Austin Butler: “Ik aanvaard alle verschillende facetten van mezelf”

Geüpdatet op 24 oktober 2023 door Marie Guerin en ELLE België
Austin Butler: “Ik aanvaard alle verschillende facetten van mezelf” Yves Saint Laurent

Niemand minder dan Austin Butler is het gezicht van MYSLF, het nieuwe parfum van Yves Saint Laurent Beauty. Een bloemige houtgeur waarmee hij ons even heel dicht op de huid zit.

Over geuren en stijl

MYSLF niet zomaar het zoveelste nieuwe mannenparfum; het is een geur die perfect bij deze generatie past. Er wordt gespeeld met mannelijkheid en vrouwelijkheid op een manier die niets met clichés te maken heeft. En wie kan die nieuwe mannelijkheid beter vertegenwoordigen dan de Amerikaanse acteur Austin Butler? Hij won het publiek al voor zich met zijn rol in ‘Once Upon a Time… in Hollywood’ van Tarantino, waar hij Margot Robbie, Brad Pitt en Leonardo DiCaprio als tegenspelers had, maar met ‘Elvis’ van Baz Lurhman waarin hij de betreurde zanger perfect neerzette, veroverde hij onze harten helemaal.

austin butler interview parfum
Yves Saint Laurent

Hij neemt ruim de tijd voor een gesprek met ons, en we maken daar gretig gebruik van. Om te beginnen praten we over Yves Saint Laurent. Wat zou hij tegen hem gezegd hebben als hij hem had kunnen ontmoeten? “Dat ik hem erg bewonder. Om de rebel die hij was, en de visionair. Ik zou hem vragen wat hem inspireerde en hoe hij te werk ging. Hij zei: ‘Modetrends gaan voorbij, stijl is eeuwig’, en dat vind ik briljant.”

Ik kies een parfum om de emoties die ik erbij voel

Een parfum vol herinneringen

Daniela Andrier is een van de drie parfumeurs achter de nieuwe mannengeur. Ze vertelt: “Oranjebloesem is voor een parfumeur de enige grondstof waarmee je alle leeftijden en alle seksen kunt weergeven, afhankelijk van de manier waarop het verwerkt wordt. Dat kan een pasgeboren baby zijn, een bruid, een volwassen man …” Austin Butler is het daar helemaal mee eens. “Ik zie mannelijkheid en vrouwelijkheid als energieën die in elk van ons leven. Die wisselen elkaar voortdurend af, en ze zijn meer dan alleen maar een benaming die we eraan gegeven hebben. Als ik me aankleed, bijvoorbeeld, kies ik de stof, de snit en de uitstraling die ik die dag wil, heel zorgvuldig. Dat geldt ook voor een parfum. Het heeft dus niets met mannelijk of vrouwelijk te maken, maar alles met emoties. Het gaat er alleen om hoe ik me voel.”

Yves Saint Laurent interview parfum
Yves Saint Laurent

Oranjebloesem als basis is dus een gedurfde keuze. Het is een luxueuze grondstof, die volgens Daniela Andrier als een spiegel werkt. “Het kan een heldere, onschuldige frisheid uitstralen, maar ook een brandende sensualiteit, of een groene levendigheid en een blanke bloemigheid.” Door een geur om te bouwen rond een absolu van oranjebloesem hebben de parfumeurs achter MYSLF de talloze natuurlijke facetten van de bloem naar voren gebracht. “Het was een uitdaging om een diffuus, maar niet agressief parfum te ontwerpen voor een man die geen karikatuur is, maar een mens met subtiele kantjes,” vertelt Christophe Raynaud, de tweede parfumeur van het project.

Ik aanvaard al de verschillende facetten in mezelf

Austin vertelt: “De eerste keer dat ik de geur rook wilde ik meteen weten wat ze zo sensueel maakte. Dat bleek de oranjebloesem te zijn, die me herinnerde aan de sinaasappelboom in de tuin uit mijn kindertijd. Het herinnert me aan de keren dat ik sinaasappels plukte met mijn moeder.” Een echte geurherinnering dus. Hij vertelt: “Ik ben erg gevoelig voor de meest subtiele geuren in mijn omgeving. Ik denk dat ik zo ook een parfum kies, om wat ik erbij voel, welke emotie het in me oproept. Ik voelde me dus bevoorrecht dat ik deel mocht uitmaken van het erfgoed van Yves Saint Laurent.”

Yves Saint Laurent Austin Butler
Yves Saint Laurent

We vragen hem naar zijn beautyroutine. “Dat vragen ze me zo vaak! (lacht) Maar die heb ik eigenlijk niet. Ik neem gewoon een douche, want hygiëne vind ik wel belangrijk! En hoe zit het met zijn gevoel voor mode? “Ik heb een grote bewondering voor Serge Gainsbourg, Paul Newman en Steve McQueen. Die kleedden zich tijdloos en dat wil ik ook. Ze zien er vandaag de dag nog even goed uit als in de jaren 60.”

Als je acteert word je niet iemand anders, je haalt het uit jezelf

Over jezelf aanvaarden

MYSLF is een naam met diverse betekenissen. Hij verwijst naar de manier waarop GenZ alle woorden afkort, maar er is meer. De initialen vormen een brug tussen M en F: Masculin (mannelijk) en Féminin (vrouwelijk). “Het is belangrijk om alle verschillende facetten van onszelf te aanvaarden en te beseffen dat wij als mensen zo complex zijn dat het moeilijk is om de vinger te leggen op één enkele versie van onszelf. Jezelf zijn, dat is voor mij gewoon liefhebben en zijn. Ik aanvaard al mijn verschillende facetten en ik probeer het leven zou zuiver mogelijk te leven.”

Misschien is het voor een acteur gemakkelijk om die veelzijdigheid te aanvaarden, omdat hij gewend is verschillende persoonlijkheden uit te beelden? Hij antwoordt: “Ik ben er niet zo zeker van. Het kan. Als je een rol speelt, probeer je de delen van jezelf te vinden die het personage vormen, dus je wordt niet echt iemand anders. Je haalt het uit jezelf. Er zijn trouwens delen van mezelf die ik niet aan de wereld kan laten zien of die ik kan onderdrukken. Als ik me verdiep in een personage, moet ik die opeens naar boven halen en laten zien. Ik geloof dat het acteursvak je verplicht om je bewust te zijn van al je facetten, en om te weten waar zich die in je bevinden.” Of hoe een geur tot diepgaande vragen en inzichten kan leiden…