Interview: de twijfel van Zendaya

Gepubliceerd op 16 januari 2020 door Danielle Bacher en ELLE België Foto’s: Zoey Grossman
Interview: de twijfel van Zendaya

Voor het eerst speelt zangeres Zendaya (23) een rol die het uiterste van haar vergt als actrice. De voormalige Disneyster geeft in 'Euphoria' schitterend gestalte aan een tiener met een verslaving. Talent heeft ze met bakken – nu nog wat aplomb.

Laat één ding duidelijk zijn: Zendaya houdt er niet van als mensen haar zien huilen. Ironisch genoeg moet ze in ‘Euphoria’, de nieuwe dramaserie van HBO, heel vaak haar tranen de vrije loop laten. Tussen twee happen watermeloensalade door legt ze uit dat ze soms vergat dat ze tijdens opnames haar gezicht niet mocht bedekken. “Ik verberg mijn gezicht automatisch als ik huil”, zegt ze, terwijl ze haar bruine krullen naar achteren gooit. ‘Euphoria’ gaat over een generatie cynische middelbare scholieren die hun dagen vullen met drugs en seks. Zendaya’s personage Rue (17) is de spil van het verhaal en worstelt met verdriet, verslaving, angst en depressie. “Rue heeft een heel donkere kant, maar is tegelijk ook heel onschuldig. Voor deze rol moest ik me superkwetsbaar en verdrietig tonen waar anderen bij waren. Het klinkt misschien vreemd, maar dat werkte in veel opzichten louterend.”

zendaya

Terwijl ze nipt aan een virgin mojito in Crossroads Kitchen, een trendy veganistisch restaurant in L.A. en de favoriet van de actrice, bestelt ze nog twee gerechten bij haar gelewatermeloensalade. “Wist jij dat er zoiets bestond als gele watermeloen?”, vraagt ze blij verrast. “Ik leer elke dag iets nieuws.”

Zendaya trekt haar oversized sweatshirt met capuchon uit. ‘I Am a Voter’ staat op de trui die ze op een dag in haar brievenbus vond. Haar speelse, sportieve kledingstijl past bij haar gemoedelijke karakter. Zij frunnikt aan haar hoepeloorringen van 28 dollar, die ze fantastisch vindt. Ook al heeft ze zich niet opgemaakt en opgekleed voor ons diner, toch draagt ze dezelfde krijtstreepbroek als tijdens de promotietour van ‘Spider-Man: Homecoming’ in 2017.

Ik probeerde iedereen tevreden te stellen en volgde mijn instinct niet meer. Dat moest veranderen

Eerder vandaag heeft Zendaya gebrainstormd met Sam Levinson, de bedenker van ‘Euphoria’, over het tweede seizoen van de serie. “Ik val hem elke dag lastig”, zegt ze half lachend. Ze wacht vol spanning op mogelijke opnamedata in januari. Ze beweert nog niet te weten wat er gaat gebeuren, maar ze zou het wel fijn vinden als haar personage en Jules (het transgendermeisje dat vertolkt wordt  door model Hunter Schafer, red.) clean zouden worden en elkaar weer vinden: “‘Euphoria’ was acht maanden lang mijn leven, en nu is het voorbij. Het is heel vreemd en angstaanjagend om je zo bloot te geven. En nu kan de hele wereld ernaar kijken – dat is zo fucking weird.”

Op dit moment heeft Zendaya het gevoel dat ze moet ontspannen en wat tijd mag nemen voor zichzelf. Ze deed heel wat promotie voor ‘Spider-Man: Far From Home’, waarin ze de love interest speelt van Tom Holland. Ze presenteerde haar TOMMYXZENDAYA-lentecollectie afgelopen maart in Parijs, terwijl de herfstcollectie 2019 in september in première ging in het Apollo Theater in Harlem. Ze is ook het campagne­gezicht voor Idôle, het nieuwste parfum van Lancôme, waarbij ze betrokken was vanaf de ontwikkeling van de geur. De laatste tijd volgt Zendaya keramieklessen en doet ze aan tuinieren. Recent ging ze zelfs op roadtrip met haar moeder naar haar geboortestad Oakland. “Ook al vond ik het fantastisch en opwindend toen ‘Euphoria’ op tv kwam, het gaf me ook veel stress. Elke week weer voelde ik de angst opkomen”, vertelt ze. “Dat is iets waarmee ik moet leren omgaan; ik ben angstig. Ik weet al dat ik dit interview wekenlang ga herkauwen.”

