Fashion Revolution Week: hier leer je bij over duurzame mode

Gepubliceerd op 20 april 2022 door ELLE België
Fashion Revolution Week: hier leer je bij over duurzame mode Unsplash

Ook dit jaar strijdt de Fashion Revolution Week wereldwijd voor een rechtvaardiger, eerlijker en duurzamer modesysteem. Ook in België vind je een brede waaier aan organisaties die jou uitnodigen om een speler in duurzame mode te worden. Tatiana De Wée, medeoprichtsters en coördinator van Fashion Revolution Belgium, vertelt ons wat je deze week kan verwachten.

“De missie van Fashion Revolution? Een wereldwijde mode-industrie die het milieu in stand houdt en herstelt en die de belangen van mensen belangrijker vindt dan groei en winst", vertelt Tatiana De Wée, coördinator van Fashion Revolution Belgium. Fashion Revolution ijvert naar transparantie in de mode-industrie. “Uit consumentenonderzoek blijkt dat de mensen in België dit ook willen. Sinds de oprichting van Fashion Revolution, na de ramp in Rana Plaza op 24 april 2013 waarbij 1.138 kledingarbeiders omkwamen, zien we ook die transparantie toenemen. Maar we zijn er nog lang niet.”

De eerste stappen worden stilaan ondernomen. "Op 4 februari overhandigde 60 ondernemingen en bedrijfsfederaties een brief aan Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir en Vice-Premier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne. Deze brief heeft als doel een wettelijke omkadering rond de zorgplicht binnen de toeleveringsketen van een product op te eisen. Dit is broodnodig, want in vergelijking met buurlanden, beweegt er bij ons niet veel op nationaal beleidsvlak. We zien wel dat overheden steeds meer inzetten op circulaire economie, maar ook het sociale luik moet hierbij voldoende aandacht krijgen."

"Steden over heel België organiseren deze week meerdere dagen vol activiteiten en workshops. Op de Instagrampagina van Fashion Revolution Belgium kan je verschillende livesessies meevolgen."

MAD Brussel en #WhoMadeMyClothes

Weet jij waar jouw kleren vandaan komen? Wie maakt de rits aan je broek vast, wie naait de knoop eraan? In het kader van de Fashion Revolution Week zet MAD vijf jonge Brusselse modemerken in de kijker die lokaal, eerlijk en duurzaam ontwerpen en produceren. Ze vragen je op deze manier na te denken over wie onze kleren ontwerpt en produceert. Scoor de mooiste Brusselse designerstukken aan interessante prijzen tijdens de Brussels Fashion en Designer Sales of neem deel aan de campagne #WhoMadeMyClothes waarbij je aan een modemerk vraagt wie jouw kleding maakte.

Fair Fashion Fest in Gent

Op 22, 23 en 24 april kan je in de Centrale en het Industriemuseum in Gent genieten van het iconische festival rond eerlijke mode. Fair Fashion Fest is een jaarlijkse driedaagse gevuld met uiteenlopende activiteiten, workshops, modeshows en expo's. Op de Fair Fashion Talks leren (internationale) sprekers je alles over eerlijke mode. Je kan er je afgedankte kleding ook swappen, herstellen en een mooi aanbod aan duurzame en ethische mode shoppen op de modemarkten. Onderzoeksjournaliste Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy onderzochten of ontwerpers het tij kunnen keren door synthetische textielverf te vervangen met duurzame alternatieven. Ze beantwoorden al je vragen tijdens de opening van hun expo Kleur Bekennen. De volledige line-up van het modefestival vind je op de website van Fair Fashion Fest.

Van Sashiko tot swishing party in Hasselt

Van 18 tot en met 29 april is het Fashion Revolution Week in Hasselt. Ook hier kan je deelnemen aan inspirerende workshops en activiteiten die je bewust maken of een oplossing bieden over hoe jij duurzamer kan omgaan met kledij aan overvloed. Leer Sashiko borduren, een Japanse reparatie- en recycletechniek uit de 17e eeuw in de Japanse tuin in Hasselt. Verzamel oude kleding en neem deel aan de swishing party in het ModeMuseum. Of ga je liever naar de filmvoorstelling van Belgische designer van de bovenste plank Martin Margiela? Voor ieder wat wils.

Fimfestival in Antwerpen

Van 18 april tot en met 24 april 2022 kan je in evenementenhal Circuit in Antwerpen terecht voor leuke activiteiten omtrent duurzame mode. Bezoek expo's van Belgische merken en artiesten en neem een foto in de photobooth van de campagne #WhoMadeMyClothes. Bekijk films over grote spelers op het gebied van een ethische mode-industrie op het mini filmfestival. Honger? Breng je eigen picknick mee en ga met een groep in gesprek over #moneyfashionpower en #livingwage.

(Stagiaire Dewy De Leeneer)