Belgisch parfummerk J’emme maakt stimulerende geuren met kristallen

Geüpdatet op 14 juni 2022 door Lore Ginneberge
Belgisch parfummerk J’emme maakt stimulerende geuren met kristallen J'emme

Geuren hebben een grote invloed op onze herinneringen en ons gemoed, zij het vaak onbewust. Het Belgische parfummerk J'emme nodigt uit om diep in jezelf te kijken en verbinding te zoeken met je intuïtie dankzij stimulerende parfums met halfedelstenen.

Belgisch parfummerk met een missie

Met de natuur als inspiratiebron, creëerde oprichtster Julie Tinant vier unieke, uniseks parfums. Iedere geur beschikt over een helende intentie door de samensmelting van plantenessences en halfedelstenen. Om dit bijzondere project te realiseren, sloeg Julie de handen in elkaar met de uitmuntende vakmensen van het Parijse laboratorium Maelstrom, die op hun beurt samenwerken met het gerenommeerde Accords & Parfums. Uiteindelijk zag J’emme - een samentrekking van j’aime en gemme - het levenslicht. Met het concept 'Essence Universelle' nodigt dit Belgische parfummerk je uit om in het diepste van jezelf te duiken.

J'emme Belgische parfum
Julie Tinant, de vrouw achter J'emme

Vegan een cruelty-free geuren

Alle flesjes van J’emme bevatten biologische tarwealcohol gecertificeerd door Ecocert en bestaan uit 91% tot 96% natuurlijke ingrediënten. De gebruikte kristallen zijn afkomstig uit ethisch ontgonnen mijnen die een Belgische edelsteenkundige selecteerde. Tot slot worden de flacons, die navulbaar zijn, geproduceerd in de streek rond Venetië en verpakt door een familiebedrijf in Zuid-Frankrijk. J’emme neemt dus niet enkel van de natuur, maar geeft er ook om!

In gesprek met J'emme oprichtster Julie Tinant: "we willen parfums die op je emoties inspelen."

Onze reukzin is de sterkste van de vijf zintuigen en degene die het meest verbonden is met geheugen en emotie, dus ook onze stemming. Welke rol spelen de geuren van J’emme daarin? 

"Onze wens was om verder te gaan dan het parfum dat gewoon lekker ruikt door parfums aan te bieden die speciaal zijn gemaakt om op een emotie in te spelen. Daarom hebben we de essences streng geselecteerd op hun heilzame eigenschappen. In Lune Emoi heeft sandelhout bijvoorbeeld kalmerende, verzachtende en balansherstellende eigenschappen. Ylang ylang nodigt ons uit om los te laten, om spanning en woede te laten gaan. Het wekt ook passie op en ontwikkelt onze creativiteit. De oranjebloesem ontspant en brengt vreugde, het activeert ook de creativiteit."

Hoe heb je de plantenessences en de halfedelstenen samengebracht? Wat is het denkproces erachter? 

"Elke essence heeft de ziel en de energie van de plant. Dat geldt ook voor edelstenen: ze hebben elk een energie, een vibratie met een boodschap om aan ons over te brengen."

Onze parfums zijn geuren van introspectie. Het is de bedoeling om opnieuw verbinding te maken met je intuïtie

Hoe werkt de kracht van de stenen precies in het parfum? 

"Het idee achter J'emme is om een compositie van essences te koppelen aan een kristal, die geselecteerd is vanwege zijn frequentie om in resonantie te werken met de planten. In elk parfum werkt het kristal in synergie met de essences. We hebben bijvoorbeeld in L’espace d’un Instant voor granaatkristal gekozen omdat het de energiestroom activeert. Deze is een zeer stimulerende kristal dat de vitaliteit verhoogt. Het geeft kracht en moed."

Hoe moeilijk is het om een parfum te maken dat voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat? Moet je toegiften doen op zaken als langhoudendheid of bepaalde geurnoten? 

"In de natuurlijke parfumeriewereld is het palet van de parfumeur veel kleiner: van ongeveer 3000 grondstoffen in de klassieke parfumwereld blijven er zo'n 300 over. Het is dus veel complexer! Daarom hebben we ervoor gekozen om synthetische moleculen niet te uit te sluiten als die iets toevoegen aan het parfum. Zo bevat Après l’Aurore synthetische witte muskus waardoor de geur langer op de huid blijft. Een parfum moet iets elegants blijven dat je graag draagt."

Welke van de vier geuren was het moeilijkst om te creëren?

"Voor elk parfum had ik een heel precies idee van wat ik wilde, van de essences die ik wilde gebruiken. Het werk van de parfumeurs was dan ook behoorlijk gestuurd. Ik wilde direct to the point gaan: een natuurlijk product maken met korte formules. En dat is een uitdaging! Au-delà des Nuages was het moeilijkst om te maken. Het is een hemelse, spirituele en betoverende geur opgebouwd rond wierook en iris. Ik wilde ook lavendel gebruiken en toch modern blijven, zonder het te klassiek te maken. Wierook kan de boel snel overnemen, dus het was een kwestie van zoeken naar evenwicht voor dit harmonieuze parfum."

J'emme belgische parfum
J'emme Au-delà des Nuages

Is het de bedoeling om één parfum te kiezen dat het meest bij jou past, of kan je ze ook combineren? 

"Onze parfums werden voorgesteld als geuren van introspectie. Het idee is om te kiezen wat het beste bij je past, afhankelijk van je stemming. Het is de bedoeling om je laten leiden door je inspiratie door opnieuw verbinding te maken met je intuïtie."

Is het de bedoeling om de collectie uit te breiden met nog meer geuren gelinkt aan stenen?

"Ja, een vijfde parfum is in de maak rond het thema van het hart en de liefde met rozen in de hoofdrol. Dan zijn er nog twee andere parfums in overweging, waardoor het assortiment uitgebreid wordt naar zeven parfums. We zijn tegelijk aan het kijken naar andere soorten producten, maar altijd in de geest van het merk."

Meer info via J'emme.be

LEES OOK: