Van Brazilian tot Japans straightening: alle steiltechnieken voor glad haar

Geüpdatet op 26 juli 2022 door ELLE België
Van Brazilian tot Japans straightening: alle steiltechnieken voor glad haar

Je haar steilen, het is een kunst op zich. Om je een handje te helpen, belichten we de verschillende steiltechnieken en de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om je haar in perfecte conditie te houden.

Taninotherapie: een van de meest revolutionaire steiltechnieken

Sinds haar verschijning is taninotherapie, ook bekend als taninoplastie, snel uitgegroeid tot een van de meest populaire technieken om het haar steil te maken. Het staat bekend als zeer zacht voor de haarvezel dankzij de natuurlijke samenstelling. Tannine is een polyfenol van plantaardige oorsprong, verkregen uit de maceratie van kastanje-, eiken- en druivenschillen. Het gladmaken met tannine werkt diep in op de vezel om het haar te ontspannen terwijl het opnieuw wordt gehydrateerd. Meer bepaald werkt het polyfenol als een ontstekingsremmer op de haarcellen om eiwitten te laten samensmelten. Het resultaat? De structuur van het haar verandert en wordt steiler.

Hoe pas je de therapie toe?

Eigenlijk kan je het steilen met tannine op alle haartypes toepassen, op voorwaarde dat je bepaalde regels volgt. Voor breekbaar haar bijvoorbeeld, mag de inwerktijd niet meer dan 20 minuten bedragen en moet de temperatuur van je steiltang maximaal rond 180°C liggen. Ben je gezegend met sterk en dik haar, dan zal je belichtingstijd ongeveer 50 minuten bedragen en moeten de platen worden verwarmd tot 230°C. Voor gekleurd haar kan deze methode je kleur lichter maken. Plan je tannine straightening in twee weken voordat je van kleur verandert. Zo geniet je van glad haar met een perfecte kleuring. De tannine-methode, die oorspronkelijk uit Brazilië komt, is een semi-permanente straightening die tussen vier en acht maanden kan duren, afhankelijk van je (goede) zorgen.

Hoe kies je het beste product?

Kies een merk dat haar sporen al heeft verdiend. Salvatore Blue Gold is een tannineproduct zonder chemische conserveringsmiddelen dat helpt het haar te steilen zonder het te beschadigen. Zoals de meeste permanente of semi-permanente straighteningtechnieken kan je deze techniek makkelijk thuis toepassen. Al raden we je aan om voor die eerste keer beroep te doen op een pro.

Andere (semi-)permanente steiltechnieken

Brazilian way

De Braziliaanse steiltechniek wordt beschouwd als de voorloper van taninotherapie en wordt vooral gebruikt om je haar makkelijker te stylen en te föhnen. Het is de zachtste steiltechniek, omdat de structuur van het haar er niet door wordt aangetast. Meer dan een methode om je haar te steilen, is Brazilian straightening een verzorgende behandeling op basis van synthetische keratine. De formule staat heel dicht bij de molecule die van nature in het haar aanwezig is. Ideaal om je haar te voeden en te hydrateren. Een ander sterk punt van deze semi-permanente straightening is dat het zich aanpast aan alle haartypes zonder ze te beschadigen.

Heb je highlights in het haar, vraag dan best advies aan een professionele kapper. Hou er ook rekening mee dat Brazilian straightening je geen perfect steil haar geeft. Voor een beter resultaat raden sommige kappers daarom een tweede ronde aan, ongeveer een week na de eerste afspraak. Weet tenslotte dat je naast de vrij dure behandeling ook speciale verzorgingsproducten en shampoos moet gebruiken – vooral die zonder sulfaten – om het effect maximaal te houden.

Big in Japan

Japans steilen, ook bekend als Yuko, is een methode om langdurig glad haar te krijgen. In tegenstelling tot Brazilian straightening bestaat deze techniek uit het destructureren van het haar om het te veranderen en het een rechte vorm te geven. Let wel: Japans rechttrekken is vrij agressief en radicaal. Totdat je krullen weer de kop opsteken (na zo'n vier maanden), zit je met een ultrasteil 'stick effect'. Omdat deze delicate methode in verschillende fasen wordt uitgevoerd en enkele uren kan duren, maak je best een afspraak bij een professioneel salon. Hier kan je eerst een haartest laten uitvoeren om te weten of je haardos überhaupt geschikt is voor de Japanse "strijkmethode".

