Dit zijn volgens jullie de meest comfortabele hakken

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Dit zijn volgens jullie de meest comfortabele hakkenGetty Images

Er is geen haat-liefdeverhouding zo intens als die tussen vrouwen en hoge hakken. Ze geven je een prachtige houding, maar pijnlijke voeten. Bloedmooi, dat wel, maar oh-zo oncomfortabel. Hier gidsen we je stap voor stap richting de meest geschikte, minst pijnlijke hakken voor jouw voeten. En wat met het overaanbod aan schoenenmerken? We deden een oproep naar labels die lekker zitten, jullie antwoord lees je onderaan.

Welke schoenen zijn het meest comfortabel?

Puntig, rond, dik, dun... hakken zijn er in alle vormen en maten. Het comfort hangt dan ook af van verschillende criteria:

De hak

De ene hak is de andere niet. Blokhakken, stiletto's, sleehakken, you name it. Onthoud dit: hoe breder de hak, hoe meer steun en comfort je voet en enkel krijgen. Let op, dit wilt in geen geval zeggen dat naaldhakken per definitie oncomfortabel zijn, aangezien ook de hoogte een grote rol speelt.

Daarnaast bepaalt de positie van de hak of je al dan niet met zere voeten eindigt. Hakken die parallel onder de hiel eindigen, met een kleine buiging bovenaan, zorgen ervoor dat je gewicht beter wordt verdeeld (rechts). Dit is dus stukken comfortabeler dan hakken die in één rechte lijn lopen (links).

hakken schoenen positie

Materiaal

Even belangrijk als de juiste hakhoogte, is het materiaal. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen als leder en suède. Deze stoffen ademen, vormen zich naar jouw voet en zijn doorgaans van hogere kwaliteit. Tegenwoordig bestaan er ook kwaliteitsvolle vegan lederen schoenen voor wie liever wegblijft van dierlijke materialen.

Welk soort hak past bij jou?

De perfecte schoen voor jouw voet

Hoewel stiletto's over het algemeen pijnlijker aanvoelen dan lage blokhakken, hangt veel af van de vorm van je voet. Plaats je blote voet ontspannen op de grond en neem de vorm eens onder de loep.

Heb je een hoge voetboog waardoor het midden van je voet de grond niet aanraakt? Dan vormen hoge hakken voor jou normaal gesproken weinig problemen. Wel heb je baat bij een extra schokdemper, omdat de druk voornamelijk op de bal en de hiel van je voet terechtkomt. Hakken tot 10 centimeter zijn ideaal.

Staan jouw voeten daarentegen plat op de grond? Investeer eerder in kitten heels, want dit type voet is niet geschikt voor sky high hakken. Ook voldoende steun is cruciaal, dus kies voor merken die zich specialiseren in comfortabele schoenen (zie onder).

Voor vrouwen met brede voeten worden sandalen met hakken aangeraden. Op die manier krijgen je tenen en wreef alle ruimte. Kijk uit naar hakken met verstelbare bandjes. Tegenwoordig hebben heel wat merken daarnaast een wide feet-collectie, lekker makkelijk.

Ook smalle voeten vragen om aangepaste schoenen. Opteer voor strappy sandaaltjes waarbij je de bandjes zelf kan aanspannen. Zo glijd je nooit meer uit je schoenen.

Jouw ideale hakhoogte

Om te bepalen hoe hoog jouw hakken mogen zijn bestaan er verschillende trucjes. Het meest bekende gaat als volgt:

  1. Ga blootsvoets zitten op een stoel.
  2. Strek één been voor je uit en laat je voet comfortabel voor je uit hangen zonder te strekken.
  3. Laat de afstand tussen de bal van je voet en je hiel opmeten.
  4. Het aantal cm tussen deze twee delen staat gelijk aan jouw ideale hakhoogte

voeten meten schoenen hakken

Hoe kies je de juiste hakken?

Beter te klein of te groot?

Iedereen weet intussen dat Meghan Markle steevast te grote schoenen koopt. Niet als fashion statement, maar om blaren te voorkomen. Is dit een goed idee?

