De favoriete adresjes van de havermelkelite in Amsterdam

Geüpdatet op 23 oktober 2023 door Lisa Aelvoet
De favoriete adresjes van de havermelkelite in Amsterdam Teska Overbeeke

De havermelkelite neemt Amsterdam over en palmt de leukste adresjes van de stad in. Jonas Kooyman, het genie achter de populaire Instagram-account @havermelkelite, tipt ons zijn favoriete restaurants, bakkerijen, (koffie)bars en meer.

De term 'havermelkelite' wijst op jonge stedelingen met een specifieke levensstijl, oftewel de 'yuppen van deze tijd'. Jonas omschrijft hen als volgt: ze rijden rond op e-bikes, eten zuurdesembrood, drinken natuurwijn en halen elke dag een koffie met havermelk buiten de deur. Ze hebben doorgaans een creatief beroep, werken in marketing en pr of op de Zuidas. In het weekend gaan ze naar trendy sportklasjes in hun boutique gym of volgen ze hot yoga of spinning. Ze dragen Salomon-sneakers en gaan prat op Aesop-zeep in de badkamer. Kortom: ze zijn heel erg bezig met 'smaak' en consumeren er op los.

Je vindt hen voornamelijk in Amsterdam, en meer bepaald in de wijken Oud-West en Noord. Op zijn Instagram-account @havermelkelite neemt Jonas de groep op de hak met clevere memes. In zijn wekelijkse nieuwsbrief brengt hij trendverhalen over wat er heerst in de wereld van de jonge stedelingen.

Europizza

"In deze pizzeria in Amsterdam-Noord is de havermelkelite een graag geziene gast. Noord was traditioneel een volkswijk met veel industrie en verandert de laatste tijd enorm vanwege gentrificatie. Vanuit de stad moet je de pond (een boot) nemen om er te geraken. De wijk vormt een thuishaven voor nieuwe experimentele horeca, zoals Europizza. Hier serveren ze zuurdesempizza's met natuurwijn en onderscheiden ze zich door ongewone combinaties, zoals bijvoorbeeld pizza met miso of met mergpijp. Het is er geweldig mensen kijken en naarmate het later wordt, gaat de muziek steeds harder en ontstaat er een clubsfeer."

Bakkerij Ulmus

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ulmus bakkerij (@ulmus_bakkerij)

"Deze zuurdesembakkerij ligt op een paar straten van 'Fort Negen', de bekendste havermelkelitebakkerij, waar steeds een ellenlange rij staat. Bakkerij Ulmus is voorlopig nog iets meer onontdekt. Je hebt er heerlijke croissants en zuurdesembrood maar kan er ook mooi keramiek kopen. De havermelkelite is dol op zuurdesembrood omwille van het gezonde imago. Zo zou zuurdesem goed zijn voor je gut health. In de mooi ingerichte zuurdesembakkerijen betaal je al snel negen euro voor een brood, een kleine luxe. In het weekend staat de havermelkelite graag in de rij voor hun favoriete bakkerij om vervolgens hun croissant of cruffin met speciale ingrediënten op te eten op een bankje in de buurt."

Café De Druif

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cafe de Druif (@cafe_de_druif)

"In Nederland heerst een traditie van bruine kroegen: typische cafés met kleedjes op tafel en bier en jenever op de kaart. In de buurt van het Waterlooplein, in het centrum van de stad, is Café De Druif zo'n jaar geleden overgenomen door een jonge groep vrienden. De sfeer van het typisch bruin café werd behouden maar er staat nu ook natuurwijn en oranje wijn - dé favoriet van de havermelkelite -  op de kaart. Vanop het terras kijk je uit over de gracht en is het leuk mensen kijken."

Bonne

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonne Suits Amsterdam (@bonnesuits)

"De Amsterdamse ontwerper Bonne Reijn opende de flagship store van zijn merk Bonne Suits middenin toeristengebied op de Warmoesstraat, omgeven door sekshop en kebabzaken. Hij staat bekend om zijn unisex-pakken geïnspireerd op werkpakken van vroeger. Naast de collectie van Bonne Suits, huist de winkel ook andere Amsterdamse labels zoals Ninamounah. Tenslotte worden er ook kleine exposities georganiseerd. De winkel zorgde mede voor een heropleving van dit gebied, waar ook kanaal40 gevestigd is: een complex dat zowel een café, restaurant als club omvat en veel creatieve locals en gen Z'ers trekt."

Schuurmanoomkensgrassotti

"Dit adresje is next level havermelkelite. Schuurmanoomkensgrassotti - dat zijn naam te danken heeft aan de samenvoeging van de achternamen van de drie oprichters - is een kleine brunchzaak met terras in Oud-West vlakbij het Vondelpark. Je kan er hele goede koffie krijgen en ook super lekker ontbijten. Mijn persoonlijke favoriet is de de masala omelet op getoaste brioche. Het is een gezellig zaakje om de ochtend door te brengen en de krant lezen met leuke muziek op de achtergrond. Expats, locals en creatievelingen ontmoeten er elkaar en de sfeer zit er altijd goed."

Restaurant Apollonia

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Apollonia (@apollonia.rest)

"Het Marineterrein ten oosten van het centrum was vroeger een soort millitair terrein in Amsterdam. Toen ze dit een paar jaar geleden openstelden, vestigden zich allerlei nieuwe restaurants en bedrijfjes op het terrein. Daarnaast vormt het een populaire zwemplek voor de havermelkelite met stijgers in het water. De perfecte plek om te flaneren, gezien en gezien worden. Restaurant Apollonia ligt een beetje verstopt maar is een heel sfeervol, knus restaurant met een aardige bediening en lekkere natuurwijnen. Laatst at ik er lekkere mosselen met gruyère en paprikaboter. Er heerst een ontspannen sfeer en met uitzicht over het water, is dit een gezellig, romantisch plekje."