Basilicumijs of tomatensorbet? 3 hartige ijssmaken om te testen

Geüpdatet op 12 juli 2023 door Lore Ginneberge
Basilicumijs of tomatensorbet? 3 hartige ijssmaken om te testen Unsplash

Hartige ijsrecepten zijn net zo populair bij topchefs als bij traditionele ijsdraaiers. Tomaat, basilicum, komkommer of olijfolie... Verwerk ze in ijs en verras je smaakpapillen. Hier zijn 5 originele recepten voor hartige ijsjes om de trend te testen.

1. Olijfolie-ijs

Het perfecte huwelijk tussen zoet, zout, crèmig en aromatisch? Roomijs met olijfolie! Het recept van Adventures in Kitchen vereist een ijsmachine en de beste kwaliteit olijfolie, maar het resultaat van deze hartige ijsjes is verbluffend.

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers geklopt in een middelgrote kom
  • 250 ml volle melk
  • 125 ml room
  • 100 gr suiker
  • 125 ml olijfolie
  • 4 el honing
  • 3/4 tl zout
  • 1/2 tl vanille-extract

Recept

1. Verwarm de melk, room, suiker, honing en zout in een middelgrote steelpan met dikke bodem op laag vuur tot het mengsel heet wordt, maar niet kookt. Haal de pan van het vuur en giet geleidelijk het melkmengsel in de kom met de eidooiers, terwijl je voortdurend klopt. Zodra de melk is opgenomen, giet je het eidooiermengsel terug in de steelpan, terwijl je blijft kloppen.

2. Zet de pan terug op het fornuis en laat op de laagste warmtestand koken, onder voortdurend kloppen, tot het mengsel is ingedikt (ongeveer 5-10 minuten). Haal de pan van het vuur en klop de olijfolie en het vanille-extract erdoor tot het mengsel vloeibaar is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, dek af en zet 4 uur of een nacht in de koelkast.

3. Wanneer je klaar bent om het ijs te maken, bereid je de ijsmachine voor volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Haal het ijsmengsel uit de koelkast. Er kan wat afscheiding zijn tussen de olijfolie en de rest van het mengsel, dit is normaal. Klop het mengsel goed door tot het moment dat je het in je ijsmachine giet. Laat de ijsmachine draaien volgens de aanwijzingen van de fabrikant, of totdat het mengsel begint te bevriezen en flink indikt.

4. Schep het ijs in een vriezerbestendige bak. Sluit het af, zet het in de vriezer en laat het 4 uur bevriezen voordat je het serveert.

2. tomatensorbet

 

NYT Cooking stelt dit ultraverfrissende recept voor. Een grote verrassing op je zomerse dinner parties!

Ingrediënten voor 6 porties

Voor de sorbet

  • 1,5 kilo grote rijpe rode tomaten
  • 1 tot 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 tl zout
  • Zwarte peper
  • Snufje cayennepeper
  • 1 tl rode wijnazijn
  • 1 tl olijfolie

Ter garnering

  • 1 sjalotje, in blokjes gesneden
  • 1 klein teentje knoflook, fijngestampt tot een pasta met een beetje zout
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el olijfolie
  • 300 gram kerstomaatjes, gehalveerd (ongeveer 2 kopjes)
  • zout en peper
  • Een handvol basilicumblaadjes

Recept

1. Snijd de tomaten kruislings doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Rasp het tomatenvlees met de grote gaten van een rasp in een kom tot een grove puree (gooi de zaadjes en het velletje weg). Zeef de puree door een zeef om overtollige stukjes te verwijderen. Je zou 4 kopjes puree moeten hebben; als je te weinig hebt, voeg dan een beetje water toe of rasp nog een tomaat.

2. Meng de tomatenpuree met het zout, de knoflook, zwarte peper, cayennepeper, azijn en olijfolie. Proef en pas de smaak aan.

4. Gebruik een ijsmachine om het tomatenmengsel in te vriezen, doe het dan over in een luchtdichte bak en bewaar het in het vriesvak van de koelkast tot de sorbet stevig is, ongeveer 1 uur. Haal het eruit en laat het 10 minuten op kamertemperatuur staan voordat je het serveert.

3. Maak de garnering met kerstomaatjes: meng de sjalot, knoflook en azijn in een kommetje. Klop de olijfolie erdoor tot een vinaigrette.

4. Doe de kerstomaatjes in een kom en breng op smaak met zout en peper. Giet de vinaigrette over de cherrytomaatjes en meng goed.

5. Vorm voor elke portie twee bolletjes tomatensorbet in een ijsglas of kom. Leg er een paar kerstomaatjes en wat van de vinaigrette op. Voeg enkele basilicumblaadjes toe.

3. Geroosterd balsamico-aardbei ijs

Vergeet klassiek aardbeienijs, dankzij het roosteren van aardbeien met balsamico-azijn til je deze bekende ijssmaak naar een hoger niveau. Recept via Beyond Sweet and Savory.

Ingrediënten

  • 800 g bio aardbeien, gepeld en in plakjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 middelgrote eierdooiers
  • 6 el kristalsuiker
  • 375 ml slagroom
  • 250 ml 2% melk
  • ¼ tl zout

Recept

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Combineer de aardbeien, balsamicoazijn en 2 eetlepels suiker in een braadslee. Roer voorzichtig om en bak 10 minuten in de oven tot de aardbeien zacht zijn en het sap vrijkomt.
Laat de aardbeien ongeveer 15 minuten licht afkoelen.

