rustig verder zonder tijdverlies.

Kerstcadeaus shop je online, let wel op met de leveringstijden. In noodgevallen kun je natuurlijk ook nog altijd een ‘Sorry-ik-heb-blok-waardoor-ik-geen-cadeautje-heb-kunnen-kopen-maar-heel-erg-bedankt-voor-jou-cadeau!’-kaartje schrijven. Werkt altijd, of toch meestal, als je het achteraf goedmaakt tenminste...

5. Genieten maar!

blok5

Het laatste wat je moet doen met kerstavond en oudejaarsavond is praten of zelf nog maar denken aan de komende examens. Voel je niet schuldig dat je die avonden niet hebt kunnen studeren, je hebt het ingepland, maar geniet ervan! Dans, eet en feest alle stress van je af en aarzel niet om die champagnefles te helpen leegmaken. Alles komt goed, dat heeft de Kerstman ons beloofd!

(Via Elle Belgique, stagiaire Kiënta Martens)