Het grote parfum ABC: eau de wat?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Het grote parfum ABC: eau de wat?

het grote parfum ABC

Cologne, parfum, eau de toilette, voile,…: wij raken meer dan eens de kluts kwijt in de parfumerie. Wat te kopen? Wat hoe te dragen? Dior parfum expert Patricia Verhelst snelt ter hulp met het grote parfum ABC:

"Parfum” is eigenlijk een misleidend woord: het is een koepelterm, maar staat eveneens voor een specifiek soort geur in de parfumerie. Geuren bestaan uit meerdere grondstoffen, die zich opstapelen in hoofdnoten, hartnoten en basisnoten.

De hoofdnoten ruik je onmiddellijk omdat ze zeer snel verdampen Ze zijn tegelijk ook vluchtig: na enkele minuten  zijn ze reeds vervlogen. Hiervoor worden vaak frisse aroma’s, zoals citrusvruchten en lavendel, gebruikt.

De hartnoten ontwikkelen zich pas een tiental minuten na de hoofdnoten en geven de persoonlijkheid van een geur weer. Hun ingrediënten zijn dan ook minder vluchtig, bijvoorbeeld bloemen als roos, jasmijn en iris.

Tenslotte zijn er de basisnoten, de ruggengraat van een geur. Zij bieden structuur en houdbaarheid omdat de andere noten zich er als het ware op kunnen vastklampen. Het zijn ook de noten die het langste blijven hangen: een sjaaltje dat daags na het dragen nog steeds naar een specifieke persoon ruikt, geeft in werkelijkheid de basisnoten weer. Houtsoorten, vanille en patchouli zijn veelgebruikte ingrediënten.

Volg je nog? Het is de concentratie van deze drie groepen noten die het verschil uitmaakt tussen een eau de cologne en een parfum:

1/

Dominante hoofdnoten: je hebt met een eau de toilette of eau de cologne te maken. Leuk aan deze soorten is dat ze vaak unisex zijn en dus zowel door jezelf als vriendlief gedragen kunnen worden. Het zijn vluchtige geuren, die niet extreem lang blijven hangen.

Schermafbeelding 2015-05-11 om 15.12.07

Bij een concentratie aan hartnoten hebben we het dan weer over eau de parfum.

Schermafbeelding 2015-05-11 om 15.13.00

Een hoge concentratie aan basisnoten vormt tenslotte een echt parfum: dit is het meest stevige van de geurenfamilie, het is consistent en blijft erg lang hangen.

Schermafbeelding 2015-05-11 om 15.13.48

Begrepen? Basiskennis om nooit meer te vergeten!

Meer weten? Ontdek hier de enige juiste methode (!) om je te parfumeren!