2. Doe de aardbeien en het sap over in een blender en pureer tot een gladde massa. Zeef de aardbeienpuree door een fijne zeef. Je krijgt ongeveer 2 kopjes. Zet apart.

3. Klop in een middelgrote hittebestendige kom de dooiers met 6 eetlepels kristalsuiker om ze te breken. Zet apart.

4. Meng in een zware steelpan op middellaag vuur de room, melk en zout en laat dit opwarmen tot je de vloeistof aan de randen ziet borrelen.

5. Meet een half kopje van het roommengsel af. Terwijl je de eieren voortdurend klopt, klop je het hete roommengsel door de eieren tot een gladde massa. Ga door met het temperen van de eieren door nog een ½ kopje hete room toe te voegen aan de kom met de dooiers.

6. Giet het room-eimengsel terug in de steelpan en voeg de aardbeienpuree toe. Kook het mengsel op middelhoog vuur onder voortdurend roeren tot het ingedikt is en de achterkant van een spatel bedekt, ongeveer 5-7 minuten.

7. Zeef de basis door een fijne zeef in een schone bak om eventueel stukjes ei te verwijderen die tijdens het proces gekookt zijn. Giet het mengsel in een grote plastic diepvrieszak en dompel de afgesloten zak in een ijsbad tot hij koud is, ongeveer 30 minuten.

8. Zet de ijsbasis minstens 4 uur of een nacht in de koelkast.

9. Giet de ijsbasis in het bevroren blik van je ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant. Draai tot het dik en romig is, ongeveer 30-35 minuten. Verpak het ijs in een diepvriesvriendelijke bak, druk een vel bakpapier direct tegen het oppervlak en sluit af met een luchtdicht deksel. Vries in het koudste deel van je vriezer in tot het stevig is, minstens 4 uur.

4. Basilicumijs

Basilicum geeft een aromatische toets aan deze hartige ijsjes. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig.

Ingrediënten voor 8 porties

  • 50 ml volle melk
  • 2 x 100 g suiker
  • 10 g verpakte verse basilicumblaadjes
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • snufje zout
  • 4 eierdooiers
  • 500 g slagroom
  • 1 tl vanille-extract

Recept

1. Meng in een steelpan de melk, 100 g suiker, verse basilicum, gedroogde basilicum en zout. Verwarm het mengsel op een matig vuur, onder regelmatig roeren, gedurende 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat 1 uur trekken.

2. Zeef het mengsel door een zeef. Doe de melk terug in een nieuwe middelgrote steelpan. Verwarm de melk nogmaals 5 minuten op een middelhoog vuur, onder vaak roeren.

3. Klop ondertussen de eidooiers los in een kom. Voeg de resterende 100 g suiker toe en klop tot de eieren licht schuimig zijn. Voeg al kloppend geleidelijk een kleine hoeveelheid hete melk toe aan het eimengsel.

4. Giet het custardmengsel in de steelpan en kook het op een middellaag vuur, terwijl je vaak roert, tot de custard dik genoeg is. Haal de steelpan van het vuur en giet in een kom met ijswater om de room snel af te koelen. Laat de room 5 minuten afkoelen, terwijl je vaak roert.

5. Terwijl de custard afkoelt, meng je de slagroom en vanille in een middelgrote kom. Spatel het custardmengsel erdoor. Zet in de koelkast tot het volledig afgekoeld is, minstens 4 uur of een nacht. De custard kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

6. Bevries de afgekoelde custard in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant. Doe het ijs over in een luchtdichte bak en vries het 2 tot 4 uur in voordat je het serveert.

5. Waterijsjes van munt, komkommer en groene thee

Dat je zowat elke mogelijke smaak kunt combineren in ijslolly vormpjes, bewijst dit originele recept van Cake over Steak. Dankzij de groene thee en komkommer zijn deze waterijsjes niet alleen verfrissend, maar ook boordevol gezonde ingrediënten.

Ingrediënten voor 10 ijsjes

Voor de muntsiroop:

  • 250 ml water
  • 200 gr suiker
  • 6 grote takjes verse munt

Voor de ijslolly's

  • 175 ml zelfgemaakte muntsiroop
  • 175 ml ongezoete groene thee
  • 3 tl vers limoensap (van ongeveer een limoen)
  • 700 gr komkommer (gepeld en in blokjes)

Recept

1. Breng de suiker en het water in een kleine steelpan aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost en roer de muntblaadjes erdoor. Laat het afkoelen. Zeef de muntblaadjes en bewaar ze in een glazen pot in de koelkast.

2. Doe alle ingrediënten in een blender met de vloeistof op de bodem. Blend tot een gladde massa. Proef eens - het zou iets zoeter moeten zijn dan je misschien zou willen, omdat het wat van zijn zoetheid verliest als je het bevroren proeft. Voeg naar smaak meer limoensap of siroop toe.

3. Giet het mengsel in je ijslollyvormpjes en laat 4-6 uur of een nacht bevriezen.

Tip: het kan zijn dat je iets meer mengsel hebt dan nodig. Je kunt het invriezen als extra ijslolly's met behulp van papieren bekertjes en ijslollystokjes of je kunt er wat dingen aan toevoegen en mixen tot een smoothie.