Feit of fabel: geeft oil pulling je gezond tandvlees en witte tanden?

Geüpdatet op 5 mei 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
Feit of fabel: geeft oil pulling je gezond tandvlees en witte tanden?Unsplash

Oil pulling zou zorgen voor minder tandplak, gezonder tandvlees, witte tanden en nog zoveel meer. Maar is dat ook echt zo? Wij vroegen het aan tandarts Lieve Van Rompuy.

Wat is oil pulling?

First things first, wat is oil pulling juist? Bij deze techniek is het de bedoeling dat je je mond spoelt met olie. Voor het beste resultaat spoel je 15 tot 20 minuten met kokosolie, maar andere oliën zouden ook werken. De olie zou zich vermengen met je tandplak en op die manier tandplak verwijderen. Dit zou op zijn beurt dan weer zorgen voor gezonder tandvlees, wittere tanden en een frissere adem. Maar daar stopt het nog niet. De techniek zou ook schadelijke stoffen uit je bloed verwijderen en zo zorgen voor een algemeen betere gezondheid.

oil pulling werkt het echt
Shutterstock

Feit of fabel?

Tot onze grote spijt moeten we toegeven dat het te mooi is om waar te zijn. Volgens tandarts Lieve Van Rompuy heeft deze techniek geen enkele van de effecten die hierboven worden genoemd. Daarnaast zouden naast kokosolie ook andere oliën geen effect hebben op je tanden. "Ik adviseer niet om aan oil pulling te doen aangezien het geen positief effect heeft op je tanden, noch op je tandvlees", aldus Van Rompuy. Je kan je kokosolie dus maar beter terug verplaatsen van de badkamer naar de keuken, waar hij echt thuishoort.