Twijfeltrend: nineties strappy sandalen aan je voeten

Gepubliceerd op 12 juli 2019 door Lore Ginneberge
Twijfeltrend: nineties strappy sandalen aan je voeten

Soms zijn er van die modegrillen waar zelfs wij geen raad mee weten. En wat doe je bij twijfel? Juist ja, je maakt een lijstje met de pro's en con's. Voor deze twijfeltrend keren we terug naar tijden van spaghettibandjes, low rise jeans en strappy sandalen. Ik heb het over de nineties.

Het is niet de eerste keer dat we een flashback meemaken naar de jaren negentig, en vast niet de laatste ook. Hoewel er niets mis is met revivals (dat is nu eenmaal de circle of fashion) stuur ik sommige trends uit dit decennium liever richting vergeetput.

De strappy sandaal toen

Laten we het hebben over schoenen: om een onverklaarbare reden kregen die in de nineties allemaal een vierkante neus, ook de sandaaltjes. Moet ik je geheugen even opfrissen? Bij wijze van research dook ik in het modearchief. Kijk mee en geniet (of huiver) van dit nineties voetenfestijn, want deze sterren zetten hun beste teentje voor:

nineties_strappy sandalen touwtjes schoenen trend zomer
Britney Spears / Mila Kunis / Halle Berry / Kirsten Dunst / Jada Pinkett Smith

Het moge duidelijk zijn: sterren vonden deze vierkante, strappy sandalen fantastisch. Van de extra hoge touwtjes bij Jade Pinkett Smith tot de extra hoekige neus bij Halle Berry, in 1999 was niets te dol. Vooral de combinatie met middellange rokken en gekke brilletjes leek het 'm te doen. Een heerlijk staaltje fashion, als je het mij vraagt.

De strappy sandaal revival

Hoewel menig nineties kid waarschijnlijk gezworen heeft deze sandaaltjes nooit - maar dan ook nooit - meer aan te trekken, zijn ze zo'n twintig jaar later weer terug van weggeweest. We heten ze opnieuw welkom aan de voeten van poserende influencers en streetstyle sterren. En dat ziet er zo uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leonie Hanne (@leoniehanne) op

Hoewel de schoenen vrijwel identiek zijn, krijgen de bijhorende outfits - gelukkig maar - een stevige upgrade. Denk zomerjurkje, mini-handtas en leuke juwelen. Maar zelfs dan kan je je afvragen: Is dit nu mode? Kan ik hiermee naar kantoor? Zijn mijn tenen hier geschikt voor? Wat doen we met de strappy sandalen?

Pro’s en con’s

Om je te helpen bij deze prangende levensvragen is hier een lijst met voor en tegens van de strappy sandaal.

Voordelen

  • Puur om nostalgische redenen snap ik dat je teruggrijpt naar dit mode-item. Dit voelt een beetje als de verkleedpartijtjes die je hield in de kledingkast van je moeder, en daar heb je niets dan goede herinneringen aan, toch?

 

  • Je kan ook vandaag nog een verkleedpartijtje houden in je moeders kleerkast en haar vintage exemplaar lenen. Of wie weet heb je zelf nog een paar van deze sandaaltjes op zolder. Scheelt je weer een pak geld.

 

  • Je kàn deze schoenen beter stylen dan jouw beroemde voorgangers. Combineer je strappies met leuke trends van nu en stap af van dat retro imago.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Song Of Style (@songofstyle) op

Nadelen

  • Toegegeven, ik heb een haat-liefde verhouding met sandalen. Zomers en breezy, dat wel, maar moét iedereen massaal z'n tenen buitenlaten van zodra de eerste zon schijnt? Daarnaast bestaan er heel wat meer flatterende exemplaren, want zo'n vierkante neus maakt je voet optisch breder.

 

  • Verder zijn er de beperkte combinatiemogelijkheden. Dit is niet zo'n paar schoenen dat je achteloos aantrekt bij eender welke outfit. Niet voor niets zie je enkel foto's van (dunne) meisjes met lange blote benen in deze sandalen. Ook niet elke gelegenheid leent zich voor deze schoenen, denk aan kantoren met strenge kledingvoorschriften (deze schoenen mogen vast wel).

 

  • En dan is er het comfort, of eerder het gebrek daaraan. Ik hoef je vast niet te uit te leggen hoe je voeten en enkels eruit zien na een hele dag in touwtjes gebonden te zijn. Ook het gebrek aan steun in deze losse sandaal kan voor onervaren hakkenloopsters problemen geven.

Het verdict

Het besluit is altijd: je draagt waar jij je goed in voelt. Wil je echter weten of deze sandaaltjes het investeren waard zijn, dan is mijn antwoord duidelijk negatief. Omwille van het gebrek aan draagcomfort, het brede model en beperkte combinatiemogelijkheden, zijn deze sandaaltjes voorbestemd om snel weer uit het straatbeeld te verdwijnen.

Shopping

Toch overtuigd? Of ben je gezegend met een prachtig paar tenen? Dan vind je hier een aantal exemplaren. Laat de nineties diva in je los en prove me wrong.

Meer twijfeltrends: Wat denk je van tie-dye of de fietsbril?