How to: zo breng je parfum juist aan

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
How to: zo breng je parfum juist aan

Omagewijs een druppeltje achter de oren deppen, een wolk op je hals spuiten of eens goed inwrijven op de polsen: hoe moet je eigenlijk parfum aanbrengen? Niet op deze manieren, zo blijkt uit een gesprek met Dior parfum experte Patricia Verhelst. Zij toont ons hoe je parfum het beste gebruikt.

Eerst en vooral: er bestaan verschillende soorten “parfum”, die niet op dezelfde manier gebruikt worden. Een geur bestaat uit hoofd-, hart- en basisnoten en het is de concentratie van deze drie componenten die het verschil uitmaakt tussen parfum, eau de parfum, eau de toilette of eau de cologne. Controleer bij aankoop dus goed welk vlees je in de kuip hebt!

1/

Eau de toilette en eau de cologne

eau de toilette
Eau de toilette Miss Dior Chérie

Eau de toilette en eau de cologne mag je breed verstuiven van je ene schouder over je hoofd naar de andere schouder –als een soort van dakje dus. Op die manier worden bewegende delen (schouders en haren) geparfumeerd, waardoor de geur langer en subtieler blijft hangen. Je mag trouwens ook wat spuiten op de zoom van je rok, je sjaal, de panden van je jas: alles wat beweegt, helpt het geurboeket te ontwikkelen.

(!) Spuit het vooral niet recht op je hals: de hoofdnoten en alcohol zullen meteen recht in je neus verdampen, waardoor die verzadigd raakt en op den duur niets meer ruikt.

2/

Eau de parfum en parfum

dior
J'Adore l'Absolu -eau de parfum

Eau de parfum en parfum zelf zijn veelal geconcentreerder (ze bevatten immers een hogere dosis zware hart- en basisnoten): enkele druppels hiervan hebben dan ook hetzelfde effect als een wolk eau de toilette.

De druppels breng je aan op zogenaamde pulsatiepunten (waar je hartslag klopt) zoals hals, polsen, ellebogen, knieholtes en je borstkas. Waarom? Omdat dit de warmste plekjes van je lichaam zijn en de geurmoleculen zich pas volledig ontwikkelen bij minimum 37°C.

(!) Wat je vooral niet mag doen, is wrijven: pols over pols, pols over hals,… Het wrijven smoort de geurmoleculen in de kiem, waardoor het olfactieve boeket zich niet volledig kan ontwikkelen.

3/

Extra tips: 

how to parfum 2

- Het geheim van een blijvende geur? De laagjesmethode! De meeste parfums hebben een bijhorende badlijn (douchegel, bodylotion,…), door die op voorhand te gebruiken breng je een eerste laagje aan op je huid waarin de geurmoleculen zijn gemakkelijker kunnen nestelen. Bovendien neutraliseert het de zuurtegraad van je huid. Veel werk voor elke dag, maar een goed idee voor speciale aangelegenheden…

- Wist je dat eenzelfde parfum volledig anders kan ruiken op twee verschillende personen? Dat komt omdat de PH-waarde –of zuurtegraad- van de huid niet bij iedereen gelijk is. Die zuurtegraad is trouwens onderhevig aan externe factoren, zoals een zwangerschap of het gebruik van medicatie. Het kan dus zijn dat je eigen parfum plots niet meer op dezelfde manier reageert met je huid en plots een andere geur geeft. Een oplossing kan zijn het parfum te vervangen door de bijhorende bodymilk, die minder onderhevig is aan zuurtegraad.