Waarom goed voor je darmen zorgen zo belangrijk is

Geüpdatet op 16 januari 2023 door ELLE Partner
Waarom goed voor je darmen zorgen zo belangrijk is ©Pexels

We zien ze niet, we voelen ze ook niet echt en er is niks glamoureus aan. Daardoor hebben we maar al te vaak de neiging om de gezondheid van onze darmen te verwaarlozen. Veel mensen weten in werkelijkheid niet eens hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor een harmonieuze werking van je hele lichaam.

Koude en grijze dagen, weinig daglicht … Geen twijfel mogelijk, de winter is daar. En daarmee voelen we ons vaak ook wat neerslachtig. We hebben weinig energie en vitaliteit. We wijzen onze nachtrust aan als enige verantwoordelijke voor dat futloze gevoel, maar in werkelijkheid speelt ook onze voeding een sleutelrol om je energiek en lekker in je vel te voelen van bij het opstaan.

Het is geen geheim: om gezond te blijven, moet je een gezonde en evenwichtige levensstijl aannemen én gezond eten. Je moet je lichaam geven wat het nodig heeft om te functioneren. Een van de essentiële stoffen die het nodig heeft zijn vezels, want die zijn van vitaal belang voor een goede darmgezondheid. Gewoon je ochtendroutine aanpassen kan helpen het verschil te maken. Wij delen enkele handige tips.

Je darmen dagelijks in de watten leggen

Veel mensen klagen over problemen met de spijsvertering en de werking van de darmen. De vaakst voorkomende symptomen zijn buikpijn, constipatie, krampen enz. Allemaal ongemakken die vaak, als je er herhaaldelijk last van hebt, leiden tot een verminderde levenskwaliteit.

Goed voor je darmen zorgen is dan ook een prioriteit, zeker als je weet dat 70% van de immuuncellen van ons lichaam in onze darmen zitten. Diverse studies tonen aan dat een goede darmgezondheid kan verband houden met de gezondheid van zowat alle andere organen in het menselijk lichaam, zoals je hart, de huid en de hersenen.

A woman holds her hands to her stomach, illustrate gut health
©Shutterstock

Je ochtendroutine aanpassen om je goed te voelen

Met maar een paar kleine aanpassingen behaal je al grote resultaten. Ons advies: 

  • Begin de dag met een groot glas water op kamertemperatuur. Je darmen zijn een opslagplaats voor gifstoffen. Van ’s ochtends af genoeg water drinken helpt om die te af te voeren. Het bevordert bovendien de spijsvertering en de opname van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
  • Verhoog je dosis daglicht. In de winter hebben veel mensen last van een tekort aan daglicht, meer dan in welk ander seizoen ook. Je staat op en het is nog donker, je komt buiten bij je werk en het is alweer donker. Die schaarse portie daglicht werkt in op je gemoedstoestand en je energie. Om dat onaangename effect tegen te gaan, ga overdag bij voorkeur in de buurt van een raam zitten en dwing jezelf om in je lunchpauze een ommetje te maken.
  • Doe meer aan sport. Geen paniek! Twintig minuten per dag kunnen al genoeg zijn. Het idee is om jezelf even te trakteren op een frisse neus voordat je je weer in het dagelijkse gejaag en gejakker stort. Sommige sporten, zoals wandelen, hardlopen, fietsen en yoga, ondersteunen een goede werking van de spijsvertering.
  • Eet een goed ontbijt. Neem de tijd om van je ontbijt te genieten. Eet met je volle aandacht, uit de buurt van schermen. In het ideale geval schroef je de hoeveelheid vezels in je eetpatroon op, want vezels bieden enorm veel voordelen. Ze zijn belangrijk om de kans op spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, te verminderen. Producten met veel vezels zijn granen, peulvruchten, noten, zaden en de meeste soorten fruit en groenten. Om vanaf de eerste – en belangrijkste – maaltijd van de dag zonder al te veel logistieke kopzorgen bij te dragen aan die vezelinname, kozen wij voor de yoghurt van Activia Vezels. Deze heerlijke en romige yoghurt is verkrijgbaar in drie smaken (Granen, Muesli, Hazelnoot Quinoa) en is gewoon zo te eten of gemengd met fruit. Activia Vezels is bron van vezels en bevat miljarden probiotica*. En dat allemaal in één klein potje!

De start van een nieuw jaar is de perfecte gelegenheid om goede voornemens te maken, je gewoontes te veranderen en beter te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Wacht niet langer, het doet zoveel deugd om je lekker in je vel te voelen!

*Probiotica = yoghurtfermenten. Levende yoghurtfermenten verbeteren de vertering van de lactose in het product bij mensen die daar moeite mee hebben.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Activia.
activia.be

Lees ook:

De top 6 anti-aging ingrediënten voor een stralende huid

De favoriete kidsproof adresjes van Nanja Massy in Leuven

Comet Meetings: de gedroomde oplossing voor je vergaderingen aan het begin van het jaar