Koreaanse klasse

Koreaans steilen is een alternatieve methode, geïnspireerd op de Braziliaanse en Japanse technieken. Hier maak je het haar soepel en glad met een mix van henna, olijfolie en collageen. Anders dan Braziliaans steilen voedt het Koreaanse alternatief het haar niet. Het verandert alleen de structuur van de haarvezel om het haar te ontspannen. Waag je er alleen aan als je gezond, natuurlijk haar hebt. Omdat het van henna is gemaakt, kan het ook op met henna gekleurd haar worden gebruikt zonder het risico van verkleuring. Let wel: de Koreaanse manier vergt net als Japans rechttrekken heel wat tijd. Gemiddeld zit je zo'n 2 tot 3 uur op de kappersstoel, afhankelijk van de lengte van je lokken.

À la Française

French straightening of Luxter werkt net als de Braziliaans versie met keratine. Toch zijn de resultaten van dit rechttrekken eerder op z'n Japans: groots! Deze methode maakt het haar glad tot ongeveer 95%, dankzij een rijke samenstelling van keratine, hyaluronzuur en plantaardig collageen. Luxter werkt ook als een revitaliserende behandeling. Het haar wordt niet alleen gehydrateerd en gevoed, maar ook ontspannen, zodat het soepeler en steiler valt. Ideaal voor wie (te) dik haar heeft en wat in volume wil minderen zonder meteen een volledig platte haardos te krijgen. French straightening bevat ook violette pigmenten. Gebruik je het op blond haar, dan creëer je een mooie gouden gloed.

Doe-het-zelf

Bij de meeste permanente steiltechnieken worden chemicaliën gebruikt. Daarom laat je ze best uitvoeren in een professioneel kapsalon voor een optimaal resultaat. Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag met natuurlijke producten en tools.

Met de steiltang

Veruit de meest populaire manier om je haar te steilen, net omdat het zo snel en makkelijk werkt: je breekt de waterstofbruggen van het haar met behulp van hitte, waardoor het een rechtere vorm krijgt. Minpunt? Het effect duurt hooguit een paar uur. Bovendien doen water en vochtigheid het rechttrekken systematisch teniet. Het gebruik van een steiltang kan je haar ook beschadigen door de hoge hitte die het produceert. Bescherm je lokken dus altijd eerst met een hittebeschermend product.

Au naturel

Hou je het liever puur natuur? Duik eens in de keuken, want deze middeltjes doen wonderen voor het steil maken van je haar:

  • een behandeling met warme olie
  • een melkspray
  • een spoeling met rijstwater
  • een haarmasker van ei en olijfolie
  • een verzorging van melk en honing

Producten zoals melk of rijstwater hebben bestanddelen die de haarvezel helpen versterken en verbeteren. Ze zorgen enkele uren voor mooi, glad haar. Wil je langer profiteren van de effecten van een natuurlijke behandeling, pas ze dan best zo'n twee keer per week toe.

Wat met de nazorg?

Je haar voor het steilen beschermen met een aangepaste verzorging is essentieel, net als de nazorg. Het helpt om je haar langer glad te houden en houdt het gezond en soepel. Denk allereerst aan een sulfaatvrije shampoo, omdat die de haarvezel en de keratine die zich in het haar bevinden niet aantast. Vervolgens breng je een keratinemasker aan om de haarvezel te hydrateren en te beschermen. Deze behandeling wordt vooral aanbevolen na technieken die de interne structuur van het haar wijzigen, zoals de Japanse of Koreaanse straightening.

Tijdens de derde behandeling voed je het haar met een haarolie. Voor een optimale hydratatie zonder "vettig" effect, gebruik je best avocado- of castorolie. Deze oliën zijn niet alleen vochtinbrengend, maar hebben ook beschermende en versterkende eigenschappen om te voorkomen dat je haar breekt. Gebruik ze vóór je de sulfaatvrije shampoo aanbrengt of als een leave-in behandeling.

Lees hier nog meer tips voor een gezonde, gladde haardos!