6 tips om fashion waste tegen te gaan 


Geüpdatet op 5 oktober 2020 door ELLE Partner Foto’s: Babeth Albert
6 tips om fashion waste tegen te gaan 
ELLE x Ecover

Puilt jouw kleerkast uit maar heb je toch elke ochtend opnieuw het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken? Dan komt dit waarschijnlijk omdat je net als je gemiddelde medemens maar liefst 30 procent van je kledij nooit draagt. En dat is niet zo lief voor de planeet. Maar geen nood: het is niet te laat om je leven te beteren.

Dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende sectoren is, hoeven we je niet meer te vertellen. Naast ecologisch shoppen, kan je als modeliefhebber ook op talloze andere manieren je steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door je bestaande kledingstukken goed te verzorgen. Het resultaat? Je kan ze langer dragen waardoor je in één klap ook je ecologische voetafdruk vermindert. Alleen maar voordelen, toch?

Maar hoe pak je fashion waste nu concreet aan? Om je een duwtje in de rug te geven, lanceerden ELLE en Ecover een challenge waarmee je niet alleen een stylist aan huis maar ook een thuispakket duurzame wasmiddelen van Ecover in de wacht kon slepen. De gelukkige winnares Evy Van Hoof (29 jaar) overtuigde de jury met een hippe outfit bestaande uit een blazer, die ze voor slechts 2 euro scoorde in een vintage shop, en een oud zwart wielrenner shortje van haar papa, dat ze zich sinds de komst van de biker short-trend toeeigende. Evy gaat geregeld op jacht naar verborgen schatten in tweedehandswinkels of via Facebook-groepen, waar ze haar favoriete paar Dr. Martens scoorde. En dat is dan ook meteen onze eerste tip om fashion  waste tegen te gaan.

ELLE x Ecover
Evy Van Hoof - ELLE x Ecover

1/ Koop en verkoop tweedehands

Tweedehands shoppen is al jaren ingeburgerd in modeland en vintage stuks zijn niet meer weg te denken uit onze garderobes. Maar ook platformen als Vinted kunnen rekenen op heel wat fervente modeliefhebbers die er hun preloved pieces te koop aanbieden. Zo bespaar je niet alleen op je aankopen maar kan je ook nog een centje verdienen aan de stuks waar je op uitgekeken bent.

2/ Draag zorg voor je kledij

Onze partner in crime om onze kledij in de watten te leggen is het nieuwe vloeibare Ecover biologisch afbreekbare wasmiddel op basis van hernieuwbare plantaardige ingrediënten. Het verwijdert pluisjes zichtbaar en zorgt ervoor dat je kleding een langer leven lijdt. Ook de wasverzachter is met zijn heerlijk frisse geur niet meer weg te slaan uit onze waskamer!

ELLE x Ecover
Evy Van Hoof - ELLE x Ecover

3/ Zeg nee tegen synthetisch

Waarom? Synthetische stoffen verliezen bij elke wasbeurt plastic in de vorm van microvezels. Ga dus voor natuurlijke materialen als biologisch katoen, linnen of wol wanneer je kledingstukken uitkiest.

4/ Creëer een capsule collectie

Kies voor tijdloos en beperk je garderobe per seizoen tot slechts een paar kledingstukken. Opteer voor kwaliteit boven kwantiteit, investeer in degelijke stukken en laat fast fashion links liggen.

ELLE x Ecover
Evy Van Hoof - ELLE x Ecover

5/ Neem je eigen shopping tas mee

Om inkopen te doen in de supermarkt, zit het er bij de meesten doorgaans goed ingeburgerd om een eigen herbruikbare shopping of tote bag te gebruiken. Maar denk hier ook aan wanneer je van plan bent op schattenjacht te gaan naar de stuks voor je capsule collectie.

6/ Was koud

Stel de temperatuur van je wasmachine in op 30 graden. Je was wordt er proper van én je ecologische voetafdruk kleiner.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Ecover.
www.ecover.be

Lees ook:
Shopping: met deze sportaccessoires ben je klaar om er weer in te vliegen
Wanneer moet Gigi Hadid bevallen? Alle details op een rijtje
8 ultravrouwelijke parfums voor een zwoele herfst