5 tentoonstellingen in Parijs die je dit najaar moet zien

Geüpdatet op 20 april 2022 door Lisa Aelvoet Foto’s: Unsplash
5 tentoonstellingen in Parijs die je dit najaar moet zien

Zelfs in de regen blijft Parijs prachtig. Het najaar is dan ook het uitgelezen moment voor een bezoekje aan de lichtstad. Heerlijke kuieren langs Canal Saint-Martin, smullen van gebak bij Carette en dineren bij La Girafe met uitzicht op de Eiffeltoren. En uiteraard een cultureel uitstapje naar een van de niet-te-missen tentoonstellingen die dit najaar in Parijs te bezichtigen zijn.

1. Thierry Mugler

In het Musée des Arts Décoratifs is dit najaar de tentoonstelling 'Thierry Mugler, Couturissime' te zien. Je ontdekt er het werk van de Franse modeontwerper waarmee hij een revolutie teweegbracht in de wereld van de mode, de haute couture én het parfum.

De designer staat immers bekend om zijn legendarische samenwerkingen met sterren als Madonna, Cardi B en Kim Kardashian. De expo toont silhouetten en accessoires uit Muglers prêt-à-porter en haute couture collecties maar ook toneelkostuums, foto's en video's uit onuitgegeven archieven. Een bezoekje meer dan waard!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAD PARIS (@madparis)

Wanneer? Van 30 september 2021 tot 24 april 2022

Waar? Musée des Arts Décoratifs, 107-111 rue de Rivoli, 75001 Parijs

Info en reserveringen op www.madparis.fr

2. Vivian Maier

Niemand bracht de Amerikaanse droom van de jaren vijftig beter in beeld dan kindergouvernante Vivian Maier. Van New York tot Chicago stelde ze scherp op de grote sociale en politieke veranderingen van die tijd. Ze wist overal schoonheid te vinden en legde die vast in straatscènes en zelfportretten.

Maier wordt ook wel een 'zondagskunstenaar' genoemd omdat ze in 2009 zonder geld en faam in alle stilte overleed. Maar daar komt nu verandering in want het Musée du Luxembourg stelt haar ongeziene archieven en nooit eerder ontwikkelde negatieven tentoon.

Wanneer? Van 15 september tot 16 januari 2022

Waar? Musée du Luxembourg, 19 rue de Vaugirard, 75006 Parijs

Info en reserveringen op www.museeduluxembourg.fr

3. Picasso-Rodin

Musée Rodin en Musée Picasso slaan de handen in elkaar voor de tentoonstelling 'Picasso-Rodin'. De expo onderzoekt de samenkomsten tussen de werken van de grensverleggende kunstenaars doorheen een vijfhonderdtal schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en tekeningen. De meesterwerken worden gelijktijdig tentoongesteld in de prachtige gebouwen waarin beide nationale musea gevestigd zijn.

Zowel Rodin als Picasso hadden een diepgaande en blijvende invloed op de kunst van hun tijd. Het gedeelte van de tentoonstelling in Musée Rodin brengt de crisis binnen de kunst aan het begin van de 20ste eeuw in beeld terwijl het Musée Picasso focust op de creatieve processen.

Wanneer? Van 19 mei 2021 tot 6 maart 2022

Waar? Musée Rodin, 77 rue de Varenne, 75007 Parijs & Musée Picasso, 5 rue de Thorigny, 75003 Parijs

Info en reserveringen op www.musee-rodin.fr of www.museepicassoparis.fr

4. Georgia O’Keeffe

De Amerikaanse kunstenares Georgia O'Keeffe baande zich met haar erotische bloemenschilderijen tijdens de roaring twenties een weg door het mannelijke kunstlandschap van de Verenigde Staten. Ze was de eerste vrouwelijke artiest die bij het MoMA werd tentoongesteld en maakte op die manier de weg vrij voor de generatie feministische kunstenaars van de jaren zestig.

Het Centre Pompidou presenteert dit najaar een retrospectieve met een honderdtal schilderijen, tekeningen en foto's. De expo biedt een volledig overzicht van de artistieke loopbaan van Georgia O'Keeffe: van de bloemenschilderijen - of zijn het nu vagina's? - waarmee O'Keeffe naam maakte, tot de wolkenkrabbers van New York en de schuren van Lake George.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Centre Pompidou (@centrepompidou)

Wanneer? Van 8 september tot 6 december 2021

Waar? Centre Pompidou, Place Georges-Pompidou, 75004 Parijs

Info en reserveringen op www.centrepompidou.fr

5. Vogue Paris 1920-2020

Het oudste Franse modetijdschrift mocht vorig jaar honderd kaarsjes uitblazen en dat viert Palais Galliera met een overzichtstentoonstelling. Je kan er zo'n vierhonderd werken bezichtigen uit de archieven van het tijdschrift zoals foto's van gevestigde namen als Newton, Lindbergh en Testino maar ook illustraties en haute couture.

Daarnaast belicht de expo de uitzonderlijke samenwerking met enerzijds Yves Saint Laurent en anderzijds Karl Lagerfeld. Tenslotte passeren ook gerenommeerde hoofdredacteurs als Emmanuelle Alt en Carine Roitfeld de revue.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PALAIS GALLIERA (@palais_galliera)

Wanneer? Van 8 september tot 6 december 2021

Waar? Palais Galliera, 10 avenue Pierre 1er de Serbie, 75116 Parijs

Info en reserveringen op www.palaisgalliera.paris.fr