Tips & tricks: zo pak je een droge huid aan

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Tips & tricks: zo pak je een droge huid aan

eucerin2

Ook last van een gevoelige, droge huid? Wij spraken met een dermatoloog en verzamelden de beste tips om je huid beter te hydrateren.

Trekt je huid? Voelt hij onaangenaam aan en is die onvoldoende soepel? Ziet je huid er mat en vaal uit? Driemaal volmondig ‘ja’? Dan heb je waarschijnlijk prijs en heb je last van een droge huid. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan die vervelende droge huid? Dermatoloog Dr. Piet De Merlier legt het uit…

drogehuid

"Bij een droge of gevoelige huid zitten er microscopisch kleine scheurtjes in de bovenste huidlaag. Resultaat: je krijgt een soort zeefeffect waardoor je huid vocht en elasticiteit verliest. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zowel interne als externe. Denk bij de inwendige factoren maar aan genetische voorbeschiktheid, hormonale invloeden, chronologische huidveroudering, huidaandoeningen, maar ook éénzijdige diëten en sommige geneesmiddelen. De uitwendige factoren zijn klimaatfactoren, seizoensinvloeden, actinische huidveroudering (veroudering door blootstelling aan de zon), airco en vaak overmatige hygiëne. Om die scheurtjes te kunnen dichten, heeft je huid meer lipiden nodig, die houden namelijk het vocht binnen en beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf."

Enerzijds komt het er dus op aan om de aanmaak van nieuwe lipiden te stimuleren om je huid te herstellen van binnenuit. Dit doe je door evenwichtig te eten, denk aan goede vetten (vette vis, avocado, noten en olijfolie) en citrusvruchten. Zorg er ook voor dat je genoeg water binnenkrijgt want zonder vocht heb je niets om je huid mee te hydrateren natuurlijk. Probeer daarom anderhalve tot twee liter water per dag te drinken. Anderzijds moet je op zoek gaan naar een aangepaste verzorging met hydraterende en relipiderende stoffen, liefst zo natuurlijk mogelijk. Lees dus telkens de ingrediëntenlijst na en geef de voorkeur aan bestanddelen als urea, natrium, chloriden, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E, shea boter of kokosolie. Wanneer je verzorging gaat smeren is het ook belangrijk om producten te kiezen die goed geabsorbeerd worden en de poriën niet gaan verstoppen.

Kan je nog volgen? Wij maken het makkelijk voor je en zetten de beste verzorgingsproducten op een rijtje:

1/

Reinigen

Gebruik een zachte, voedende reinigingsmelk om make-up te verwijderen en je huid te reinigen.

1

 

Bobbi Brown Hydrating Rich Cream Cleanser - € 28

Garnier Skin Naturals Essentials Verzachtende Reinigingsmelk met Rozenextract - € 4,79

Dermalogica Essential Cleansing Solution - € 38,55

2/

Zuiveren

Na het reinigen blijven er vaak nog make-up resten achter die onzichtbaar zijn voor het blote oog en die gewone reinigingsmelk niet wegkrijgt. Zuiver daarom je huid met een tonic om de laatste resten te verwijderen en je poriën optimaal te reinigen.

2

Kiehl's Cucumber Herbal Alcohol-Free Toner - € 18

Sisley Lotion aux Fleurs - € 63,90

Nivea Visage Verzachtende Tonic Droge of Gevoelige Huid - € 6,45

3/

Hydrateren

Hydrateer je gezicht en lichaam met een voedende crème om je huid soepel te houden.

// Gezicht

3

Kiehl's Ultra Facial Overnight Hydrating Masque - € 30

Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream - € 39

Eucerin Droge Huid Verzachtende Gezichtscrème 5% Urea - € 18,50

 

// Lichaam

eucerin3

Elizabeth Arden 8 Hour Cream Intensive Moisturizing Body Treatment - € 10,56

Eucerin pH5 Onder De Douche Bodylotion - € 17

Bio Planète Kokosolie - € 7,70

Meer vragen over je huid? Surf naar de website van Eucerin.

(Stagiaire Natalia Tjurina)