zendaya interview

De voormalige Disneyster kreeg de acteermicrobe van haar ouders, twee voormalige leerkrachten, die haar aanmoedigden om haar droom na te jagen, ook al was ze verlegen. “Ik durfde nooit nieuwe dingen uit te proberen”, geeft Zendaya toe. “Ik was altijd bang om te falen en het niet zo goed te doen.” Op haar veertiende brak ze door als ster van de sitcom ‘Shake It Up’ op Disney Channel. Haar moeder gaf haar carrière op om haar dochter te begeleiden en het gezin verhuisde van de San Francisco Bay Area naar Hollywood. Op haar twintigste kocht Zendaya een villa in mediterrane stijl voor zichzelf – prijskaartje 1,4 miljoen dollar – en nam haar carrière in eigen handen. “Ik woonde alleen en voelde me volwassen. Het werd tijd om mijn eigen keuzes te maken en zelf de beslissingen over mijn carrière te nemen”, zegt ze. “Ik probeerde te veel mensen tevreden te stellen en door al die meningen kon ik mijn gevoel en mijn instinct niet meer volgen. Dat moest veranderen. Ik heb nooit een groot plan meegekregen voor dit alles, maar ik ben heel, heel snel opgegroeid. Ik heb geleerd om meer op mezelf te vertrouwen.”

Toch blijft ze erg voorzichtig: “Ik wil het niet verpesten. Ik probeer de beste versie van mezelf te zijn zonder te veel druk te zetten. Want anders begin ik te piekeren”, zegt ze, terwijl er een blos op haar wangen verschijnt. Zendaya bracht uren en uren door met Sam Levinson, met wie ze haar personage uitbouwde. “Rue combineert mijn shit en die van Sam, we hebben haar samen gemaakt. Ik sta niet zo ver af van Rue. Het voelde niet fake aan voor mij; soms leek het alsof ik mezelf speelde, maar dan in een alternatieve versie van mijn leven.” Ze buigt haar hoofd, haar schouders schokken, tot ze naar me opkijkt. “Ik denk dat ‘Euphoria’ me veel geleerd heeft over mezelf. Door de serie kreeg ik meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten. Daarvoor twijfelde ik heel erg aan mezelf.” Voor ‘Euphoria’ had Zendaya nog geen enkele rol gespeeld waarvoor ze tot het uiterste moest gaan of waarin ze echt creatief kon zijn. “Ik was op zoek naar een rol om te tonen wat ik kan”, zegt ze. “‘Euphoria’ was daar ideaal voor, op een gezonde manier. Ik wil nooit stagneren op een bepaald niveau – ik wil mezelf blijven ontdekken en verbeteren. Door te acteren kom ik op plaatsen waar ik nooit eerder was en doe ik dingen die ik anders wellicht nooit zou doen omdat ik zo fucking introvert ben.”

Als ik druk voel, begin ik te piekeren

Zendaya ademt diep in en uit. Dit interview voelde voor haar als een intense therapiesessie, beweert ze. Ze verontschuldigt zich voor het feit dat ze heel vaak ‘Ik weet het niet’ zegt. “Ik weet het, ik ben superhard voor mezelf”, voegt ze daaraan toe. Maar dan, zonder enige aarzeling, vertelt ze me dat ze blij wordt wanneer mensen haar werk bewonderen. “Als iemand zegt dat ik goed heb gespeeld, dan denk ik: ‘Damn, ik heb hard gewerkt. Ik ben blij dat je dat ziet.’” Ze pauzeert even, wriemelt op haar stoel. “Ik zou dat goed moeten beseffen; het is bevrijdend. Ik heb veel geluk.” Zoals bij de meeste therapiesessies leert één blik op de telefoon dat de tijd bijna om is. Zendaya geeft me een knuffel: “Ik hoop dat ik niet de indruk gaf dat ik me niet op m’n gemak voelde?” Nu het gesprek eenmaal voorbij is, vindt ze het niet eng meer. Zo gaat dat bij de meeste dingen.