Meghan Markle schoenen

De meeste mensen zijn het erover eens dat te kleine schoenen een absolute no-go zijn. Niet alleen zitten je tenen geklemd, ook krijg je veel sneller blaren op je hiel door de constante wrijving. Anderzijds is het zo dat lederen schoenen een beetje meegeven en zich vormen naar je voet. Toch raden we aan om schoenen liever te groot dan te klein te kopen, zeker bij dagelijks gebruik. Meghan Markle's tip is dus zo slecht nog niet.

Hoe pas je hakken?

Alvorens naar je favoriete exemplaar te grijpen, laat je je voeten best opmeten in de winkel. Het kan zomaar zijn dat je al jaren de verkeerde schoenmaat kiest, of dat je ene voet groter is dan de andere. Ook het moment van de dag is belangrijk. Doe eerst je andere inkopen en bewaar het schoen-shoppen tot het einde. Je voeten zwellen namelijk lichtjes op gedurende de dag (zeker na een drukke shopping spree) en daar moet je bij het passen rekening mee houden.

Hoe kies je hakken online?

Online shoppen is altijd een gokje, maar schoenen zijn misschien wel het allermoeilijkst. Pas na de levering weet je zeker of de schoen exact past, maar wij verklappen enkele trucjes om miskopen te voorkomen.

Allereerst kan je enkele criteria toepassen: kijk naar het materiaal, de hakhoogte en de afwerking. Daarnaast let je ook op de ruimte tussen de hak en de zool. schoenen hakken comfort

Neem eventueel een meetlint en bereken deze tussenruimte op je computerscherm. Vergelijk meerdere schoenen om het verschil te zien. De regel geldt: hoe meer tussenruimte, hoe minder comfort.

Heb je geen tijd om je ongepaste schoenen terug te sturen? Speel dan op safe en kies voor merken die je al hebt. Je schoenmaat kan namelijk erg verschillen bij andere labels.

Daarnaast is er een groot voordeel aan online winkelen: de reviews. Veel grote webshops vragen na aankoop of het product je bevalt, waardoor je kunt rekenen op de mening van andere klanten. Sommige online giganten als Zalando laten ook weten of schoenen kleiner of groter uitvallen op basis van klantenbeoordelingen. Bekijk dus indien mogelijk de commentaren en scores op de website.

De meest comfortabele schoenenmerken volgens jullie

Nu je exact weet welke hakken op jouw lijf geschreven zijn, is het slechts een kwestie om merken te zoeken die je liggen qua stijl en comfort. Dit zijn volgens onze lezeressen de beste schoenenlabels (in willekeurige volgorde):

& Other Stories

Lovende reacties alom wat betreft deze Zweedse keten. Hoewel de schoenen soepel geprijsd zijn (reken op €100), zit je qua comfort helemaal goed.

sandalen stories
Sandalen met hak, & Other Stories, €89

Shop hier

Peter Kaiser

Dat Duitsers bekend staan om hun degelijke producten, wordt nogmaals bewezen met dit schoenenmerk. De hakken worden door jullie omschreven als 'classy met een twist', oftewel niet te missen basics in je garderobe.

comfortabele hakken
Pumps met dierenprint, Peter Kaiser, €139

Shop hier

Tamaris

Ook de schoenen van Tamaris blijken enorm populair. De speciale 'Heart & Sole'-collectie verovert de harten van fervent hakkendraagsters wegens kleine prijs en groot draagcomfort.

comfortabele schoenen hakken
Sandalen met rielpje, Tamaris, €69,99

Shop hier

Prada

Naast de classic Jimmy Choo's, kwam ook dit high fashion-label uit de bus als comfortabel schoenenmerk. Nog even sparen dus, maar je voeten zullen je dankbaar zijn.

prada schoenen
Blauwe pumps, Prada, €650

Shop hier

Gugliemo Rotta

Dit Italiaanse schoenenmerk levert klassiekers die je op elke outfit kan dragen, en dat de hele dag lang zonder pijnlijke voeten.

Rotta comfortabele schoenen
Cognackleurige sling back, €199

Shop hier

 

Topshop

"Hoewel ze geen seizoenen meegaan (daarvoor betaal je ook niet), zitten Topshop-hakken wel ontzettend goed", aldus een collega.

schoenen comfortabel
Gele pumps, Topshop, €25

Shop hier

Guess

Glamoureuze schoenen die ook lekker zitten? Het bestaat. Guess-schoenen worden geprezen om het soepel leder en stevige hak.

guess comfortabele hakken schoenen
Sandalen met slangenprint, Guess, €139