Dankzij deze tips vind je makkelijk jouw ideale parfum

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Lotte Gillis en ELLE België Foto’s: Unsplash
Dankzij deze tips vind je makkelijk jouw ideale parfum

Een parfum vinden dat lekker ruikt en waar je je goed mee voelt, klinkt vaak makkelijker dan het is. Met deze tips vind jij zeker een geurtje dat bij je past.

Of je nu de parfumerie binnenloopt of online naar nieuwe geurtjes zoekt, de kans is groot dat je overweldigd wordt door een gigantisch aanbod. Al snel word je overrompeld door tientallen flesjes met verschillende ingrediënten en geurnoten. En dan is de vraag: hoe begin je hieraan? Met dit advies wordt jouw zoektocht naar het ideale parfum al een heel stuk makkelijker!

Hoe vind je het geschikte parfum?

Ontdek je geurprofiel

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je geurprofiel is en welke geuren jij dus graag ruikt. Eens je dat weet kan je veel gerichter op zoek gaan. Er zijn 4 algemene categorieën: fris, floraal, houtig en gourmand. Je kan op verschillende manieren ontdekken welke categorie jij het liefst ruikt. Zo kan je bij Parfumado een exploration set bestellen. Daar zitten 4 samples in, elk uit een andere geurfamilie, die je kan testen om jouw favoriet te ontdekken. Je kan ook een online test doen op de website van Parfumado om te achterhalen wat je favoriete geurfamilie is.

Analyseer de geuren die je al hebt

Raap je parfumcollectie bij elkaar en herontdek je geuren. Maak een onderscheid tussen welke je lekker vindt en welke toch eerder tot de categorie 'miskoop' behoren. Schrijf dan neer wat je juist ruikt in de parfums die je lekker en net helemaal niet lekker vindt ruiken. Misschien ontdek je zo wel een patroon. Hebben al de geuren waar je van houdt een fruitige ondertoon? Of laten je minst favoriete geuren een intense walm na? Al deze dingen kunnen je helpen bij het vinden van een nieuw geurtje.

Maak geen overhaaste keuze

Zelfs wanneer je zeker denkt te zijn van je parfumkeuze is het slim om nog even te wachten met je aankoop. Gebruik een tester in de winkel om de geur aan te brengen op je pols en ervaar hoe het parfum evolueert wanneer je het draagt. De geur van een parfum verandert namelijk na verloop van tijd. Het is dus niet alleen belangrijk dat je het parfum ruikt in combinatie met je huid, maar ook welke geur het krijgt en hoe sterk het nog ruikt na het een paar uur te dragen. Alleen zo kan je de beste keuze maken.

Pin je niet vast op één geur

Misschien ben je wel op zoek naar één parfum dat je dagelijks kan dragen als signature scent. Toch is het veel leuker om een beetje variatie te hebben in je parfumcollectie en af te wisselen naargelang de temperatuur, gelegenheid en je stemming. Je draagt namelijk ook niet elke dag dezelfde outfit, dus waarom zou je dat met een parfum wel doen? Het is dan ook niet omdat je jouw ideale geurfamilie hebt ontdekt dat je niet eens een geurtje uit een andere familie kan gebruiken. Zo zijn frisse geuren ideaal tijdens de warmste dagen van het jaar en zijn houtige geuren perfect voor een koude winterdag aan de open haard.