Kunstenaar Yayoi Kusama ontwerpt grootste collectie ooit voor Louis Vuitton

Gepubliceerd op 12 januari 2023 door Lore Ginneberge
Kunstenaar Yayoi Kusama ontwerpt grootste collectie ooit voor Louis Vuitton © Steven Meisel - Louis Vuitton

De samenwerking tussen Louis Vuitton en kunstenaar Yayoi Kusama verenigt kunst en mode op een ongeziene manier.

In de grootste samenwerking die ze ooit is aangegaan, zet de Japanse beeldende kunstenaar Yayoi Kusama de wereld van Louis Vuitton op zijn kop. Het resultaat is een duizelingwekkende, Pop Art-achtige collectie die de langdurige relatie tussen mode en kunst verder bestendigt.

Louis Vuitton en kunst, een match made in heaven

Louis Vuitton heeft er al een lange reeks samenwerkingen met artiesten opzitten. Deze traditie gaat bijna een eeuw terug, toen
de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van de familie, Gaston-Louis Vuitton, kunstenaars de opdracht gaf etalages en kunstwerken voor de winkels te ontwerpen. Deze impuls is in de loop van de tijd blijven bestaan en heeft vandaag nog meer invloed; sinds 1988 strikte het Maison enkele van de grootste namen uit de kunst- en designwereld om mee samen te werken, waaronder Sol LeWitt, Richard Prince, Takashi Murakami en Jeff Koons. 

De lange relatie met Yayoi Kusama

Ook de relatie tussen Louis Vuitton en 93-jarige kunstenaar Yayoi Kusama gaat al een tijdje terug. De 'prinses van de polkadots' werkte al samen met het Maison in 2012 en schonk het modemerk nadien een hutkoffer bezaaid met haar iconische stippen om deze eerste samenwerking te vieren. Het was een meesterwerk, eentje die tien jaar later zou leiden tot een veel grotere collab...

Louis Vuitton yayoi kusuma
© Louis Vuitton

 

Yayoi Kusama kreeg dit keer vrij spel om haar creatieve brein los te laten op verschillende productcategorieën: tassen, dames- en herenmode, schoenen, zonnebrillen, juwelen en zelfs geuren, waarvan sommige in een minikoffertje, rechtstreeks geïnspireerd op dat eerste iconische geschenk van de kunstenaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Louis Vuitton (@louisvuitton)

Deze uitbundige en eigenzinnige samenwerking wordt in twee delen onthuld, eerst in januari en vervolgens op 31 maart 2023, telkens in een meeslepende mise-en-scène gecreeërd door Kusama zelf. De collectie bevat bijna alle van haar meest karakteristieke symbolen, waaronder haar Painted en Infinity Dots, haar spiegelende bollen, psychedelische bloemen en Infinity Nets.

Louis Vuitton yayoi kusama
© Louis Vuitton

Meer info via louisvuitton.com

LEES OOK: de kleurrijke Uniqlo x Marni collab verjaagt de winterblues