Sportcoach Gudrun Hespel deelt 5 tips én favoriete schoenen om te hardlopen

Gepubliceerd op 17 april 2023 door Sam Vandenbosch
Sportcoach Gudrun Hespel deelt 5 tips én favoriete schoenen om te hardlopen adidas

Loopcoach Gudrun Hespel verklapt haar ultieme tips om beter te hardlopen. Nieuwe loopschoenen nodig? De coach deelt ook haar favoriete paar.

Vijf tips om te hardlopen van loopcoach Gudrun Hespel

Haar naam zal er niet om liegen: Gudrun - good run - Hespel heeft er haar levensmissie van gemaakt om zoveel mogelijk mensen aan het lopen te zetten, Zo startte ze een community van “Feelgud runners”, waarin ze haar volgers begeleidt, motiveert en inspireert. Gudrun's vijf ultieme loop-tips, kom je hier te weten.

1. Focus op je gevoel, niet je prestaties

"Beginnende lopers raad ik steeds aan om hun sporthorloge tijdelijk af te plakken. Zo leren ze zich te focussen op het genot van het lopen, eerder dan zich te fixeren op die prestaties en snelheden. Het is helemaal niet de bedoeling dat je meteen een marathon kan lopen; start eerder traag met zo'n vijftal kilometer als doel. Je zou net een energie-boost moeten krijgen na een run, niet volledig afgemat thuiskomen. Daarbij is het ook belangrijk dat je voldoende slaapt, want dat is precies het moment waarop je lichaam zich kan herstellen en verbeteren. Daarnaast moet je blijven eten, want vaak starten vrouwen met lopen als onderdeel van een verslankingskuur. Lopen en gezond eten gaan echter hand in hand."

2. Blijf weg van 'Strava-stoefers'

"Van de populaire sport-app Strava blijf ik liever weg. Daar primeert competitie en - zoals op elk sociaal medium - zie je er vaak enkel uitzonderlijke of goede prestaties. Die geven echter een vertekend beeld, want ze stemmen niet overeen met pakweg de dagelijkse realiteit in mijn loopgroepen. Iedereen op Strava loopt zogezegd sneller dan mijn 3.000 volgers, dat kan toch niet? Ook bij een Strava-run die zogezegd wat minder ging, wordt er vaak een excuus gegeven in de caption vanuit een gevoel van schaamte. Heb je toch Strava, vraag jezelf dan af waaròm je er mensen op volgt en of je er wel gelukkig van wordt. Is het om jezelf te vergelijken? Loop er dan - letterlijk - van weg. Helpt de app je om nieuwe routes in de buurt op te sporen, dan is er geen probleem. Al vind ik de app 'Komoot' in dat geval een beter alternatief."

3. Spotify is je loopmaatje

"Ik zal bijna nooit de deur uitgaan voor een loopje zonder Spotify bij de hand. Hyped of opzwepende muziek zet ik op tijdens het interval-lopen, maar bij een rustige jog werkt een praatpodcast het best."

4. Zoek routes die voor jou werken

"Een voor jou geschikte loop-route vinden kan even duren, maar loont de moeite. Beginnende runners lopen bijvoorbeeld best op bosgrond of Finse pistes in plaats van verharde wegen en beton om kwetsuren te voorkomen. Zelf ontdekte ik in Antwerpen het Rivierenhof als ideale loop-plek, of het Ringfietspad voor een wat langere route. Al loop ik het liefst langs de Hobokense Polders: plat, rechtdoor, zonder verkeerslichten en met een heerlijke zonsondergang."

5. A run a day keeps the bad mood away

"Lopen draagt absoluut bij aan je mentale gezondheid. Ik zie het echt als een momentje voor mezelf, om even alleen te zijn of mijn hoofd leeg te maken. Het repetitieve brengt me een enorme rust, het enige wat ik hoef te doen is mijn ene voet voor de andere zetten. Simpel! Met lopen kan ik een rotdag of zwaarmoedig gevoel zo meteen ombuigen in een goede energie en slaag ik erin alles rondom mij weer wat te relativeren en knopen te ontwarren."

Dankzij deze schoenen loop je op wolkjes

De Adidas Ultraboost Light loopschoen is de jongste toevoeging aan de Ultraboost-reeks, die dit jaar zijn tienjarig jubileum viert. De schoen is maar liefst 30% lichter dan zijn vorige modellen en omvat onze voet alsof het een sokje is tijdens een eerste test-run. De boost zorgt voor een loopschoen waarbij ultieme demping, comfort en reactievermogen centraal staan. In het midden van de zool bevindt zich de Linear Energy Point/Push (LEP): een laagje speciaal ontworpen om het reactievermogen na iedere stap te optimaliseren door energie terug te geven.

Maar niet alleen de schoenen in deze Ultraboost Light-lijn bieden optimale ondersteuning. In hun sportbeha kan je makkelijk al je onmisbare spullen kwijt, zoals sleutels of pasjes in de verborgen zakjes. Als je het warm krijgt, kan je een lichte sweater of regenjasje handig vasthangen aan het elastische koord op de rug. Dat regenjasje heeft trouwens een horlogevenstertje aan de pols zodat je onderweg je statistieken in de gaten kan houden. En ook de high-waist legging is voorzien van een opbergvakje voor je telefoon en earpods

Overtuigd? Hier kan je de Ultraboost Light kopen

De nieuwe Ultraboost Light verschijnt in een witte colorway met solar red en core black details. €200, te koop bij geselecteerde retailwinkels en online via adidas.be.