ELNA: verfijnde en minimalistische haarjuwelen made in Belgium

Geüpdatet op 25 januari 2021 door Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
ELNA: verfijnde en minimalistische haarjuwelen made in Belgium

Natascha Muth had een bloeiende carrière, maar ze liep ook al 20 jaar met een idee rond. Uiteindelijk waagde ze de sprong en richtte ELNA Design op. Onder die naam verkoopt ze verfijnde, kostbare haarspelden die het je makkelijker maken je mooi te maken. Een ontmoeting.

Natascha (44) werkte 13 jaar in de wereld van de cinema als persattaché bij Belga Films, een onafhankelijke distributeur. Die functie gaf haar de kans om onder meer komst van de acteurs van Twilight naar België te organiseren en om samen te werken met acteurs als Jean Dujardin, Benoît Poelvoorde, Virginie Efira en Diane Kruger. Niet mis! Tot een gebeurtenis het leven van haar en haar man volledig overhoop haalde: de geboorte van hun dochter, Elise. Het koppel besloot om vijf jaar in Azië te gaan wonen. ‘Vorige zomer zijn we teruggekeerd naar België. Door in het buitenland te leven, kreeg ik de kans om volop te genieten van mijn dochter. En om mezelf opnieuw uit te vinden op professioneel vlak. Ik heb namelijk een idee uitgewerkt waar ik al 20 jaar mee rondliep.’

Natascha Muth, de vrouw achter ELNA Design. © ELNA

Wat heeft jou ertoe aangezet ELNA op te richten?

Toen mijn dochter werd geboren, was ik aan het werk en zocht ik een manier om mijn haar stijlvol en snel te coifferen. Ik vond het moeilijk om een goede moeder te zijn en er tegelijk stijlvol en vrouwelijk uit te zien. Tot ik me het geschenk herinnerde dat ik ooit kreeg van mijn moeder, Nadine. Toen ik 15 jaar oud was, gaf ze me een juweel gekocht op een markt in Firenze, dat dienst doet als haarspeld. De speld leek wat op een broche en was makkelijk aan te brengen. In een mum van tijd kon ik mijn haar samenbinden. Vandaag heb ik er mijn eigen versie van gemaakt.

Begin vorige eeuw gebruikten vrouwen vaak stijlvolle haarspelden, maar vandaag vind je die bijna niet meer. We kopen mooie juwelen, maar in ons haar dragen we plastic klemmen of een elastiek. De speld die ik van mijn moeder kreeg, bleef ook verrassend goed zitten. Ik heb heel fijn en glad haar. Normaal gezien blijft niets zitten!

ELISE & NADINE: samen vormen ze E L N A. Vrouwen spelen met andere woorden een hoofdrol in dit verhaal.

Welke materialen gebruik je?

Het eerste model van het merk – dat Juliette heet, net als mijn grootmoeder – is afgewerkt met fijn goud, roze goud of zilver en een laagje palladium als bescherming tegen oxidatie.

Heb je veel aandacht voor ecologie? Op welke manier komt dat tot uiting bij ELNA?

Ja, ecologie is superbelangrijk voor mij! De manier waarop we consumeren heeft een invloed op de toestand van onze planeet. De mode moet zichzelf opnieuw uitvinden, we moeten stukken maken die lang meegaan, de collecties beperken, minder maar beter kopen.

Ik wou vooral geen plastic meer in mijn haar, en ik vond het idee dat de haarjuwelen zouden worden overgedragen van moeder op dochter, als een soort vrouwengeheim, heel fijn. De sieraden worden met de hand gemaakt door een juwelier die op ambachtelijke manier werkt. Ze zitten in een zakje van biologisch katoen. En misschien belangrijker nog: om overschotten te beperken maken we maar een beperkt aantal exemplaren via een pre-order-systeem.

 

Op welke manier draag je de haarjuwelen het best?

Juliette was oorspronkelijk bedoeld om een klassieke chignon mee te maken, ook wel French Twist genoemd. Maar ik vind het leuk om te zien dat vrouwen er hun eigen ding mee doen. Afhankelijk van het type haar dat ze hebben, gebruiken ze het om hun haar opzij te houden, om er een demi-chignon mee te maken of zelfs om hun haar samen te binden in een paardenstaart.

Zijn de haarjuwelen geschikt voor alle haartypes?

Alle modellen zijn beschikbaar in drie maten: Mini, Midi of Maxi. Zo vindt iedereen wel een speld die geschikt is, welk haartype je ook hebt. Heb je een korte carré en fijn haar, dan is Juliette Mini het handigst om een knotje te maken. Als je net als ik een lange carré en fijn haar hebt, dan kies je beter voor Juliette Midi. Voor dik haar tot aan de schouders is er Juliette Maxi. Tot ze haar haar kort liet knippen, gebruikte Monica Bellucci Juliette Maxi, net als Laetitia Casta, die trouwens een dikke bos haar heeft.

Komen er binnenkort nieuwe modellen bij?

Daar droom ik van, ja. Ik heb een notitieboekje vol schetsen geïnspireerd op de art deco, de art nouveau of juwelen uit de jaren 50, en er liggen nieuwe modellen klaar om een prototype van te maken. Omdat het om een nieuw product gaat, richt ik me voorlopig op Juliette. Intussen kan ik de verwachtingen en de smaak van vrouwen beter leren inschatten. Maar wie weet wat 2021 in petto heeft ...

ELNA Design, accessoires pour cheveux belges
Haarjuweel ‘Juliette’ van ELNA. Roze goud, zilver en goud. © ELNA

Koop hier

LEES OOK

Seizoensgebonden haardepressie: hoe verzorg je je haar in de winter?

Alle tips en verzorgingsproducten voor blond haar