Vestito: blazers met een hoek (of meer) af

Gepubliceerd op 17 mei 2023 door Jolien Vanhoof
Vestito: blazers met een hoek (of meer) af

Nog een oldskool vest van de bompa op overschot? De 26-jarige Juliette Janssen weet er wel weg mee. Twee zomers geleden lanceerde ze haar label Vestito, waarbij ze vintage mannenblazers herwerkt tot originele jasjes met asymmetrische snits of mouwen met splits.

Hoe kwam je op het idee om oude jasjes nieuw leven in te blazen?

“Ik zocht al jaren naar een nieuwe, kwalitatieve blazer maar vond er nooit één voor een budgetvriendelijke prijs. En het aanbod in tweedehandswinkels overweldigde me. Als ik dan toch besloot om verder te kijken, zag ik blazers met prachtige stoffen en snits maar ze hadden naar mijn mening altijd iets mufs. Gaandeweg ontstond het idee om klassieke modellen te upcyclen tot unieke, oversized vesten voor vrouwen.”

Waar vind je jouw blazers?

“Bij een groothandelaar van vintage kleding. Ik cureer alle stukken persoonlijk omdat ik het belangrijk vind dat elke Vestito die ik verkoop er eentje is die ik ook zelf zou dragen. Ik keur op basis van stof, fitting en kwaliteit, en bedenk vervolgens wat ik eraan wil veranderen. Omdat ik van elk vest slechts één exemplaar heb, is het telkens opnieuw een proces van heruitvinden. Voor de ideale oversized fit laat ik de schouders wel sowieso versmallen.”

blazer, ontwerp, mode, vintage, tweedehands

Je herwerkt ze niet zelf?

“Ik heb geen design achtergrond, maar ik werk samen met twee lieve naaisters die elke blazer met de hand verstellen. Ze volgen mijn visie en begrijpen hoe een Vestito eruit moet zien.”

Denk je in collecties?

“Ja, ik maak een onderscheid tussen de ‘everyday classics’ en de ‘statement blazers’. De eerste zijn klassieke stukken met een boxy fit, het type blazer dat iedereen in zijn kast moet hebben en dat je kunt combineren met zowat alles. Bij de statement blazers voegen we, naast de standaard aanpassingen, nog een extraatje toe. Een gedrapeerd effect of een split aan de armen, bijvoorbeeld.”

Hoe ziet je eigen kleerkast eruit?

“Ik streef naar een capsulegarderobe met maximaal 35 items die ik onderling kan combineren. Een mix van nieuw en vintage. Om de zoveel tijd ga ik door mijn kast en bekijk ik alle kleren die ik het voorbije seizoen niet heb gedragen. Die berg ik op of verkoop ik door. Ik ben dus heel bewust bezig met waar ik mijn geld aan uitgeef. Liever één mooie blouse dan vier verschillende. Dat idee van bewuster consumeren wil ik ook meegeven aan het doelpubliek van Vestito.”

blazer, vest, mode, vintage, capsule, tweedehands

Het kan niet anders of jij bent een getalenteerd schattenjager.

“In een overvolle tweedehandswinkel een goed stuk vinden is eigenlijk niet aan mij besteed, maar ik hou van mooie gecureerde vintage. Ik pas dus perfect in de doelgroep van Vestito. (lacht) Rosier41 in Antwerpen is een adresje dat ik regelmatig bezoek. Daarnaast besteed ik veel tijd op Vestiaire Collective. Al mijn handtassen zijn vintage. Er zijn zoveel parels in omloop die amper gedragen zijn.”

Blijft Vestito beperkt tot blazers of droom je al van uitbreiding?

“Een van mijn doelen voor dit jaar is om meer kleding te herwerken: een broek, een rok of een short die matcht met mijn Vestito's. Daarnaast draag ik zelf graag een opvallende broche op mijn blazers. Misschien ontwerp ik er ooit wel één van reststof. De mogelijkheden zijn eindeloos!”

LEES OOK: 12 manieren om een oversized blazer te dragen