Rode nagellak trekt mannen aan, aldus TikTok

Gepubliceerd op 22 november 2022 door Lore Ginneberge
Rode nagellak trekt mannen aan, aldus TikTok Imaxtree

Na gym lips, de boterplank en de perfecte eyeliner, geeft TikTok ons een nieuwe tip waar we eigenlijk geen raad mee weten.

#RedNails is de nieuwe hashtag die TikTok de afgelopen weken in vuur en vlam zette. Zoals gewoonlijk begon het allemaal met een virale video van een gebruiker. In dit geval was het Robyn DelMonte, aka @girlbosstown, die het debat op de app opende. Alles begon met haar reactie op een video van Hailey Bieber met lange rode nagels.

@girlbosstown #greenscreen #haileybieber ♬ original sound - GirlBossTown

Robyn DelMonte legt uit hoe deze kleur niet alleen weer in de mode is (dankzij onder andere Rihanna en Jennifer Aniston), maar ook hoe deze kleur nagellak mannen doet denken aan de vrouwen die ze bewonderden in hun kindertijd of hun jeugd. Deze kleur was namelijk al wat de klok sloeg in de jaren '90. Het is dan ook begrijpelijk dat deze 'mannenmagneet' vooral werkt voor millennials of generatie Y.

Rode nagellak en 'mommy issues'

"Vreemd genoeg denk ik dat mannen zich aangetrokken voelen tot rode nagels omdat het hen doet denken aan hun moeder toen zij voor hen zorgde. Het is een soort 'mommy issue'," legt de TikToker uit. De trend doet denken aan vabbing, een andere liefdestruc die geboren werd op de sociale media app, waarbij je je eigen vaginaal vocht gebruikt om mannen aan te trekken (ja, echt).

De 'truc' van de rode nagellak lokte onvermijdelijk enkele negatieve reacties los. Terwijl sommige gebruikers de theorie als een toxische versie zien van Freuds goeie ouwe Oedipuscomplex, schreeuwden anderen 'male gaze!'. "Ik lak mijn nagels niet om aandacht van mannen te krijgen," schreef een gebruiker onder de video. "Meisjes, draag de kleur die je gelukkig maakt," stelde een ander voor. Maar niet iedereen trok ten strijde: "Ik kan dit bevestigen, mannen geven altijd complimenten op mijn rode nagels," reageerde iemand.

Anderen beweren zelfs dat het dragen van rode nagels hen meer afspraakjes heeft opgeleverd dan ooit tevoren. Dit is het geval voor TikToker Melisse Martineau die, pronkend met haar dieprode manicure, uitlegt: "Ik ben nog nooit zo vaak mee uitgevraagd of gecomplimenteerd als in de afgelopen twee of drie weken met deze nagels (...). Ik ben misschien gevraagd voor vijf of zes dates, wat niet gebruikelijk is, dus ik weet niet waar het aan ligt, maar het lijkt te werken."

@melissevmartineau it’s not a joke anymore #rednailpolish #rednailtheory #rednailtheoryisreal ♬ original sound - melisse martineau

Wat zegt de wetenschap?

Er is geen bewijs dat jezelf trakteren op een rode manicure je meer blikken of afspraakjes oplevert. Tenzij het werkt als placebo en je zelfvertrouwen opkrikt... Maar zoals Harper's Bazaar uitlegt, is het niet onmogelijk dat de trend inspeelt op onze sociale constructies. In de westerse kunst en populaire cultuur is rood al lang een symbool van verlangen en sensualiteit. Het is ook gewoon een opvallende kleur, veel meer dan een lichte kleur als poederroze of een nude-tint.

rode nagellak TikTok trend
Imaxtree

Volgens een onderzoek van nagellakmerk Spray Perfect onder bijna 2.000 mensen in 2016 is 43% van de mannen en 19% van de vrouwen van mening dat rood symbool staat voor passie. Een derde van de respondenten dacht dat mensen die rode nagellak kozen meer "gepassioneerd" en romantisch waren. Niemand houdt je tegen om je eigen mini onderzoek uit te voeren...

LEES OOK: Dit is de mooiste nagelvorm voor jouw handen