Dit is het unieke verhaal achter Sauvage Elixir van Dior

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Lore Ginneberge
Dit is het unieke verhaal achter Sauvage Elixir van Dior

Alleen de naam al heeft iets magisch: Sauvage Elixir. De nieuwe geur van Dior is stoer en beklijvend, met de lavendelvelden op het bergmassief van de Franse Luberon als achtergrond en Johnny Depp als boegbeeld. Geen wonder dat deze mannengeur ook sterke, eigenzinnige vrouwen zal aantrekken.

Terug naar de essentie

Sauvage Elixir is niet zomaar een variatie op het thema van Dior Sauvage; dit sterk geconcentreerde parfum is een ware primeur voor Dior. Huisparfumeur François Demachy vergelijkt zijn aanpak met ‘reductie’, een keukentechniek waarbij saus wordt ingekookt om de smaken maximaal te concentreren. Op diezelfde manier slaagde hij erin om de hoofdnoten van Sauvage extra goed tot hun recht te laten komen. “Het was een totaal andere manier van werken. Wanneer je een variant van een parfum maakt, zoals een eau de toilette of een eau de parfum, voeg je elementen toe. Voor Elixir moest ik juist al het overbodige weglaten om de essentie over te houden. Ik heb me ermee geamuseerd de formule beetje bij beetje te ontmantelen en alle ingrediënten die ik niet als essentieel beschouwde te verwijderen. Tot mijn verrassing werd ik daarbij geconfronteerd met mijn eigen vooroordelen. Soms bleken elementen die ik minder belangrijk vond juist essentieel te zijn om de geur een twist te geven. Parfum heeft namelijk twee aspecten: een esthetisch – ruikt het lekker? – en een technisch, bijvoorbeeld hoe snel de ingrediënten verdampen. Allebei die aspecten moeten goed zitten om een succesvol parfum te maken. Daarom koos ik voor lavendel-essence en heb ik de kruidige accenten vereenvoudigd en de houtnoten geconcentreerd. In elke fase hebben we getest of het nog werkte, of het nog ‘Sauvage’ was.

sauvage elixir parfum Dior

Ik heb bijna een jaar aan de formule gewerkt. Alles draait immers om evenwicht: als je een ingrediënt of een dosis verandert, moet de hele formule worden aangepast. Uiteindelijk bleek het weglaten van ingrediënten moeilijker dan het toevoegen van elementen, maar het was een interessante oefening. En het resultaat is al net zo boeiend. Deze nieuwe geur verschilt van alles wat er al bestaat; het parfum heeft het DNA van de andere Sauvage-geuren, maar is tegelijkertijd verrassend anders.”

Als booster of solo

“Sauvage Elixir is gemaakt voor mannen die Sauvage al kennen. Maar in de parfumerie zijn er geen regels, iedereen kan dragen wat hij of zij wil,” vindt François Demachy. “Oorspronkelijk is Sauvage Elixir ontwikkeld als een booster in een kleinere en luxueuzere flacon, om het Sauvage-parfum, het eau de parfum of de eau de toilette te versterken. Het is echt een interessant product dat je ook op zichzelf kunt gebruiken. Als vrouw of als man, dat is uiteindelijk een kwestie van marketing.”

Het leek me interessant om de echte lavendel met zijn unieke aroma weer in de schijnwerper te zetten

Lavendel is altijd al een klassiek ingrediënt in mannenparfums geweest. “Zo’n 50 jaar geleden waren eau de cologne en lavendelwater de enige geuren die mannen konden dragen. De plant wordt als typisch mannelijk ervaren en vaak geassocieerd met de ‘scheerschuimproperheid’ van de barbier. Die associatie geeft lavendel zijn imago, hoewel de meeste lavendelparfums eigenlijk lavandin bevatten, wat niet hetzelfde is. Daarom leek het me interessant om de echte lavendel weer in de schijnwerper te zetten, vooral de Franse kwaliteit, die een uniek aroma heeft.”

Lavendel van hoog niveau Sauvage Elixir telt iets meer dan 25 ingrediënten, waarbij lavendel als een katalysator werkt. Om een idee te geven: er is ongeveer 100 kilo lavendel nodig om één kilo lavendel- essence te verkrijgen en een fles Sauvage Elixir bevat ongeveer een kilo lavendel. De lavendel die erin verwerkt is, is biologisch en dus duurzaam, van een verfijnde krachtige kwaliteit die op maat gekweekt is voor Dior. Voor deze lavendel-essence uit Nyons met AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) selecteerde François Demachy eigenhandig verschillende oogsten van de Lavandula Angustifolia (de ‘echte’ lavendel), samen met Philippe Soguel, een distilleerder uit de Drôme die al meer dan 15 jaar aan Dior levert. Alle lavendel komt uit de terroir van de Baronnies, een bergmassief in de Provençaalse Alpen. “Alle soorten geuren uiteraard naar lavendel, maar ze  hebben elk hun eigen bijzonderheden. Sommige zijn krachtiger, andere verfijnder … Het is de juiste mix die deze kwaliteit geeft.” Elk jaar stelt het duo ‘de’ Dior-lavendel samen, waarbij ze de voorkeur geven aan biologische teelt. Het resultaat is een lavendel die fris is, met een vanilleachtige ‘hooi’-noot die rijker, bloemiger en minder aromatisch is dan zijn soortgenoten uit de lager gelegen velden. Een bloem die een parfum op zich is, vol karakter en beklijvend.

François Demachy x Johnny Depp

François Demachy en Johnny Depp, het bekende gezicht van Sauvage, lijken in eerste instantie weinig gemeen te hebben. De een meer klassiek in pak, de ander rock-’n-roll in leer; de een eerder discreet, de ander op z’n gemak voor de camera’s; de een een vakman die achter de schermen werkt, terwijl de ander in de spotlights staat. Toch merk je de overeenkomsten wanneer de parfumeur en de rockster vragen beantwoorden. De eerste keer dat ze elkaar in Parijs ontmoetten, was het bijna middernacht. “Aanvankelijk was onze vergadering gepland voor ‘s middags, maar Johnny Depp geraakte er niet op tijd en kwam pas rond 11 uur ’s avonds aan. Hij verontschuldigde zich onmiddellijk, hij schaamde zich bijna,” vertelt Demachy.

sauvage elixir parfum Dior
DIOR

“Ik vond hem een heel gewone man, heel vriendelijk en makkelijk om mee te praten. Als acteur is hij gevoelig voor prikkels, en dat merk je. We spraken over parfum en muziek natuurlijk, want hij speelt ook in een rockband (Hollywood Vampires, red.). Er zijn creatieve raakvlakken tussen deze twee werelden. In de parfumerie gebruiken we veel termen uit de muziek: we praten over noten, akkoorden … daardoor begrijpen we elkaar moeiteloos."

Johhny depp sauvage
DIOR

"Parfumerie lijkt misschien een beetje magisch, maar in wezen gaat het om hard werken en discipline, net zoals bij muziek. Je hebt een basis nodig en als je die eenmaal onder de knie hebt, begint de fun. Onze ontmoeting was verrassend, want hij leek mijn werk te bewonderen, wat voor mij de omgekeerde wereld was, want hij is de grote ster! Het was een prachtig moment. Bovendien ontdekte ik dankzij hem de Moscow Mule, een cocktail die ik niet kende tot hij me er een liet proeven. Fantastisch lekker!” (lacht)

sauvage dior
Sauvage Elixir, Dior, €125,90 voor 60 ml

Shop hier