Geen monsterkortingen maar herstellingen bij Green Friday-pionier Xandres

Geüpdatet op 17 november 2023 door ELLE Partner
Geen monsterkortingen maar herstellingen bij Green Friday-pionier Xandres Xandres

Tassen vol met afgeprijsde kleding: in het afgelopen decennium heeft ook België Black Friday omarmd. Echter, zulke impulsieve overconsumptie staat in contrast met de duurzaamheidsdoelen van velen. Daarom heeft het Belgische modemerk Xandres besloten om terug een krachtig tegengeluid te laten horen.

Het is officieel niet alleen meer in Amerika waar Black Friday zo populair is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In feite staat de hele week van 20 november tot en met maandag 27 november (Cyber Monday) inmiddels ook in België in het teken van inslaan, onderhandelen, koppen lopen en naar huis klikken.

Bij ELLE zijn we zeker niet vies van een goede deal op z’n tijd, maar we streven er wel altijd naar om bewuste aankopen te doen. Want terwijl we ons met z’n allen buigen over het oplossen van het klimaatprobleem, is het aanmoedigen van nog meer spullen kopen namelijk allesbehalve logisch. En dat is precies waarom Belgisch winkelketen Xandres drie jaar geleden voor het eerst in ons land meedeed aan Green Friday. Een pionier kunnen we ze dus op zn minst noemen.

Xandres

Xandres pakt het juist aan

Green Friday, de tegenhanger van Black Friday, staat in het teken van duurzaamheid, milieubewustzijn en ethisch consumeren. We worden net aangemoedigd om bewuste keuzes te maken, zoals het ondersteunen van kwalitatieve merken, hergebruik en recycling, en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Sommige retailers doen daarom niet mee aan de gigakortingen.

Xandres

Green Friday-pionier Xandres gaat zelfs nog een stapje verder: ze sluiten op 24 november hun winkels en webshop en het volledige team verzamelt zich om je oude Xanders-items te herstellen in hun atelier. Ze willen zo van deze dag, die bekendstaat als een dag van overconsumptie, een gelegenheid maken om te reflecteren op wat we al hebben en dat te koesteren. Dat noemen we nog eens een goed initiatief.

Een nog groenere dag

Een broek met een kapotte rits? Een hemd met een ontbrekende knoop? Een trui vol met pluisjes? Met een beetje liefde en handarbeid kan zo'n kledingstuk terug jaren mee. De kledingstukken kun je binnenbrengen bij een van de Xandres-winkels tussen 1 en 22 november. De hele Xandres-familie (team, vrienden, familie) zal op Green Friday en de weken daarna de hele stapel kleding herstellen. Zo’n actie zit wel een beetje in het DNA van het merk: kwalitatieve stuks die je jaren kunt koesteren. Ze werkten hiervoor eerder al een groots Repair & Care-programma uit waardoor hun klanten een levenslang recht hebben op gratis herstel.

Als extra stap in de Green Friday-actie zal Xandres per binnengebracht stuk een som voorzien om bomen te planten in het Xandres-bos. Over hoeveel kledingstukken we dan spreken? Vorig jaar waren dat er maar liefst 600. Dit jaar hopen ze op minstens hetzelfde aantal. Petje af!

Xandres

Zo’n geweldig initiatief triggerde ons, dat begrijp je. Op 24 november zullen we dan ook een bezoek brengen aan het atelier in Destelbergen om het volledige Xandres-team aan het werk te zien met de herstellingen. Stay tuned via The Gram!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Xandres
xandres.com

LEES OOK:

Wat vond je ervan? De exclusieve ontdekking van Narciso Rodriguez’ nieuwe parfum
Odrie: De nieuwe ster aan het duurzame juwelenfirmament
Shopping: 5 coole duurzame sneakermerken