4 Belgische juwelenontwerpsters met een schitterend talent

Geüpdatet op 20 april 2022 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
4 Belgische juwelenontwerpsters met een schitterend talent ©Pers Tiroir de Lou

We trokken van Brussel naar Luik en ontmoetten er Belgische juwelenontwerpsters die op een ambachtelijke manier duurzame en ethische juwelen maken. Ze werken met hun handen én met hun hart.

De meest poëtische juwelenontwerpster: ENORA ANTOINE

Al sinds 2013 creëert Enora Antoine ongelofelijk fijne juwelen onder haar gelijknamige label. Van opleiding is ze psychologe, maar ze reisde heel Europa rond om zich te bekwamen in de juwelierskunst. In haar Brusselse atelier creëert ze met de hand poëtische en delicate sieraden met gerecycled 18k goud en halfedelstenen of edelstenen. Bovendien gebeurt alles op een ethische manier. Enora Antoine won de Prijs voor de beste Brusselse ambachtsman (of -vrouw) en kreeg van de Belgische staat ook het label "Gecertificeerde vakvrouw".

©Pers Enora Antoine

Het meest 'slow' juwelenmerk: SAMPLE SLOW JEWELRY

In 2018 richtten Nora en Marie hun Sample Slow Jewelry op. Hun missie? Slow fashion stimuleren met zelfgemaakte juwelen van hoogstaande kwaliteit, in hartje Brussel. In hun respectieve ateliers verwerken deze Belgische vakvrouwen sterlingzilver, verguldsel en 18k goud. Ze leggen zich toe op strakke, pure en tijdloze creaties en mijden voorbijgaande modetrends. Hun capsulecollectie Seconde vie zindert van de unieke hoogstandjes, gemaakt van opgeknapte en tweedehandsjuwelen.

©Pers Sample Slow Jewelry

De meest feeërieke  sieraden: TIROIR DE LOU

Biezen van pareldraad, een ring met een gezicht, een grigri-halsband... Le Tiroir de Lou barst van de schatten van de hand van Stéphanie Dezangré (alias Lou), de oprichtster van het merk, en haar team van feeën, zoals ze het zelf noemt. In een atelier in hartje Brussel maken ze al sinds 2013 ethische juwelen met een resoluut vrouwelijke stijl, om elke dag te dragen. Hun waarden? Ambachtelijk, lokaal, duurzaam, menselijk en authentiek. Het maakt hun mooie sieraden nog waardevoller.

©Pers Tiroir de Lou

Duurzame Belgische juwelen: HOCTAVIUS

Voor vakvrouw-juwelenontwerpster Cécile Duong moet een juweel "van binnen en van buiten even mooi zijn, van de keuze van de materialen tot de manier waarop het wordt gemaakt". Uit die overtuiging is Hoctavius voortgekomen, een eerlijk en ethisch sieradenmerk met juwelen die op een duurzame manier zijn ontworpen. Van de schetsen tot het eindproduct: alle sieraden zijn volledig geproduceerd met gerecycled zilver of 18k goud. Ze zijn door Cécile zelf met de hand vervaardigd in haar atelier in Luik.

©Pers Hoctavius

LEES OOK

Elna: verfijnde en minimalistische haarjuwelen made in Belgium

Shopping: dit zijn de meest begeerde sieraden van het moment

Zo maak je als vrouw een succes van je wildste dromen