Trend: gepersonaliseerde juwelen met geboortestenen

Gepubliceerd op 28 maart 2022 door Loélia Chais en Virginie Dupont
Trend: gepersonaliseerde juwelen met geboortestenen ©Unsplash - Klara Kulikova

Het succes van gepersonaliseerde juwelen is niet nieuw. Maar de laatste tijd kennen deze sieraden echt een ongeziene boom. De must van het moment: een geboortesteen, voor een absoluut uniek sieraad.

Juwelen met een geboortesteen zijn een mooi geschenk. En echt niet alleen voor een geboorte. Een cadeautje voor een jonge moeder, vrienden of familie of gewoon, zomaar, voor jezelf... Sieraden met edelstenen waren nog nooit zo populair. Er zijn dan ook steeds meer merken die dergelijke sieraden aanbieden. Soms kun je ze ook zelf samenstellen. Zo gaat het in zijn werk: je combineert je geboortesteen met een juweel, waardoor dit laatste extra persoonlijke waarde krijgt. Elke maand van het jaar is aan een bepaalde edelsteen gekoppeld en dus ook - voor wie erin gelooft - aan de eigenschappen of krachten van die steen. Je kunt het een beetje vergelijken met de sterrenbeelden. Maar daar blijft het niet bij. De stenen hebben ook heilzame effecten, waardoor ze veel meer dan alleen sentimentele waarde hebben.

Alles is mogelijk. Bepaalde geboortestenen passen ook bij een huwelijksverjaardag. De Saffier bijvoorbeeld. Die is gekoppeld aan de maand september maar ook aan de vijfde huwelijksverjaardag. Je snapt het al, elk juweel met edelsteen heeft een bijzondere betekenis voor zijn eigena(a)r(es). Het is dus het gepersonaliseerde geschenk bij uitstek.

Combinaisons de pierres de naissance sur des bagues

Waar kun je juwelen personaliseren met geboortestenen?

De Belgische juwelenontwerpster Laurence Vandenborre heeft onlangs een nieuwe capsulecollectie voor jonge moeders uitgebracht: "A gem is born". Hierbij combineert ze de geboortesteen van een baby'tje met een sieraad. Perfect om de nieuwkomer in ons midden te verwelkomen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Je kunt ook een ring met verschillende stenen laten maken, met bijvoorbeeld een steen voor elk gezinslid. De combinaties zijn eindeloos. Merci Maman is nog zo'n merk dat gespecialiseerd is in gepersonaliseerde sieraden. Je vindt er tal van halskettingen en armbanden met geboortestenen. Of je kunt de edelstenen afzonderlijk kopen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Merci Maman France (@mercimaman_fr)

Zijn de speciale collecties met geboortestenen niet echt je ding? Dan zijn er nog de boetieks die alle types stenen bewerken. Je hoeft alleen die te vinden die bij jou past. Er zijn diverse Belgische ontwerpsters die wat extra aandacht verdienen. Enora Antoine, bijvoorbeeld, heeft geen speciale geboortestenencollectie. Maar ze creëert wel juwelen en verlovingsringen met roze en blauwe saffieren, parels, robijnen... Het kan echt de moeite zijn om na te gaan of ze ook creaties met jouw geboortesteen heeft. De Brusselse vakvrouw maakt zelfs juwelen op maat. Je hoeft alleen een afspraak te maken en bespreken welk type juweel en steen je wenst. De kwaliteit van de stenen is gegarandeerd: Enora Antoine werkt met diamanthandelaars en edelsteenkundigen uit Antwerpen en Brussel, en selecteert alleen de beste en mooiste stenen.

Karolin Van Loon daarentegen, werkt uitsluitend met agaat geoden. Die combineert ze met diamanten en parels en maakt er prachtige juwelen van. Die hebben niet veel meer te maken met geboortestenen, maar de agaat zelf bestaat in tal van vormen en kleuren. En ook hier heeft elke kleur zijn eigen bijzondere eigenschappen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Karolin Van Loon (@karolinvanloon)

Al deze collecties laten onze ogen fonkelen, maar over het algemeen zijn de stenen helaas vrij duur. Het Brusselse atelier Tiroir de Lou wil het betaalbaar houden en biedt zilveren of vergulde armbanden met halfedelstenen voor maximaal € 60 aan. Niet alle stenen zijn verkrijgbaar, maar je hebt toch een vrij ruime keuze: blauwe topaas, gele kwarts en maansteen.

Welke geboortesteen komt met welke maand overeen?

Dit is de lijst met geboortestenen en hun bijhorende maand:

 • Januari: Granaat en Tsavoriet
 • Februari: Amethist
 • Maart: Aquamarijn
 • April: Diamant
 • Mei: Smaragd
 • Juni: Parel
 • Juli: Robijn
 • Augustus: Peridoot
 • September: Saffier
 • Oktober: Toermalijn
 • November: citroengele
 • December: Tanzaniet

Wil je graag meer weten over de steen die bij jou hoort? De website van Laurence Vandenborre en van het Nederlandse sieradenmerk My Unique Style sommen hun kenmerken en kwaliteiten op.

LEES OOK

Let op: deze sterrenbeelden passen absoluut niet samen

4 Belgische juwelenontwerpsters met een schitterend talent

We love: ontwerp je eigen trouwring samen met je geliefde