Let op, deze haaraccessoires zijn schadelijk voor je haar

Geüpdatet op 11 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Let op, deze haaraccessoires zijn schadelijk voor je haar Getty Images

Wist je dat telkens je je haar vastbindt, er kostbare lokken beschadigd raken? Vergeet elastieken en metalen speldjes, deze zijn de meest schadelijke haaraccessoires. Wat zijn de beste en slechtste manieren om je haar op te steken?

Hoe minder je je haar vastbindt - op welke manier ook - hoe beter. Wees je ervan bewust dat het dagelijks opsteken van je haar met elastieken en speldjes onherstelbare schade kan aanrichten. Haarbreuk, haaruitval, gespleten haarpunten en een geïrriteerde hoofdhuid, dat vermijd je liever.

Deze gooi je beter weg

Rubberen elastieken

Laat dit duidelijk zijn: rubberen elastiekjes horen op je bureau of in je keukenkast. Deze soort is verschrikkelijk voor je haar. Ze klampen zich vast aan de haarvezel en veroorzaken ernstige breuken en kroeshaar.

Rubberen elastiek
Unsplash

De haarelastiek die we allemaal hebben

Deze gebruikte je ongetwijfeld al. De basic elastiek, die je kan vinden in alle supermarkten. Heb je niets anders bij de hand? Kies dan voor deze elastiek en niet voor een rubberen, maar vermijd ze liever. Als je ze te vaak gebruikt, zagen ze (letterlijk!) de haarvezel door, waardoor die afbreekt of verslijt. Deze klassieker veroorzaakt gespleten haarpunten en vertraagt daardoor de haargroei. Toch niet zo onschuldig als je denkt.

Haarelastiek
Pixabay

Metalen clips en haarspelden

Metaal is een totaal ongeschikt materiaal voor haar. Het slijt, schaaft, breekt en beschadigt de kwaliteit van de haarvezel. Wanneer je deze accessoires dagelijks gebruikt, stop er dan meteen mee.

Haarspeldjes
Pexels

Deze zijn lief voor je lokken

Haarsjaaltjes

Met een lapje stof style je je haar op een originele manier zonder het te beschadigen. Doe dit liefst zo los mogelijk, zodat je haren niet strak naar achter getrokken worden.

Haarsjaaltje
Gerecyclede haarsjaal met print, NA-KD, €18,95

Shop hier

Diademen

Zorg ervoor dat je de juiste maat uitkiest, zodat je die oncomfortabele druk achter je oren kan vermijden. Ga voor een glad materiaal zodat je de haarband over je hoofd kan schuiven zonder te blijven haken.

diadeem
Diadeem tie-dye, Veritas, €8,99

Shop hier

Haarstokjes

Deze Japanse manier om je haar op te steken vergt wat oefening, maar is lief voor je lokken. Kies ze uit in het juiste materiaal zoals hoorn, hout of kunststof.

Haarstokje
Haarstaaf van hout, mitienda mit Liebe gemacht, €9,90

Shop hier

Scrunchies

Deze nineties accessoire werd de laatste jaren opnieuw een trend. De elastische band is volledig met stof bekleed, waardoor je zonder al te veel schade aan te richten je haar makkelijk en modieus kan opsteken.

scrunchies
Set van vier stoffen scrunchies, HEMA, €4

Shop hier

Haarclips

Deze tool zoek je liefst in plastic. Zorg ervoor dat je je haar niet te ingewikkeld opsteekt, zodat je de speld er nadien makkelijk weer kan uithalen.

Knijpspeld
Haarclip met zachte vorm, NA-KD, €16,95

De mousse elastiek

Niet voor dagelijks gebruik, maar wel beter dan andere elastiekjes. Kies deze variant wanneer je niet zonder elastiekjes in je haar kan.

haar elastiekjes
Set van 24 haarelastieken pastelroze, Moodadventures, €9,95

Shop hier

LEES OOK: Met deze haarverzorgingsroutine krijg je in 6 stappen de mooiste krullen ooit

(Stagiaire Dewy De Leeneer)