3 iconische Deense merken die iedere designliefhebber moet kennen

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE Partner
3 iconische Deense merken die iedere designliefhebber moet kennen

Scandinavië is op heel wat vlakken een een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zo veroverde hun inspirerende levenswijze Hygge de laatste jaren de hele wereld. Gezelligheid en genieten staan dan ook centraal in de Deense, Noorse en Zweedse cultuur. Maar ook wat betreft het interieur zijn de Scandinavische landen wereldberoemd, niet alleen voor hun talent voor design, maar ook voor hun hoogwaardige vakmanschap. Daarom zetten we drie Deense topmerken in de kijker die iedere designliefhebber moet kennen.

 1/ Lyngby Porcelæn

Lyngby Porcelæn kan buigen op een erg rijke geschiedenis. Het gerenommeerde label drukte met zijn unieke en kenmerkende ontwerpen zijn stempel op Deens design. Grote voorbeeld hiervan is uiteraard de Lyngby vaas, die gedegen vakmanschap verenigt met geavanceerde productietechnieken. Toen deze vaas in 1936 het levenslicht zag, contrasteerde de innovatieve stijl sterk met de klassieke en erg traditionele porseleintechnieken die toen en vogue waren. De elegante vaas met karakteriserende groeven was erg vernieuwend en werd geïnspireerd door de invloedrijke Bauhaus-beweging. De vaas is bijna volledig handgemaakt, elk exemplaar vertelt een uniek verhaal. Bovendien krijgt ze als finishing touch een met de hand geprint groen monogram, het kenmerk van een hoogwaardig product en design icoon.

 2/ Kähler

Keramiekmerk Kähler maakt al meer dan 175 jaar lang een belangrijk deel uit van het Deense culturele erfgoed. Het Deense label draagt dan ook authenticiteit, kunst en creativiteit hoog in het vaandel, wat je duidelijk terugziet in hun befaamde vazenlijn Omaggio. Hun speelse look maakte deze moderne design klassieker in no time überpopulair bij designfanaten wereldwijd. De organische vormen en de handgeschilderde strepen geven het ontwerp een sierlijke uitstraling dat erg geliefd is bij al wie houdt van kwaliteit en goed design. De hedendaagse en grafische Omaggio-strepen geven je interieur een frisse en speelse touch en creëren in een handomdraai een Hygge-sfeer in elke woonruimte.

Ook hun Hammershøi-servies is een designpareltje. Deze stijlvolle servieslijn werd geïnspireerd op de beroemde designer Svend Hammershøi, bekend voor de opmerkelijke groeven in zijn werk. De jonge Noorse ontwerper Hans-Christian Bauer besliste om deze groeven als inspiratie te gebruiken toen hij in 2015 dit servies ontwierp en het toepasselijk Hammershøi doopte. De zuivere lijnen en ronde vormen geven dit handgemaakte servies een tijdloze elegantie die perfect overeen komt met traditionele Scandinavisch design.

 

 3/ Kay Bojesen

Oprichter Kay Bojesen vierde zijn hele leven lang creativiteit, speelsheid en vakmanschap, eigenschappen die in elk van zijn tijdloze ontwerpen naar boven komen. De inventieve Deen creëerde een hele Ark van Noah aan houten diertjes en andere figuurtjes. Maar het was nooit Bojesens bedoeling om levensechte kopieën te vervaardigden, hij wou met zijn creaties de verbeelding van zowel kinderen als volwassenen stimuleren. Bojesen had het grote talent om hout tot leven te wekken en wist houten dieren en figuren te ontwerpen die het midden houden tussen wat initieel als hoogwaardig speelgoed werd beschreven, en de huidige designobjecten. Een onmiskenbaar voorbeeld hiervan is het houten aapje dat Bojesen in 1951 creëerde. Deze duurzame houten diertjes staan over de hele wereld bekend als een internationaal designicoon van Deense makelij. Het is dan ook een perfect geschenk voor design afficionado’s, verjaardagen, house warmings en communies.

Ontdek nog meer klassiek en modern Deens design via Lyngby PorcelænKähler Design en Kay Bojesen Denmark.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Rosendahl.
www.rosendahl.com

Lees ook:
Must visit: 4 niet te missen mode expo's in eigen land
Co-working in Scandinavische sferen
De interieur musthaves van de redactie